Τουλάχιστον, ας ενώσουμε τη Δράμα με την υπόλοιπη Ελλάδα
Πραγματοποιήθηκε χθες 19 Οκτωβρίου το δημοτικό συμβούλιο με μοναδικό θέμα τη σύνδεση της Δράμας με τους κύριους οδικούς άξονες, έπειτα από το αίτημα της αντιπολίτευσης. Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση συμμετείχαν αρκετοί φορείς της Δράμας, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους, προκειμένου να βγει η Δράμα από την απομόνωση που έχει καταδικαστεί.
Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο, από τον πρόεδρο του ΤΕΕ-ΑΜ, κο Κυριαζίδη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας, κο Γεωργιάδη και τον εκπρόσωπο της Εγνατίας οδού ΑΕ κο Ιωακειμίδη. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις σε πολιτικό επίπεδο, από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, το Δήμαρχο Δράμας, το Δήμαρχο Προσοτσάνης και τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.
Το θετικό της χθεσινής συζήτησης ήταν ότι επαναβεβαιώθηκε ότι για τη Δράμα αποτελούν θέματα διεκδίκησης τόσο ο Ε61 και ειδικότερα το τμήμα Δράμα-Καβάλα και το τμήμα Δράμα-Νέα Μπάφρα όσο και το τμήμα Δράμα-Αμφίπολη. Ωστόσο, λόγω του ότι ο Ε61 είναι διευρωπαϊκός άξονας (άρα υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης) και οι μελέτες για το τμήμα Δράμα-Καβάλα θα είναι έτοιμες στο τέλος του 2016, όπως επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της Εγνατίας, προτεραιότητα δίνεται στην κατασκευή του Ε61. Χαρακτηριστικά, συμφωνήθηκε από το σύνολο σχεδόν των παρευρισκομένων ότι πρέπει να γίνει η αρχή στην κατασκευή των οδικών αξόνων που θα βγάλουν τη Δράμα από την απομόνωση γιατί τόσα χρόνια η πραγματικότητα δείχνει ότι αναλωθήκαμε σε κουβέντες και έργα δεν είδαμε.
Το Project Δράμα 2020 αισθάνεται υπερήφανο που κατάφερε να ανοίξει και πάλι ένα τόσο σημαντικό θέμα, αρχικά με την ημερίδα που διοργάνωσε τον Μάιο και, έπειτα, με το δημοτικό συμβούλιο, που προκάλεσε, μαζί με τις υπόλοιπες αντιπολιτεύσεις. Ο επικεφαλής του Project και δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Καλφόπουλος ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπει το ψευτοδίλημμα Δράμα-Καβάλα ή Δράμα-Αμφίπολη γιατί για εμάς ζητούμενο είναι να γίνουν και οι δύο άξονες. Ωστόσο, επειδή στις διεκδικήσεις, αν θέλεις να σε παίρνουν σοβαρά τα κέντρα λήψης αποφάσεων, πρέπει να έχεις δομημένη και σταθερή άποψη και επιχειρηματολογία, προτείνουμε, αυτή τη στιγμή, ως προτεραιότητα το τμήμα Δράμα-Καβάλα. Εκτός από τη μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης και την ωριμότητα των μελετών, υπάρχει η αναγκαιότητα να συγκροτηθεί επιτέλους το δίπολο Δράμας-Καβάλας, ώστε πλέον οι διεκδικήσεις μας να είναι κοινές και η φωνή μας πιο δυνατή.
Θα ρωτήσουν πολλοί αν ήταν ανάγκη να γίνει αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Κάποιοι, δυστυχώς, μέλη του δημοτικού συμβουλίου, το αναρωτήθηκαν και χθες. Η απάντηση είναι, κατηγορηματικά, ναι. Η λογική των συναντήσεων πίσω από κλειστές πόρτες υπουργείων μπορεί κάποιες φορές να φέρνουν αποτελέσματα, αλλά είναι μια πρακτική που πρέπει να τελειώσει. Ο δραμινός οφείλει να γνωρίζει την κατάσταση και να αξιολογεί πώς κινείται ο καθένας και τι πετυχαίνει, φυσικά ανάλογα τη θέση που έχει σήμερα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, επιτέλους, πρέπει να υπάρξει συντονισμός των κινήσεων όλων των φορέων και κοινές διεκδικήσεις. Ο τόπος δεν αντέχει άλλο τη λογική του «κατόπιν ενεργειών μου», η οποία μας έφερε στην απομόνωση. Αυτό προσπαθήσαμε να πετύχουμε με τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε ενημερώνοντας τους πολίτες.
Τη Δράμα, αυτή η δημοτική αρχή, σίγουρα δεν θα την ενώσει, με τις πρακτικές που χρησιμοποιεί. Όμως, μπορεί να προσφέρει, όσα χρόνια θα είναι δημοτική αρχή, τουλάχιστον ενώνοντας τις δυνάμεις της με όλους τους φορείς και, φυσικά την αντιπολίτευση, σε τόσο σημαντικά ζητήματα, όπως η σύνδεση της Δράμας με τους κύριους οδικούς άξονες της χώρας. Τουλάχιστον, ας προσπαθήσουμε να ενώσουμε τη Δράμα με την υπόλοιπη Ελλάδα.