Project Δημοτικό Συμβούλιο #6, Αναταράξεις στον πλανήτη Δημοτικό Συμβούλιο

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 12 Δεκεμβρίου 2014

Project Δημοτικό Συμβούλιο #6, Αναταράξεις στον πλανήτη Δημοτικό Συμβούλιο

Ένα από τα πιο έντονα δημοτικά συμβούλια, που θύμισαν παλιές εποχές, ήταν αυτό της 10ης Δεκεμβρίου. Οι παρατάξεις διασταύρωσαν τα ξίφη τους χωρίς κάποιο απτό αποτέλεσμα, λόγω της επιμονής της πλειοψηφίας να αγνοεί τις προτάσεις και τις παραινέσεις της αντιπολίτευσης και να προσποιείται ότι όλα βαίνουν ομαλά.

Στο ζήτημα της Ονειρούπολης, ενώ βοά η πόλη για διάφορα ζητήματα που έχουν προκύψει κι έχουν καταγγελθεί επίσημα από τον πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ, η πλειοψηφία παρέπεμψε το θέμα για συζήτηση μετά την Ονειρούπολη, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία που προκλήθηκε από πρόταση της παράταξής μας, προκειμένου να τοποθετηθούν όλοι οι σύμβουλοι και να καταγραφεί η ψήφος τους.

Από την πρώτη στιγμή φωνάζουμε να έρθει προϋπολογισμός της Ονειρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο, με το σκεπτικό ότι η διαφανής πορεία της εκδήλωσης είναι το καλύτερο εχέγγυο επιτυχίας. Η δημοτική αρχή αρνήθηκε να συζητηθεί, έστω και το προσχέδιο προϋπολογισμού της εκδήλωσης που πέρασε από το συμβούλιο της ΔΕΚΠΟΤΑ. Ταυτόχρονα αρνήθηκε και να συζητηθούν οι καταγγελίες περί εξωθεσμικών κέντρων που έχουν ακουστεί. Επίσης αρνήθηκε ενημέρωση στην αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στο Project σχετικά με τις χορηγίες, που κανονικά πρέπει να προϋπολογίζονται, σήμερα όμως δε φαίνονται πουθενά σε επίσημο έγγραφο. Να σημειωθεί ότι μας υποσχέθηκαν τον απολογισμό της εκδήλωσης. Ελπίζουμε μόνο να μην ακολουθηθεί το παράδειγμα του οικονομικού απολογισμού του φεστιβάλ, που μάταια περιμένουμε ακόμα , καθώς μας ενημέρωσαν χθες ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν απολογισμό (!) γιατί δεν έχουν προϋπολογισμό από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Αναφορικά με τη διαπαραταξιακή επιτροπή της Ονειρούπολης, στο μόνο ουσιαστικό θέμα που ανέκυψε και ήταν στις αρμοδιότητες της, τον καθορισμό των δικαιούχων των οικίσκων, η καταλυτική παρουσία του Project στο να γίνει μια ανοιχτή και καθαρή διαδικασία, μας υποχρεώνει να παραμείνουμε μέχρι τέλους σε αυτήν, διαφυλάσσοντας την νομιμότητα.

Στο ζήτημα του Τοπικού Συμβουλίου Νέων τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για ουσιαστική συμπληρωματική εκλογή, με ουσιαστικότερη τη μετάθεση της ημερομηνίας. Απερρίφθησαν όλες πανηγυρικά με μία εμμονική επίδειξη πλειοψηφικής δύναμης. Αυτή η εμμονή επιβεβαιώνει τους φόβους μας για προσπάθεια μετατροπής του συμβουλίου σε φυτώριο παραταξιακών και κομματικών στελεχών, πράγμα που δε θα επιτρέψουμε και ακυρώνει τη σύσταση της διαπαραταξιακής επιτροπής για τα ΤΟΣΥΝ.

Στο ζήτημα της εξαγοράς από το Δήμο, μέσω Πράσινου Ταμείου, της καπναποθήκης Μιχαηλίδη, στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, ακούστηκαν πολλά  από όλες τις πλευρές. Η θέση μας ήταν να επανέλθει το θέμα προς ψήφιση όταν θα έχουμε σχετική τεχνικοοικονομική μελέτη, η οποία είναι άλλωστε προϋπόθεση για να υποβληθεί η πρόταση στο Πράσινο Ταμείο, κάτι που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά και από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου. Η δημοτική αρχή επέμεινε για δικούς της, άγνωστους πάντως, λόγους στην άμεση ψήφιση του θέματος. Για να μην επαναληφθούν αστοχίες του παρελθόντος, χρειάζεται επειγόντως ένας σχεδιασμός για το ιστορικό κέντρο, στον οποίο φυσικά θα ενταχθούν αναπαλαιώσεις διατηρητέων κτιρίων και κυρίως των καπναποθηκών. Αυτός ο σχεδιασμός, αν και έχει υπάρξει αξιόλογη προεργασία από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, κυρίως στο θέμα των κοινόχρηστων χώρων, ελλείπει πλήρως από τη βούληση των κρατούντων.

Όσο και αν η βούληση νέων ανθρώπων να αλλάξουν την πόλη εκφράζεται, φοβούμαστε ότι ο συμβιβασμός της με τον παλαιοκομματισμό στη διοίκηση του Δήμου δε θα της επιτρέψει να γίνει πράξη. Πρέπει οι ίδιοι να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας χωρίς να εμπιστευόμαστε κανέναν «ταγό της αυτοδιοίκησης», γιατί καθημερινά αποδεικνύουν ότι τους ενδιαφέρουν κοντόφθαλμες τακτικές στη λογική του διαχωρισμού σε δικούς μας και δικούς σας.

Το Project έκανε προτάσεις και για τον καθαρισμό της Αγίας Βαρβάρας από τα καραβάκια που κάθε χρόνο μετά το εξαιρετικό έθιμο δεν αποσύρονται από τα νερά. Είναι ανεπίτρεπτο να πέφτει το βάρος μας μόνο στο θεαθήναι, που λόγω Ονειρούπολης είναι τώρα ο δημοτικός κήπος, και να αφήνουμε την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας σε αυτή την κατάσταση. Την απάντηση της δημοτικής αρχής την αντιλαμβανόμαστε ως ειρωνεία…έβρεχε και δεν μπορούσαν να καθαρίσουν.

Οι πρώτες εκατό μέρες της νέας δημοτικής αρχής, σε όλες τις προηγμένες δημοκρατίες, θα καλούσαν σε έναν πρώτο απολογισμό. Καλούμε τον Δήμαρχο να τον πράξει σε μια ειδική συνεδρίαση. Ίσως εκεί του δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθεί συνολικά για τα θέματα, μιας και στις υπόλοιπες συνεδριάσεις σταθερά επιλέγει ρόλο παρατηρητή ή σχολιαστή, δίχως να δίνει τη δυνατότητα στην Αντιπολίτευση να κρίνει τις τοποθετήσεις του.

Καλούμε όλους τους δραμινούς να παρακολουθούν μέσω του live streaming τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Ελπίζουμε όσοι το κάνουν ήδη να πείθονται ότι το Project, μακριά από τακτικές του κακού παρελθόντος είναι η παράταξη που πρωτοστατεί στην άρθρωση ενός ελεγκτικού αλλά και δημιουργικού λόγου, δίνοντας ψήγματα του σύγχρονου τρόπου διοίκησης που εκπροσωπεί απέναντι σε όσους με τις εμμονές τους θέλουν να κρατούν τον Δήμο ακόμα πίσω από το φεγγάρι της αυτοδιοίκησης!

 

Please follow and like us:
fb-share-icon