Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: «Οι πολίτες της Δράμας θα σταθούν δίπλα στους πρόσφυγες»

Συνέντευξη του προέδρου της ΣΕ του Project Δράμα 2020, Αλέξανδρου Τσιαμπούση στον δημοσιογράφο Άγγελο Νουσδίλη για την εφημερίδα “Χρονικά”:

Με αφορμή την επικείμενη άφιξη προσφύγων στη Δράμα και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας για τη φιλοξενία τους, ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής της δημοτικής παράταξης “Project Δράμα 2020” Αλέξανδρο Τσιαμπούση να μας μιλήσει για τις προτάσεις της παράταξης, την εμπειρία που αποκόμισε από τις προσπάθειες που έγιναν τους προηγούμενους μήνες για την παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες και το πως εκτιμά ότι θα ανταποκριθεί η δραμινή κοινωνία.

– Πως σχολιάζετε, ως παράταξη, την χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας για το προσφυγικό;

– Κατ’ αρχάς το γεγονός ότι πρόκειται για μία ομόφωνη απόφαση του σώματος μας κάνει να νιώθουμε ανακουφισμένοι για το πως υποδέχεται και ο τοπικός πολιτικός κόσμος αυτή την εξέλιξη, με δεδομένο ότι είναι μια εξέλιξη που πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους και να δείξουμε πάνω από όλα την ανθρωπιά που εκ των πραγμάτων νομίζουμε ότι θα επιδειχθεί και από τον απλό δραμινό πολίτη. Είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό να μπει μπροστά ο Δήμος Δράμας γιατί τις υποδομές και τον σχεδιασμό πρέπει να τις έχει ο Δήμος μαζί με την Περιφέρεια και τους άλλους φορείς και πάρα πολύ σημαντικό είναι να έχουμε συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια τις εθελοντικές οργανώσεις γιατί αφού τελειώσουν τα θέματα υποδομών, μετά το βάρος θα πέσει κυρίως στους απλούς ανθρώπους, που είμαστε βέβαιο ότι θα στηρίξουν τους πρόσφυγες που έχουν ξεριζωθεί από την πατρίδα τους λόγω του πολέμου.

– Ποσό σημαντική θα ήταν η ενεργοποίηση του Δήμου ως φορέα πιο νωρίς και πόσο θα μπορούσε να διευρυνθεί αυτή η προσπάθεια συνδρομής σε ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα που δεν δημιουργήθηκε στη χώρα μας αλλά εδώ και πολλούς μήνες την αφορά άμεσα, ώστε να βοηθήσει να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες;

– Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πρέπει η κοινωνία πριν από όλους να σταθεί αρωγός και συμμέτοχος στην προσπάθεια για την αξιοπρεπή διαβίωση αυτών των ανθρώπων για όσο διάστημα ζήσουν στην περιοχή μας. Το “Project” μαζί και οι υπόλοιπες παρατάξεις έχουν θέσει το ζήτημα αυτό εδώ και πολύ καιρό γιατί θεωρούσαμε ότι θα πρέπει να έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση που θα έρχονταν ξαφνικά ένας αριθμός προσφύγων, κάτι το οποίο ήταν σχεδόν δεδομένο στα μάτια μας, αφού βλέπαμε ότι στην Καβάλα περνάει τόσος κόσμος, οι γύρω χώρες κλείνουν τα σύνορα τους, ήταν λογικό ότι θα έρχονταν το προσφυγικό ρεύμα κάποια στιγμή και στη Δράμα. Όπως τόνισε και ο επικεφαλής της παράταξης μας Βαγγέλης Καλφόπουλος, εμείς δεν μπορούμε ούτε να τελειώσουμε τον πόλεμο στη Συρία, δυστυχώς, ούτε να καθορίσουμε τον τρόπο που θα φεύγουν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα για τον τελικό προορισμό τους, ούτε καν το πως θα λειτουργήσει η ελληνική κυβέρνηση στο προσφυγικό ζήτημα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι εφόσον η χώρα ζητάει, και σωστά, οι πρόσφυγες να διαχέονται σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι δυνατόν να έχουμε πρόσφυγες στα τριάντα πέντε χιλιόμετρα από εδώ και εμείς να κάνουμε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Άρα από τον Οκτώβριο ακόμα το “Project” είχε κάνει την πρόταση να συσταθεί μια επιτροπή από τους επικεφαλής των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο για να καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης. Έστω και αργά, αλλά σίγουρα πριν έρθουν οι πρόσφυγες κάτι που είναι θετικό, έγινε αυτή η σύγκλιση του Δημοτικού συμβουλίου και τώρα πλέον μπορούμε λειτουργήσουμε, έστω αυτές τις δύο ημέρες που έχουμε μπροστά μας, για να λυθούν τα όποια προβλήματα υπάρξουν όταν θα χρησιμοποιηθεί ένας χώρος που έχει να λειτουργήσει χρόνια. Πρέπει πολύ γρήγορα να κινηθούμε για να έχουν αυτοί οι άνθρωποι αξιοπρεπή στέγη κι από εκεί και πέρα να δούμε και τα άλλα θέματα, όπως η σίτιση, ο ρουχισμός και φυσικά η υγιεινή.

– Η προσπάθεια για τη φιλοξενία προσφύγων στη Δράμα ξεκινάει με ενωτικό χαρακτήρα παρά τις επιμέρους διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις. Πως μπορεί να διαφυλαχτεί αυτό το ενωτικό κλίμα;

Είναι ένα θέμα που δεν ενδείκνυται από καμία πλευρά για πολιτική εκμετάλλευση. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και κυρίως να έχουμε την υποστήριξη της κοινωνίας και γι’ αυτό η κοινωνία πρέπει να είναι απόλυτα ενημερωμένη και να ξέρει ακριβώς τι έχει να περιμένει. Αυτή είναι και η δική μας πρόταση προς το κεντρικό κράτος, που πρέπει να συνεργαστεί με τους τοπικούς φορείς και να μη μας έχει στο σκοτάδι. Αυτά που θα συμφωνήσουμε να τηρηθούν.

– Το “Project” έχει συμμετάσχει τους προηγούμενους μήνες σε προσπάθειες για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Σε όλες τις περιπτώσεις στη χώρα μας βλέπουμε ότι είναι πολύ σημαντική η κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για την ανακούφιση των προσφύγων. Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η στάση της δραμινής κοινωνίας, είναι έτοιμη και πρόθυμη να συνδράμει;

Είμαι απολύτως βέβαιος, παρά τις όποιες φωνές ακούγονται που έχω την εντύπωση ότι, κυρίως από τους πιο μετριοπαθείς τουλάχιστον ανθρώπους, οφείλονται στο γεγονός ότι δεν έχουν τη γνώση και ότι κάποιος δεν τους προετοίμασε για αυτό το γεγονός, παρόλα αυτά ξαναλέω είμαστε απόλυτα βέβαιοι στην παράταξη ότι οι πολίτες της Δράμας θα σταθούν δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Εμείς ήμασταν η παράταξη που έκανε την πρόταση για να γίνει η συλλογή τροφίμων και ρουχισμού, επιβεβαίωσε ο ίδιος ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Μωυσιάδης ότι ο Δήμος Δράμας έχει πάει τα περισσότερα τρόφιμα και ρούχα από κάθε άλλο Δήμο στην Ειδομένη. Φυσικά ελπίζουμε αυτό να ξαναγίνει με πρωτεργάτη τον Δήμο, αλλά το βασικό είναι πλέον να μπούνε μπροστά οι εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες είναι αυτές που θα σηκώσουν το βάρος αυτής της υπόθεσης και πιστεύουμε ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν με τη συνεργασία που θα έχουν με τους επίσημους φορείς και ακόμα και ο απλός πολίτης που θα θελήσει να βοηθήσει να ξέρει που θα απευθυνθεί για να πράξει.

Please follow and like us:
fb-share-icon