«Project Δημοτικό Συμβούλιο: Σημειώσεις # 2»

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 7 Οκτωβρίου 2014

«Project Δημοτικό Συμβούλιο: Σημειώσεις # 2»

Το δεύτερο δημοτικό συμβούλιο που έγινε έκτακτα την Κυριακή 5/10,  χαρακτηρίστηκε από παράλληλους μονόλογους.

 Για μια ακόμα φορά είδαμε την ανεπάρκεια που γεννάει το παλιό μοντέλο αυτοδιοίκησης, το οποίο οδήγησε σε παλινωδίες σχετικά με τη στελέχωση των συμβουλίων κοινωφελών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων του Δήμου. Αυτό το μοντέλο ταξίματος ακολουθήθηκε από όλους, και απέναντι σε αυτό, το Project  Δράμα 2020 αντιπρότεινε υποψηφιότητες με βιογραφικά, που αποδεικνύουν τη συνάφεια με το αντικείμενο της θέσης σε κάθε δημοτική επιχείρηση.

Για μια ακόμα φορά, είδαμε να θριαμβεύει η λογική της «διεκδίκησης» από την κεντρική εξουσία. Η ξεπερασμένη αυτή λογική, που επαναφέρεται για να δικαιολογήσουν κάποιοι τη δήθεν ανεξαρτησία τους ή να εξαργυρώσουν τις καλές τους σχέσεις, αποτέλεσμα του κομματικού τους παρελθόντος, είναι πολιτικά ανώριμη και εν τέλει επικίνδυνη για την αυτοτελή και ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση, που πολλοί προεκλογικά επικαλέστηκαν, αλλά μόνο το Project υπηρετεί σταθερά.

Η επιλογή της Δράμας ως πιλοτικού δήμου καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που θα ελαφρύνει τα βάρη ορισμένων συμπολιτών μας, που όντως έχουν ανάγκη στήριξης, δεν είναι επιτυχία του κυβερνητικού βουλευτή ή του δημάρχου. Είναι, ίσα ίσα, η αναγνώριση της αποτυχίας όσων κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο και τον έφεραν ανάμεσα στους τελευταίους όλης της Ελλάδας. Φυσικά, η σημερινή δημοτική αρχή δεν είναι άμοιρη ευθυνών, αφού τα πρωτοκλασάτα στελέχη της υπήρξαν και στο παρελθόν Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι δημοτικών επιχειρήσεων ή Τοπικοί άρχοντες.

Απέναντι σε όλα αυτά, και ενώ περιμένουμε να δούμε αν η νέα δημοτική αρχή επιφυλάσσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικό ρόλο στην τοπική μας δημοκρατία ή θα συνεχίσει να φέρνει θέματα προς συζήτηση ή και ολόκληρα συμβούλια ως έκτακτα, το Project κατέθεσε ερωτήσεις και προτάσεις, στο πλαίσιο της δημιουργικής αντιπολίτευσης που κάνουμε από την αρχή:

1)Ρωτήσαμε για το ζήτημα της ανάδειξης του χειμάρρου Μοναστηρακίου και της ανάπλασης της 19ης Μαΐου και προτείναμε:

 –  Να οριστεί άμεση συνάντηση μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου και της ομάδας μελετητών, για να ξεκινήσει η αναφερόμενη μελέτη.

-Να συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή με σκοπό την ενημέρωση και τη διαβούλευση ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη. Το έργο αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην όψη της πόλης και για αυτό ενδείκνυται προκειμένου να υπάρξει έντονη συμμετοχή των πολιτών.

-Να ενημερωθεί το νέο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την προμελέτη της ομάδας μελετητών, ώστε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να γίνουν κοινωνοί αυτής της προσπάθειας.

-Να γίνουν απόλυτα σεβαστοί οι όροι της απόφασης 624/2013 του Δ.Σ. σχετικά με τη σύνδεση με την προϋπάρχουσα βιοκλιματική μελέτη για το νότιο τμήμα της 19ης Μαΐου. Να συνδεθεί η ανάδειξη του χειμάρρου και με τη μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης του ιστορικού κέντρου, θέμα στο οποίο η διεύθυνση προγραμματισμού έχει ήδη κάνει τα πρώτα σοβαρά βήματα.

-Να κληθεί η ομάδα μελετητών να εκθέσει άμεσα στο τουριστικό περίπτερο της Πλατείας, ενόψει των σημαντικών εκδηλώσεων στα τέλη του Οκτωβρίου, και για ένα μεγάλο διάστημα, τις μακέτες από την προμελέτη του έργου, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες σχετικά με τις συνέπειες στην καθημερινότητά τους κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του μεγαλεπήβολου σχεδίου αναμόρφωσης μέρους του κέντρου της πόλης.

2)Ρωτήσαμε για τη δυνατότητα να συνδεθεί ο Δήμος Δράμας με τους αγώνες βουνού  VFT Παρανεστίου κι αναδείξαμε την ευκαιρία ουσιαστικής αξιοποίησης του Κορύλοβου με τις ακόλουθες προτάσεις:

-Παροχή βοήθειας στο δήμο Παρανεστίου, μέσω των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Δράμας, για σύνταξη μελετών και υποβολή προτάσεων στο νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να αναπτύξει τις υποδομές για την ανάπτυξη των αγώνων βουνού.

-Διοργάνωση με τη συμμετοχή των αθλητών του VFT κάποιες μέρες πριν τον αγώνα στο Παρανέστι ενός mini μαραθωνίου για παιδιά και ΑΜΕΑ, ώστε να συνδεθεί περαιτέρω το VFT με το Δήμο μας.

-Σήμανση και καθαρισμό όλο το χρόνο του κεντρικού μονοπατιού του Κορυλόβου

-Δημιουργία ενός βοτανικού κήπου της Ροδόπης στο νταμάρι του Κορυλόβου, στον περιφερειακό. Ο κήπος αυτός θα είναι μοναδικός για τα Βαλκάνια και θα αναδεικνύει τη μοναδική σε ευρωπαϊκό επίπεδο βιοποικιλότητα της Οροσειράς της Ροδόπης, μεγάλο μέρος της οποίας και του εθνικού της πάρκου είναι εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου μας. Αυτή άλλωστε ήταν και πρόταση της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, ενώ και ο κος Αποστολίδης, ο οποίος έκανε δωρεά και τη μελέτη για την ανάπλαση της 19ης Μαΐου είναι διατεθειμένος να βοηθήσει και σε αυτό το project.

-Αποκατάσταση βρυσών που υπάρχουν κατά τη διαδρομή αλλά, δε λειτουργούν.

-Βοήθεια στην αερολέσχη Δράμας, ώστε να αναδειχθεί η ιδιαίτερα επωφελής για το Δήμο δραστηριότητα τους, που λαμβάνει χώρα στην ίδια περιοχή.

Κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση, έπειτα από δύο δημοτικά συμβούλια, πιστεύουμε πως θα πρέπει επιτέλους η δημοτική αρχή να καταλάβει πως δεν είναι πλέον αντιπολίτευση στη μείζονα αντιπολίτευση, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να αναλογιστεί πως οι επόμενες εκλογές αργούν και οι υψηλοί τόνοι μπορεί να βοηθούν στην συγκράτηση κάποιων ψηφοφόρων της και ίσως στην εσωτερική της συνοχή, αλλά δε βοηθούν στην από κοινού επίλυση σημαντικών προβλημάτων του δήμου μας.

Please follow and like us:
fb-share-icon