Project Δημοτικό Συμβούλιο: Υπάρχει ζωή μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την Αυτοδιοίκηση;

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 26 Απριλίου 2015

Project Δημοτικό Συμβούλιο: Υπάρχει ζωή μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την Αυτοδιοίκηση;

Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

Ένα ερώτημα πλανιόταν χθες πάνω από το δημοτικό συμβούλιο Δράμας, το ίδιο που πλανάται πάνω από όλους τους ΟΤΑ: αν υπάρχει ζωή στην τοπική αυτοδιοίκηση μετά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που επιβάλλει τη μεταφορά των αποθεματικών των δήμων σε κοινό λογαριασμό και τη διάθεση τους για ανάγκες της κεντρικής κυβέρνησης- αδιευκρίνιστες ακόμα. Το Project –που έθεσε το ερώτημα- αναφέρθηκε στην αντισυνταγματικότητα του περιεχομένου της Π.Ν.Π. και περαιτέρω στον κοινωνικό αυτοματισμό που ξεκινάει από το γεγονός ότι τίθενται εν αμφιβόλω οι πληρωμές των δήμων προς τους προμηθευτές τους και εν γένει τους ιδιώτες που συμβάλλονται με αυτόν, καθώς και οι μισθοί των δημοτικών υπαλλήλων. Η όλη λειτουργία και αξιοπιστία των δήμων υποβαθμίζεται. Περισσότερο ακόμα, η αυτοτέλεια, διοικητική και οικονομική, που εμείς θεωρούμε την ουσιαστικότερη μεταρρύθμιση που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα, πηγαίνει πολλά βήματα πίσω με αυτή την πράξη. Επιπλέον, ο δήμος Δράμας, ως επί σειρά ετών πλεονασματικός, είναι από αυτούς που πλήττονται περισσότερο. Καταθέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο σχέδιο ψηφίσματος, που αποτυπώνει την αγωνία μας για τις εξελίξεις και σε κάθε περίπτωση συντασσόμαστε στην καταγγελία της συγκεκριμένης πράξης. Συμμεριζόμαστε την ανάγκη για ειλικρινή συζήτηση της ΚΕΔΕ με την Κυβέρνηση προκειμένου να διευκολυνθεί η χώρα στο κομμάτι των υποχρεώσεών της, αλλά από την άλλη, πρέπει αφενός να σιγουρέψουμε τα χρήματα του δήμου μας και αφετέρου να προωθηθεί μια πολύ σπουδαία μεταρρύθμιση, αυτή της αληθινής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Προ ημερησίας διάταξης θέματα:

Στα προ ημερησίας διάταξης θέματα η παράταξη μας πρότεινε τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης για την αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών προς τον ευρωπαϊκό νότο. Θεωρούμε πως ένα τέτοιο σχέδιο επείγει, για να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα προκύψουν με τρόπο που αρμόζει σε ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία. Εμείς προτείναμε από την πλευρά μας τρία σημεία: 1) τη σύσταση του συμβουλίου ένταξης μεταναστών, που προβλέπεται από το άρθρο 78 του Καλλικράτη. Είναι η δεύτερη φορά που το ζητάμε, η πρώτη ήταν στην αρχή της δημοτικής περιόδου. Η δημοτική αρχή κώφευσε τότε, κι ελπίζουμε τώρα, που αποδεικνύεται από τα γεγονότα η ανάγκη ύπαρξης μιας δημοτικής μεταναστευτικής πολιτικής, να μην κωφεύσει εκ νέου. 2) Τη συμμετοχή του δήμου μας στο ευρωπαϊκό δίκτυο πόλεων κατά του ρατσισμού. Με τη συμμετοχή αυτή θα αποκτήσουμε τεχνογνωσία εφαρμόζοντας δέκα πρότυπες πολιτικές σε δημοτικό επίπεδο εναντίον των ρατσιστικών φαινομένων. Να σημειωθεί ότι σε εθνικό επίπεδο θα είμαστε μόλις ο δεύτερος δήμος που θα μετέχει, αν φυσικά το προχωρήσει η δημοτική αρχή. 3) Να εξεταστούν οι υποδομές που έχει ο δήμος για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Επίσης θέσαμε το ζήτημα της υπερχείλισης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, που είναι εμφανές ότι δημιουργεί προβλήματα, κυρίως, στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του φαινομένου και επίσης περιβαλλοντικά φιλικής διαχείρισης των όμβριων υδάτων, θέμα που είχαμε αναπτύξει και προεκλογικά.

Ημερήσια διάταξη ΔΣ Δράμας της 22ας Απριλίου:

Στα ημερήσιας διάταξης θέματα ξεχώρισε η αναβολή της συζήτησης για την επιχορήγηση των πολιτιστικών σωματείων, μιας και η δημοτική αρχή δε διέθετε την “προδιαγεγραμμένη” πλειοψηφία. Στη συζήτηση για τα αθλητικά σωματεία μας δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξουμε τις απόψεις μας σχετικά με την πολιτική διάσταση που έχουν οι επιχορηγήσεις του δήμου, στην ανάδειξη του αθλητικού τουρισμού όσο και της αθλητικής ταυτότητας.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και ο χειρισμός από πλευράς δημοτικής αρχής μιας διχογνωμίας μεταξύ δύο επιχειρηματιών για ζήτημα τραπεζοκαθισμάτων. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης, που θα πρέπει να εφαρμόζεται με αυστηρότητα και με ισότητα απέναντι σε όλες τις περιπτώσεις, επέτρεψε να εξελιχθούν καταστάσεις που δεν τιμούν κανέναν μέσα κι έξω από την αίθουσα του συμβουλίου. Η δημοτική αρχή δίνει την εντύπωση ότι επικαλείται τις υπηρεσίες του δήμου κατά το δοκούν, χωρίς να τις προστατεύει από κακοπροαίρετη κριτική, ακόμη και από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους. Από την άλλη, έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι αντιμετωπίζει τους πολίτες και τις περιπτώσεις διαφορετικά, χωρίς κανένας να γνωρίζει το γιατί ή τι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό. Σε κάθε περίπτωση, η εκμίσθωση κοινόχρηστων χώρων είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξει στο δήμο Δράμας, πριν γίνει το κέντρο της πόλης μια δύσβατη, για τους πεζούς, περιοχή, προκειμένου να εξυπηρετήσουν κάποιοι καταστάσεις ή υποσχετικές. Το Project Δράμα 2020 δεσμεύεται να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση.

Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να καταθέσουμε την πρόταση της συμμετοχή του δήμου μας στο Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, σε αντίστιξη με μια πρόταση της αρχής για το “δίκτυο ελληνικών πόλεων για την ανάπτυξη”, που μας φάνηκε συγκεχυμένο και κοστοβόρο.

Τέλος, σχετικά με την επένδυση στο Μαυρόβατο είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε την άποψη μας, απέναντι σε κοινότοπες τοποθετήσεις της δημοτικής αρχής, η οποία άλλαξε τους όρους της σύμβασης από 30 σε 50 χρόνια. Διατυπώσαμε την άποψη, λοιπόν, ότι για μια επένδυση πρέπει να τηρείται η νομιμότητα και να αντιμετωπίζονται όλες με ισότιμο τρόπο. Αν μια οποιαδήποτε δημοτική αρχή πιέζει να γίνει μια επένδυση που αντιμετωπίζει κάποια συγκεκριμένα ζητήματα, υπάρχει ο φόβος να ζητηθεί ως αντάλλαγμα από αυτήν η πρόσληψη ανθρώπων, οι οποίοι, επειδή αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός εργοδότης τους είναι η δημοτική αρχή, ριψοκινδυνεύουν την όλη επένδυση. Ο δρόμος προς μια επένδυση που θα καταλήξει φάντασμα είναι, με τέτοιες πρακτικές, εγγυημένος!

Please follow and like us:
fb-share-icon