Project Δημοτικό Συμβούλιο: Προϋπολογισμός 2016-Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 16 Νοεμβρίου 2015

Project Δημοτικό Συμβούλιο: Προϋπολογισμός 2016-Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού

17-11-2014: Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του δήμου Δράμας για το 2015. Η δημοτική αρχή ζητάει πίστωση χρόνου επειδή είναι μόλις 2 μήνες στο τιμόνι του δήμου και δεν μπορεί μέσα σε τόσο σύντομο χρόνο να αποτυπώσει στον Προϋπολογισμό, ως όφειλε, το πολιτικό της όραμα. Μας προδιαθέτει για την επόμενη χρονιά, όταν μαζί με τις απαραίτητες, κατά τη γνώμη τους, αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Οργανόγραμμα του δήμου και το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την πενταετία 2014-2019, θα είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν το σχέδιό τους.

13-11-2015: Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του δήμου Δράμας 2016. Η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει αλλαγές στο Οργανόγραμμα του δήμου, ενώ ακόμη δεν έχει συντάξει το Επιχειρησιακό Σχέδιο ως το 2019. Παρουσιαζει έναν Προϋπολογισμό δίχως όραμα, φιλόδοξο στα έσοδα και στεγνό, χωρίς στίγμα, στα έσοδα. Πρόκειται για μια καθαρή διαχείριση της υφιστάμενης κατάστασης χωρίς καμία διέξοδο σε μια Δράμα που θα νιώσει για άλλη μια χρονιά την απουσία προοπτικής. Σε αυτό, βέβαια, συντείνει και η απουσία έργων του προγράμματος ΕΣΠΑ. Αυτό που θα έπρεπε να υπάρχει είναι η παρουσία ενός συνεκτικού προγράμματος, το οποίο θα έβρισκε την έκφραση του και στον προϋπολογισμό.

Το χρόνο που μας πέρασε, το Project Δράμα 2020 έκανε προτάσεις για τον πολιτισμό (όπου ακόμα περιμένουμε τη σύσταση της υποσχόμενης από το Μάρτιο επιτροπής), καταθέσαμε την άποψη μας για την κοινωνική χάρτα (ακόμα στα σκαριά), συμμετείχαμε στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και κάναμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στο στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου· σε κανέναν από αυτούς τους τομείς, που προσπαθήσαμε κι εμείς να αποκτήσουν συνεκτική πολιτική, δεν αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό κάποια προσπάθεια να ξεφύγουμε από την απλή διαχείριση μειωμένων κονδυλίων. Χρειάζεται μια σύγχρονη αυτοδιοίκηση που χωρίς φόβο και με γνώση των πραγμάτων θα αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατότητες των υπηρεσιών του Δήμου, τις δυνατότητες που δίνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση για αισθητή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Ενδεικτικό είναι ότι οι δαπάνες για τον τουρισμό είναι αισθητά μειωμένες, μόλις στις 17.000 από 63.000, ενώ ένα χρόνο μετά τα πολλά ταξίδια του δημάρχου και συμβούλων του στο εξωτερικό, δεν μας έχει παρουσιάσει η δημοτική αρχή χειροπιαστά αποτελέσματα στην αύξηση του τουρισμού στην περιοχή μας. Η, ως ένα βαθμό, υπομονή που κάναμε πέρυσι στο θέμα του Προϋπολογισμού, σεβόμενοι το μικρό χρονικό διάστημα εξουσίας τότε, δε θα μπορούσε να συνεχιστεί φυσικά και φέτος, οπότε καταψηφίσαμε το διαχειριστικό Προϋπολογισμό που έφερε η δημοτική αρχή.

Το Project, στην έκκληση των ποντιακών σωματείων του νομού για υιοθέτηση ψηφίσματος στο οποίο να καταγγέλλεται η στάση του υπουργού Παιδείας, έκανε μια πρόταση που τιμά τη μνήμη των νεκρών προγόνων μας, αλλά συγχρόνως καθιστά τη Δράμα κέντρο ιστορικής μνήμης και τουριστικού ενδιαφέροντος από πολλούς πόντιους συμπολίτες από όλη την Ελλάδα. Προτείναμε τη δημιουργία-φιλοξενία ενός Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού στη Δράμα, ώστε να αναδειχθεί η ιστορική μνήμη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χωρίς ίχνος εθνοκαπηλείας και συναισθηματικής εκμετάλλευσης διατυπώσαμε τη θέση πως η Γενοκτονία των Ποντίων μπορεί να τιμηθεί καλύτερα με έναν τρόπο που η Δράμα μπορεί να καλύψει με τους τόσους ποντιακούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο δήμο μας και το πολύ μεγάλο ποσοστό ποντίων, καθώς και συνολικά προσφυγικών πληθυσμών, που ζούνε στη Δράμα. Καλούμε τους ποντιακούς συλλόγους να στηρίξουν την πρότασή μας και συγχρόνως να πιέσουν και αυτοί για μια τέτοια προοπτική.

Δύο άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες μας φαίνεται να έχουν ευτυχή εξέλιξη. Υιοθετήθηκε λοιπόν ομόφωνα το ψήφισμα που προτείναμε για τη συνέχιση της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, πολύ σημαντικού οργάνου για την ανάδειξη των άπειρων δυνατοτήτων του εθνικού πάρκου που έχουμε στα βόρεια του Δήμου. Επίσης, πληροφορηθήκαμε με χαρά από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η πρότασή μας για παροχή κινήτρων σε νέους γιατρούς εξετάζεται σοβαρά από τις δημοτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για επιδότηση ενοικίου και σίτισης. Πιστεύουμε ότι και μόνο το γεγονός ότι θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση θα αναδείξει το πρόβλημα της ετεροδιοίκησης πάνω στα σημαντικά τοπικά ζητήματα (όπως εντέλει είναι η λειτουργία του νοσοκομείου), που βιώνουμε σήμερα. Ελπίζουμε σε θετική εξέλιξη και δηλώνουμε ότι ακόμα και από τη θέση της νεοφώτιστης αντιπολίτευσης, που έχει το Project στο μυαλό κάποιων, θα προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, που δεν έχουν δει για χρόνια οι δημότες.

Στην ημερήσια διάταξη, το ζήτημα των απορριμμάτων ήταν και πάλι στην κορυφαία θέση. Εμείς ζητήσαμε με επίταση να γίνει κανονική μέτρηση του βάρους των παραγόμενων απορριμμάτων καθώς στη συνεδρίαση μάς παρουσιάστηκε μια εκτίμηση χωρίς μεθοδολογία και ημεροχρονολογίες, αρκετά μπακαλίστικη, που τοποθετεί τα απορρίμματα στους 16.000 τόνους περίπου ενώ προβλέπει σχεδόν 3.000 τόνους από εκδηλώσεις του Δήμου (όπως η Ονειρούπολη), δίχως ωστόσο να υπάρχει κάποιο μέτρο για αυτήν την εκτίμηση. Εμείς θεωρούμε, εν όψει και της υπογραφής σύμβασης με το ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου Σερρών για το νέο έτος, επιτακτική την ανάγκη να γίνουν σοβαρές και ορισμένες μετρήσεις για τα παραγόμενα απορρίμματα, καθώς όσο λιγότερα παράγουμε τόσο λιγότερα θα επιβαρυνθούμε όλοι.

 

Please follow and like us:
fb-share-icon