Αλέξανδρος Τσιαμπούσης – Συνέντευξη Ψίθυροι PRESS

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΔΡΑΜΑ 2020

«Με τη σημερινή δημοτική αρχή, προτεραιότητα θα είναι οι ασφαλτοστρώσεις, θυμίζω ότι το 60% του τεχνικού προγράμματος του 2017 είναι ασφαλτοστρώσεις, τα δίμηνα και το βόλεμα των δικών μας, η δημιουργία γενικότερα μιας σχέσης μεταξύ δημοτών και δημοτικής αρχής, που να βασίζεται στη συναλλαγή, η οποία έχει αποκλειστικό στόχο την επανεκλογή τους. Αυτή η μάντρα όμως, τέτοιο τυρί βγάζει» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Πρότζεκτ Δράμα 2020 Αλέξανδρος Τσιαμπούσης.

Τονίζει ότι η απαισιοδοξία και η έλλειψη ελπίδας θα εντείνεται όσο η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση, οικονομική, αλλά και αξιών. Υπογραμμίζει ότι  η δημοτική αρχή δεν εισακούει τις προτάσεις της παράταξης , παρότι είναι γενικά παραδεκτό ότι το Project ακολουθεί την τακτική της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης, με στοιχειοθετημένες προτάσεις για το σύνολο των θεμάτων που συζητούνται. Τέλος δηλώνει ότι  συνεχίζουν εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου τις παρεμβάσεις τους  και θα   διεκδικήσουν το δήμο Δράμας, προτείνοντας άλλη αυτοδιοικητική ατζέντα από του κυρίου Μαμσάκου, ένα αυτοδιοικητικό μοντέλο μακριά από αυτό των κομματικών ή δημαρχοκεντρικών παρατάξεων.

– Κύριε Τσιαμπούση μια χρονιά φεύγει και μια καινούρια έρχεται. Στην ελληνική κοινωνία κυριαρχεί η απαισιοδοξία και η έλλειψη ελπίδας για το αύριο….

Η αλήθεια είναι ότι η απαισιοδοξία και η έλλειψη ελπίδας θα εντείνεται όσο η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση, οικονομική, αλλά και αξιών. Η εξαιρετικά δύσκολη καθημερινότητα των Ελλήνων οδήγησε τους ψηφοφόρους στο να πιστέψουν σε εύκολες λύσεις, σε επαναστατικές κορώνες, σε μια ελπίδα, που, τελικά, ήταν ψεύτικη. Ο λαϊκισμός, δυστυχώς, υπήρξε το όπλο σχεδόν κάθε αντιπολίτευσης, που ήθελε να έρθει στην εξουσία. Από αυτό το «αξίωμα» δεν ξέφυγε ούτε καν η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σήμερα, είναι αναγκαίες οι υπεύθυνες φωνές, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην αυτοδιοίκηση.

– Στην κεντρική σκηνή ο πολιτικός χρόνος τρέχει με φρενήρη ρυθμό. Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ η αγωνία έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Πώς θα σχολιάζατε όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στην χώρα μας;

Η χώρα ζει από το 2009 και μετά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, άλλαξε τελείως το πολιτικό σκηνικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα μνημόνια πρέπει να τελειώσουν και να σταθούμε στα πόδια μας. Αυτό για να γίνει πρέπει, κατά τη γνώμη μου, αφενός να αλλάξει η σημερινή πολιτική της υπερφορολόγησης και αφετέρου να ακολουθηθεί μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, στην οποία θα συμφωνήσει η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων και θα εφαρμοστεί κατά γράμμα. Μόνο τότε θα έρθει η περίφημη ανάπτυξη. Ως τότε, πολύ φοβάμαι, ότι οι ακραίες φωνές, που ποντάρουν μέχρι σήμερα στον λαϊκισμό, θα βρίσκουν απήχηση στο εκλογικό σώμα, με ότι αποτέλεσμα μπορεί να έχει αυτό για τη χώρα.

“Σήμερα, είναι αναγκαίες οι υπεύθυνες φωνές, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή όσο και στην αυτοδιοίκηση”

-Ζητούμενο ο απεγκλωβισμός από τα μνημόνια. Κάποιες χώρες βγήκαν από τα μνημόνια. Εμείς γιατί δεν το πετύχαμε;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που αποτύχαμε εκεί που κάποιες άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος, πέτυχαν. Καταρχάς, ότι τα προβλήματα, στην κάθε περίπτωση, ήταν διαφορετικά. Εμείς είχαμε τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα, το οποίο δεν το αντιμετωπίσαμε ποτέ, καμία κυβέρνηση, ως δεδομένο, ψάχνοντας συγχρόνως και τις αντίστοιχες λύσεις. Αντί αυτού, το πρόβλημα κληρονομούνταν από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, μέχρι που έσκασε κάποια στιγμή. Δεν έχει τόση σημασία σε ποιανού χέρια έσκασε. Κάπου, κάποτε, θα γινόταν αυτό, αφού αρνούμασταν, για μικροκομματικούς κυρίως σκοπούς, να το αντιμετωπίσουμε. Για τους λόγους που τα μνημόνια απέτυχαν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση ευθύνονται και οι δύο πλευρές. Η τρόικα, εφάρμοσε, κυρίως στο πρώτο πρόγραμμα, λανθασμένη συνταγή. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν πίστεψαν πραγματικά στις μεταρρυθμίσεις, που έπρεπε να γίνουν, εφαρμόζοντας την, φαινομενικά, εύκολη λύση της φορολόγησης. Σήμερα, έπειτα από 7 χρόνια μνημονίων, η υπερφορολόγηση έχει στραγγίσει όλους τους πολίτες και κυρίως τα πιο δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, τα οποία θα μπορούσαν και θα έπρεπε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.

– Πάμε τοπικά. Είστε Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πρότζεκτ Δράμα 2020. Με δεδομένη την σημερινή συγκυρία πως κρίνετε το έργο της  δημοτικής αρχής;

Κύριε Φυλακτέ, θα μου επιτρέψετε να πιαστώ από μια σας έκφραση. Λέτε «με δεδομένη τη σημερινή συγκυρία»… Ο κύριος Μαμσάκος δε ζήτησε το 2014 την εκλογή του στη δημαρχία της Γενεύης. Ζήτησε να γίνει δήμαρχος σε έναν περιφερειακό δήμο της συγκεκριμένης χώρας, της Ελλάδας, η οποία βίωνε τις «δεδομένες συγκυρίες» ήδη επί πενταετίας. Άρα, αυτή τη δικαιολογία, την οποία χρησιμοποιεί ο δήμαρχος Δράμας και οι συνεργάτες του, καταρρίπτεται. Σε κάποια από τα σημαντικότερα θέματα τώρα: Απορρίμματα. Η δημοτική αρχή άργησε πάρα πολύ να ασχοληθεί σοβαρά με το σημαντικότατο αυτό θέμα.

Αποτέλεσμα; Να σέρνεται τελικά σε αυτό που εμείς, ως αντιπολίτευση, προτείναμε ως τη μόνη εφικτή λύση, προκειμένου να κλείσει ο ΧΑΔΑ των Ταξιαρχών και να γλιτώσουμε τα πρόστιμα, δηλαδή τη μεταφορά των απορριμμάτων στις Σέρρες. Όταν πλέον η μόνη λύση ήταν αυτή, ο δήμος θα έπρεπε ήδη να έχει βρει τρόπο να μειώσει τον όγκο των σκουπιδιών, με ανακύκλωση και κομποστοποίηση, προκειμένου οι δημότες να πληρώνουν λιγότερα δημοτικά τέλη. Τι έκανε ο κύριος Μαμσάκος; Τίποτε, με αποτέλεσμα σε ένα βράδυ να αυξήσει τα δημοτικά τέλη των νοικοκυριών κατά 55% περίπου. Αξιοκρατία και διαφάνεια.

Στο τέλος της θητείας του κύριου Μαμσάκου θα μιλάμε για την χειρότερη δημοτική αρχή στο κομμάτι αυτό. Να ξεκινήσουμε από την τακτική του βολέματος των δημοτικών του συμβούλων σε διοικητικά συμβούλια και αντιδημαρχίες; Να συνεχίσουμε με τις φωτογραφικές προσλήψεις συγγενών και φίλων; Να επαναφέρουμε το θέμα των διμήνων, με αποκλειστική επιλογή τους από το γραφείο δημάρχου, τα οποία η δημοτική αρχή παρουσιάζει στους δικαιούχους ως εργασιακή αποκατάσταση, έστω και αν πρόκειται για ασπιρίνη στον καρκίνο της ανεργίας; Και, φυσικά, να μιλήσουμε για την Ονειρούπολη, η οποία έχει καταντήσει η γιορτή του δημάρχου, αφού ο δήμαρχος μοιράζει συμβάσεις και λεφτά των δημοτών σε φίλους και υποστηρικτές; Αν όλα τα παραπάνω, τα αθροίσετε με την απουσία ολοκληρωμένου πλάνου για τη Δράμα του αύριο, αλλά και την πλημμελή λειτουργία της δημοτικής αρχής στο κομμάτι της συμμετοχικότητας και της δημοκρατίας εντός δημοτικού συμβουλίου, έχετε μια εικόνα, η οποία δεν τιμά τον δήμο Δράμας.

– Θα μπορούσε να κάνει περισσότερα δηλαδή κύριε Τσιαμπούση; Και αν ναι σε ποιους τομείς;

Σας απάντησα ήδη τι θα μπορούσε να κάνει στον τομέα των απορριμμάτων. Στο κομμάτι της διαφάνειας δεν υπάρχουν περισσότερα ή λιγότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Ή αποφασίζεις να λειτουργείς με διαφάνεια και αντιμετωπίζοντας ως ίσους τους δημότες ή αποφασίζεις να χωρίζεις τους δραμινούς στους δικούς μας και τους άλλους.

Στο κομμάτι της συμμετοχικότητας, για παράδειγμα, ζητήσαμε να υπάρχει μεγαλύτερη διάχυση των αποφάσεων και των σοβαρών ζητημάτων στην κοινωνία. Αποφεύγουν κάθε τι συμμετοχικό γιατί ξέρουν ότι οι δημότες δεν έχουν καλή άποψη για τη σημερινή δημοτική αρχή. Το κυριότερο όμως είναι η απουσία συγκεκριμένου πλάνου για το δήμο Δράμας. Όσα έρθουν κι όσα πάνε σε όλους τους τομείς.

Η Δράμα στερείται συγκεκριμένου τουριστικού σχεδιασμού. Η Δράμα στερείται μιας ταμπέλας, ενός branding, που θα τη συνοδεύει. Και όλα αυτά, όχι γιατί δεν υπάρχει το προϊόν, αλλά επειδή δεν υπάρχει το όραμα, καθώς και η όρεξη για σκληρή δουλειά, που θα φέρει αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Αυτή η μάντρα όμως, κύριε Φυλακτέ, τέτοιο τυρί βγάζει.

Με τη σημερινή δημοτική αρχή, προτεραιότητα θα είναι οι ασφαλτοστρώσεις, θυμίζω ότι το 60% του τεχνικού προγράμματος του 2017 είναι ασφαλτοστρώσεις, τα δίμηνα και το βόλεμα των δικών μας, η δημιουργία γενικότερα μιας σχέσης μεταξύ δημοτών και δημοτικής αρχής, που να βασίζεται στη συναλλαγή, η οποία έχει αποκλειστικό στόχο την επανεκλογή τους. Δυστυχώς για τη δημοτική αρχή, η πλειοψηφία των δραμινών βλέπει αυτήν την τακτική και, επειδή είναι ούτως ή άλλως αδύνατον να επωφεληθεί, έχει ήδη καταδικάσει τον κύριο Μαμσάκο στην συνείδησή της και το 2019 και στην κάλπη.

“Ή αποφασίζεις να λειτουργείς με διαφάνεια ή αποφασίζεις να χωρίζεις τους δραμινούς στους δικούς μας και τους άλλους”

– Μεγάλο θέμα συζήτησης η Ονειρούπολη. Σας ικανοποιεί η φετινή  διοργάνωση και ενώ διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο λειτουργίας της;

Το Project Δράμα 2020 είναι η πρώτη παράταξη, που ανέδειξε ζητήματα κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας κατά τη διοργάνωση της Ονειρούπολης. Και αυτό γιατί αφενός δεν μας βαραίνει καμία αμαρτία του παρελθόντος, αφού δεν έχουμε κυβερνήσει, αφετέρου, όμως, γιατί θεωρούμε την Ονειρούπολη όντως ένα τεράστιο αβαντάζ της Δράμας στο κομμάτι του χειμερινού τουρισμού. Η Ονειρούπολη, κύριε Φυλακτέ, έχει ένα πολύ ισχυρό όνομα στον τομέα της και, δυστυχώς, το όνομα αυτό δεν το αξιοποιούμε. Κατά την άποψή μας, το σημαντικό ζήτημα είναι να κάτσουμε επιτέλους και να συζητήσουμε τι Ονειρούπολη θέλουμε. Θέλουμε μια γιορτή, που θα καθιστά τη Δράμα την πρωτεύουσα των Χριστουγέννων πανελλαδικά και η οποία θα δίνει κάθε χρόνο στο δήμο μας προστιθέμενη αξία ή θέλουμε μια γιορτή, που θα λειτουργεί ως η καλύτερη ευκαιρία συναλλαγής μεταξύ της εκάστοτε δημοτικής αρχής και των ιδιωτών.

Εμείς επιλέγουμε το πρώτο. Θεωρούμε ότι η Ονειρούπολη μπορεί να μεγαλώνει κάθε χρόνο, ο δήμος Δράμας να μη χρειάζεται να βάζει ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των δραμινών πολιτών και η αγορά της Δράμας να απολαμβάνει την ανάπτυξη αυτού του προϊόντος. Σε κάθε περίπτωση, αυτήν την κουβέντα, με τον απολογισμό, τουλάχιστον της φετινής Ονειρούπολης, αλλά και το σχεδιασμό για τις μελλοντικές διοργανώσεις, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να την ανοίξουμε αμέσως μόλις τελειώσει η φετινή γιορτή και έχουμε όλα τα στοιχεία στο τραπέζι.

Σε αυτό άλλωστε συντελεί και το γεγονός ότι στην ιστοσελίδα μας εγκαινιάσαμε έναν ξεχωριστό τομέα, αυτόν της Διαύγειας, αποκλειστικά για την Ονειρούπολη.

– Παρακολουθείται επί πολλά χρόνια το δημοτικό συμβούλιο. Παλιότερα ως Πρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Δ. Δράμας και τώρα ως στέλεχος του Πρότζεκτ. Ικανοποιημένος από την λειτουργία του δημ. Συμβ. Γίνονται συζητήσεις για τα σοβαρά ζητήματα του δήμου;

Οι δραματικές εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή αφήνουν σε δεύτερο πλάνο τα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αλλά και η δημοτική αρχή και προσωπικά ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δε συμβάλλουν στο να γίνουν οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ελκυστικότερες στους δημότες. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχουμε τονίσει. Από κει και πέρα, δεν είμαστε ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι από τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και αυτό είναι παράδοξο, αν σκεφτείτε ότι η αντιπολίτευση, στο σύνολό της σχεδόν, δεν μένει, ως σήμερα τουλάχιστον, σε μηδενιστική ρητορική.

Η θεματολογία των δημοτικών συμβουλίων δεν μπορεί να διαφέρει από τα θέματα που η δημοτική αρχή επιλέγει να αναδείξει. Στο θέμα του Ε61, για παράδειγμα, που εμείς φέραμε, με τη συνδρομή όλων των αντιπολιτεύσεων στο δημοτικό συμβούλιο, ακούσαμε τη δημοτική αρχή να λέει ότι δεν ήταν απαραίτητο να γίνει συνεδρίαση για αυτό το θέμα. Λες και δεν είναι πρωταρχικής σημασία η σύνδεση της Δράμας με τους κεντρικούς οδικούς άξονες της χώρας. Επιπλέον, η απόφαση του δημάρχου να μην τοποθετείται σχεδόν ποτέ μέσα στα δημοτικά συμβούλια, απαξιώνει περαιτέρω τον θεσμό.

– Ποια η θέση σας για θέματα που αφορούν την κοινωνική πολιτική του δήμου;

Ο κύριος Μαμσάκος βγήκε με σημαία του το έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής στο δήμο Δράμας και την υποχρηματοδότηση σε αυτόν τον τομέα. Τι είδαμε; Ακριβώς τα ίδια ποσά, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη μικρότερα, για κοινωνική πολιτική. Αλλά και στον ευαίσθητο αυτόν τομέα, η συμπολίτευση βρίσκει παράθυρα αδιαφάνειας. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ΤΕΒΑ. Εκτός του ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υπέγραψε σύμβαση 15 χιλιάδων ευρώ για τέσσερις μήνες με συνεργάτη του, εκτός δήμου, η διαδικασία των προσλήψεων στο ΤΕΒΑ ήταν τελείως αδιαφανής, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται τελικά έξι άτομα, όταν θα μπορούσαν με τα ίδια χρήματα να προσληφθούν τα διπλάσια. Και αυτό ήταν μόνο η αρχή γιατί στα ίδια άτομα ο κύριος Μαμσάκος έδωσε παράταση στην εργασία τους, με τις αντίστοιχες, βέβαια, αμοιβές.

“Το Project ακολουθεί την τακτική της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης”

– Ακολουθείτε την τακτική της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης και όχι των άγονων αντιπαραθέσεων. Έχουν εφαρμοστεί κάποιες από τις προτάσεις που έχετε καταθέσει αυτά τα 2 χρόνια;

Η δημοτική αρχή έχει ένα χαρακτηριστικό. Δεν εισακούει τις προτάσεις μας, παρότι είναι γενικά παραδεκτό ότι το Project ακολουθεί την τακτική της εποικοδομητικής αντιπολίτευσης, με στοιχειοθετημένες προτάσεις για το σύνολο των θεμάτων που συζητούνται. Όταν οι εξελίξεις ξεπερνούν τη δημοτική αρχή όμως, ο κύριος Μαμσάκος προστρέχει στις αντιπολιτεύσεις για τη στήριξή τους.

Αυτό έκανε στο θέμα των σκουπιδιών, αυτό έκανε στο θέμα του προπονητηρίου της Άννας Κορακάκη, αυτή είναι η γενικότερη τακτική. Ο δήμαρχος Δράμας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις προτάσεις του Project. Δυστυχώς, το γεγονός ότι πρόκειται για έναν δήμαρχο που έρχεται από το παρελθόν της αυτοδιοίκησης και όχι από το μέλλον, τον εμποδίζει από το να καταλάβει ότι εμείς θέλουμε να πετύχει στο έργο του, όχι για το καλό του, αλλά για το καλό της Δράμας.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

Το 2017 θα είναι μια χρονιά εξελίξεων στην αυτοδιοίκηση με το νέο εκλογικό νόμο, που κυοφορείται, καθώς και με τις όποιες εξελίξεις, ενόψει των εκλογών του 2019. Εμείς συνεχίζουμε εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου τις παρεμβάσεις μας και ετοιμαζόμαστε να διεκδικήσουμε το δήμο Δράμας, προτείνοντας άλλη αυτοδιοικητική ατζέντα από του κυρίου Μαμσάκου, ένα αυτοδιοικητικό μοντέλο μακριά από αυτό των κομματικών ή δημαρχοκεντρικών παρατάξεων.

Σε αυτήν την πορεία, είμαστε βέβαιοι ότι θα συναντήσουμε και άλλα δυναμικά τμήματα της κοινωνίας της Δράμας και αυτή η ώσμωση θα οδηγήσει σε μια πλειοψηφική τάση. Κλείνοντας τις συνεντεύξεις του 2016 για την εφημερίδα σας, εύχομαι το 2017 να είναι για τους αναγνώστες σας μια καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη.

Κι αν η υγεία μάς φαίνεται μικρή ευχή ή τετριμμένη, ας κοιτάξουμε δίπλα μας και ας το ξανασκεφτούμε.

ΨΙΘΥΡΟΙ PRESS

Please follow and like us:
fb-share-icon