Η επιλογή της δημοτικής αρχής για τον πολιτισμό: υποχρεωτικά (;) ψηφοθηρία
Δελτίο Τύπου
Δράμα, 6 Απριλίου 2016
Η επιλογή της δημοτικής αρχής για τον πολιτισμό: υποχρεωτικά (;) ψηφοθηρία
Έγινε προχθές, Δευτέρα 4 Απριλίου, η παρουσίαση του 9ου τεύχους του εξαιρετικού περιοδικού λογοτεχνίας και τέχνης Δίοδος 66100.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, παρουσιάστηκαν από τους συντελεστές του περιοδικού οι συνεργασίες του 9ου τεύχους. Όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν την τύχη να ακούσουν από ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφους, ιστορικούς και άλλους συνεργαζόμενους στο 9ο τεύχος, καθώς και στα παλαιότερα τεύχη, να διαβάζουν κείμενά τους και να παρουσιάζουν το έργο τους.
Η ύπαρξη ενός τέτοιου περιοδικού, που σιγά σιγά αναγνωρίζεται σε ολόκληρη τη χώρα ως σημαντικό πόνημα στο χώρο του, οφείλεται αφενός στην, αφιλοκερδώς, ακούραστη προσπάθεια των συντελεστών του και αφετέρου στην ΠΛΗΡΗ χρηματοδότηση του περιοδικού από την εταιρεία RAYCAP του κου Αποστολίδη.
Δυστυχώς, η εμπλοκή του δήμου, μέσω της ΔΕΚΠΟΤΑ, είναι από μικρή ως ελάχιστη, παρότι το περιοδικό εκδίδεται θεωρητικά από τη ΔΕΚΠΟΤΑ.
Αντί της έμπρακτης στήριξης τέτοιων προσπαθειών από πλευράς δήμου Δράμας, επιλέγεται η λύση της επιχορήγησης όσων πολιτιστικών σωματείων το ζητούν δίχως συγκεκριμένη στρατηγική από πλευράς Δήμου. Αυτή η απουσία σχεδίου όμως οδηγεί με βεβαιότητα στην μικροπολιτική εξυπηρέτηση ημετέρων, καθώς έτσι βρίσκουν χώρο να γίνουν διάφορες πολιτικές χάρες. Εξυπηρέτηση που επιπλέον ενδυναμώνεται από την έλλειψη κοινωνικής λογοδοσίας για αυτά τα θέματα. Με αυτήν την τακτική, αδικούνται σύλλογοι με μακρόχρονη ιστορία στα πολιτιστικά δρώμενα της Δράμας και με συνεχή δράση έναντι συλλόγων-σφραγίδων (σε ορισμένες περιπτώσεις), που η δράση τους τελειώνει σε ένα πανηγύρι ή μια γιορτή ανά έτος. Και φυσικά αδικούνται προσπάθειες σαν αυτή της Διόδου.
Η τακτική αυτή βρίσκει το Project Δράμα 2020 εντελώς αντίθετο και για αυτό το λόγο καταψηφίσαμε και φέτος την επιχορήγηση των πολιτιστικών συλλόγων, στο θέμα που έφερε η δημοτική αρχή στο προχθεσινό (04-04-2016) Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο, προφανώς έπειτα από φαεινή ιδέα του προεδρείου, σε συνεννόηση με το δήμαρχο, μπήκε ακριβώς την ίδια ώρα με την παρουσίαση του 9ου τεύχους της Διόδου.
Το Project είχε ζητήσει από το δήμο Δράμας πριν 14 περίπου μήνες να συνταχθεί φάκελος για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης από τη Δράμα και είχε πάρει ως απάντηση ότι χρειάζονται πολλά χρήματα και περισσότερος χρόνος, δίχως στην πραγματικότητα να πηγάζουν αυτά από κάποια μελέτη. Η απόρριψη αυτής της πρότασής μας όμως συνοδεύτηκε από την υπόσχεση της δημοτικής αρχής να συστήσει διαπαραταξιακή επιτροπή για το πολιτιστικό προϊόν του δήμου μας. Ακόμη την περιμένουμε…
Ο πολιτισμός ήταν και είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας τόσο στην παραγωγή, με πλήθος καλλιτεχνών, συγγραφέων, ιστορικών κτλ όσο και στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με πολιτιστικούς συλλόγους και ομάδες με αδιάλειπτη δράση και όρεξη. Η δημοτική αρχή έχει αποτύχει παταγωδώς να εκμεταλλευτεί την παρουσία αυτών των δημιουργικών δυνάμεων της Δράμας για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας προϊόντος και τη σύνδεσή του ακόμη και με την τουριστική προβολή του τόπου μας τόσο σε επίπεδο δήμου όσο και σε επίπεδο ΔΕΚΠΟΤΑ.
Ήδη από τη θέση της ελάσσονος αντιπολίτευσης που βρισκόμαστε τώρα, αλλά και από όποια θέση μας δώσετε την επόμενη δημοτική περίοδο, είμαστε σε συνεχή επαφή με τους καθ’ ύλην αρμόδιους για τον πολιτισμό και εμπιστευόμαστε σε αυτούς το πολιτιστικό προϊόν της Δράμας. Αν μάλιστα μας εμπιστευθείτε το πολιτικό πρόσταγμα, θα προσπαθήσουμε ο πολιτισμός να αποτελέσει από τα βασικότερα στοιχεία στη διαμόρφωση του brand name της περιοχής μας.