«Project Δημοτικό Συμβούλιο: Σημειώσεις #1»

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 18 Σεπτεμβρίου 2014

«Project Δημοτικό Συμβούλιο: Σημειώσεις #1»

Στο πρώτο -ουσιαστικά- δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δράμας δικαιώθηκε δυστυχώς η άποψη του Project ότι οι επιλογές του παρελθόντος θα οδηγήσουν στο ίδιο μοντέλο διοίκησης. Πράγμα εξηγήσιμο και αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ίδιες παλαιοκομματικές μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν για την αναρρίχηση (ή διατήρηση) στην εξουσία.

Στο δημοτικό συμβούλιο της 19ης Σεπτεμβρίου κυριάρχησαν:

 -οι αναφορές στο παρελθόν και οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στη συμπολίτευση και τη μείζονα αντιπολίτευση, χωρίς κανένα ουσιαστικό νόημα τις περισσότερες φορές

– η λογική του παλιού παραταξιακού συστήματος του δήμου, που κορυφώθηκε όταν η σημερινή συμπολίτευση προέβη σε ένα πολιτικό unfair, στερώντας τη σημερινή μείζονα αντιπολίτευση από μια θέση στη Δ.Ε.Υ.Α.Δ., ακριβώς όπως είχε κάνει η τότε συμπολίτευση (και νυν μείζονα αντιπολίτευση) στην τότε μείζονα αντιπολίτευση (και νυν συμπολίτευση;)

– η βαθειά παραταξιακή επιλογή από τη δημοτική αρχή στο σημαντικό ζήτημα της στελέχωσης των διοικητικών συμβουλίων κοινωφελών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων. Στα συμβούλια αυτά τοποθετήθηκαν πρόσωπα, που στην πλειοψηφία τους αποτελούν μη εκλεγμένους υποψήφιους δημοτικούς ή τοπικούς συμβούλους της συμπολίτευσης. Και αν αυτό αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του δημάρχου Δράμας, λυπούμαστε ιδιαίτερα καθώς ο δήμαρχος δεν μπήκε καν στον κόπο να διανείμει στους δημοτικούς συμβούλους έστω ένα βιογραφικό των επιλογών του, που να αποδεικνύει τη συνάφεια των ατόμων αυτών με το σκοπό των συμβουλίων, κάτι που άλλωστε ορίζεται και στο νόμο που διέπει τη συγκεκριμένη διαδικασία

– οι φωνές που φαίνεται πως δε διδάχθηκαν τίποτε από το παρελθόν, από συμπολίτευση και αντιπολίτευση, που ζήτησαν να περάσει ο Δήμος σε πολιτική ελλειμμάτων. Μια λογική που μετακύλησε, σε επίπεδο χώρας, τα οικονομικά βάρη στη σημερινή νέα γενιά που ασφυκτιά. Προφανώς αυτή είναι η καινοτόμος αντίληψη τους για κοινωνική πολιτική, πολιτική προνοιακών επιδομάτων και εγκλωβισμού των πολιτών σε πελατειακές εξυπηρετήσεις και φυσικά χάϊδεμα αυτιών για κάτι που ξέρουν (ή αν δεν ξέρουν οφείλουν να μάθουν) πως δεν είναι εφικτό να γίνει.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, το Project Δράμα 2020, με την ψύχραιμη και λογική στάση του και παρόλο που έχει να αντιπαλέψει σε ορισμένα θέματα τη συνεχιζόμενη λογική της ιδιοκτησίας πάνω στην πληροφόρηση, επιλέγει σταθερά να προβάλει ένα άλλο μοντέλο αυτοδιοίκησης.

Η μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, η διαφάνεια, η καινοτομία και η αξιοποίηση των ικανών είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας που θα παλέψουμε να εισάγουμε στη διοίκηση του δήμου. Αυτή η φιλοσοφία μάς οδήγησε να καταψηφίσουμε το σημαντικότατο θέμα του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου Δράμας, που ήρθε την τελευταία στιγμή και πρόχειρα από τη δημοτική αρχή. Αυτή η φιλοσοφία μάς ανάγκασε να προτείνουμε παντού μέλη των ΔΣ κοινωφελών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων, καταθέτοντας συγχρόνως τα βιογραφικά τους στο προεδρείο, παρότι σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν προδιαγεγραμμένο και προαποφασισμένο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης. Προσπαθήσαμε σε όλα τα θέματα να λάβουμε συγκεκριμένη θέση και ζητήσαμε σε άλλα θέματα περαιτέρω ενημέρωση.

Αυτός είναι ο τρόπος που το Project Δράμα 2020 θα πορευθεί και στο μέλλον, με τη μια έστω φωνή που μας όρισε το εκλογικό αποτέλεσμα, η οποία όμως εκπροσωπεί το σύνολο των μελών της παράταξής μας και εκφράζει τις θέσεις όλων μας στα πλαίσια της εσωτερικής δημοκρατίας. Τον τρόπο λειτουργίας του Project, καθώς και τη διάχυση των πληροφοριών για θέματα που αφορούν το δήμο Δράμας καλούμε τους πολίτες της Δράμας να μοιραστούμε, με τη συμμετοχή τους στις ομάδες εργασίας του Project, τις εκδηλώσεις μας και τις Γενικές Συνελεύσεις μας.

Please follow and like us:
fb-share-icon