Project Δημοτικό συμβούλιο: η λογική στη ζώνη του λυκόφωτος

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 08 Μαρτίου 2015

Project Δημοτικό συμβούλιο: η λογική στη ζώνη του λυκόφωτος

Ένα από τα πιο σημαντικά δημοτικά συμβούλια (βάσει θεματολογίας) ήταν αυτό της περασμένης Παρασκευής, αλλά αντί να βγουν ουσιώδεις και διαφωτιστικές απαντήσεις στα θέματα, κυριάρχησε μια λογική επιβολής προθέσεων από τη δημοτική αρχή, που έβαλε τον κοινό νου στη ζώνη του λυκόφωτος. Επικράτησε επί μακρόν ένας διαγκωνισμός ευθυνών μεταξύ των παρατάξεων που έχουν διοικήσει το Δήμο, που εξέλαβε τα χαρακτηριστικά του αποπροσανατολισμού από τα θέματα που συζητούνταν. Πολιτικά λογύδρια και δίκη προθέσεων από τη δημοτική αρχή προς τις αντιπολιτεύσεις, με σκοπό να συσκοτίσει ακόμα περισσότερο τα ήδη προβληματικά θέματα που εισήχθησαν. Φυσικά, αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά μόνο τυχαία δε γίνονται κι ότι, βάσει νομοθεσίας, ένα από τα σημαντικότερα όπλα για να τα πολεμήσουμε είναι η δημοσιοποίησή τους. Ελπίζουμε όσοι εχέφρονες συμπολίτες μας παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια να συμβάλλουν μέσω της πίεσης, που μπορεί να ασκηθεί στα πλαίσια μιας μικρής κοινωνίας, όπως η δραμινή, στην προσπάθεια του Project Δράμα 2020 για μεγαλύτερη διαφάνεια και συμμετοχικότητα στην πολιτική ζωή του τόπου.

Το θέμα του ετήσιου σχεδίου δράσης και του Προϋπολογισμού της Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α. για το 2015 (έστω και με δύο μήνες καθυστέρηση) απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο αρχικά. Το Project είχε προτείνει από τον Οκτώβρη συγκεκριμένες αλλαγές στο ετήσιο σχέδιο δράσης της επιχείρησης, όπως η κατάργηση και μετατροπή του περιοδικού “Εν Δήμω” σε ηλεκτρονικό, που η δημοτική αρχή φαίνεται να αποδέχεται. Κατά τα άλλα όμως, η κοινωφελής επιχείρηση ακολουθεί την πεπατημένη, δημοσιοσχεσίτικη πολιτική απέναντι στον πολιτισμό, απαξιώνοντας στην πραγματικότητα την προσπάθεια που κάνουν άνθρωποι του πολιτισμού μέσω του έργου των ιδίων ή των συλλόγων που εκπροσωπούν και επιβραβεύοντας συλλόγους-σφραγίδες με πεντακοσάρικα, που τελικά κανείς δεν γνωρίζει που χρησιμοποιούνται. Η νέα, αλλά ήδη γερασμένη σε πρακτική, δημοτική αρχή κατέθεσε ένα βερμπαλιστικό σχέδιο, που μόνο ουσιαστική δράση δεν προοιωνίζεται και, ως εκ τούτου, έναν Προϋπολογισμό που δεν αποτυπώνει καμία δημιουργική διάθεση. Κατατέθηκε ένα σχέδιο δράσης αντιγραφή όλων των σχεδίων δράσης της ΔΕΚΠΟΤΑ, τουλάχιστον των τελευταίων δέκα χρόνων, τόση είναι η φαντασία της νέας δημοτικής αρχής και του νέου προέδρου της επιχείρησης. Και έναν Προϋπολογισμό διαχείρισης, που μειώνει τα ποσά σε πολιτιστικές δράσεις με συγκεκριμένο πολιτιστικό αποτύπωμα, δεν έχει ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης των αιτημάτων των συλλόγων, ανοίγοντας την πόρτα του Προέδρου της επιχείρησης και του Δημάρχου και κλείνοντας το μάτι στους “δικούς” τους ή σε όσους δηλώσουν “δικοί” τους και άρχισε να εκτελείται πριν καν ψηφιστεί (!). Εμείς θεωρούμε το κομμάτι του πολιτισμού αναπτυξιακό όπλο στα χέρια του δήμου και εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας για το κατά πόσο μπορεί αυτή η διάσταση να εξυπηρετηθεί από ένα πολυδιασπασμένο (και σε αυτό το κομμάτι) οργανόγραμμα του δήμου Δράμας.

Η πολιτική επιλογή για υϊοθέτηση των γερασμένων και παλαιοκομματικών τακτικών είναι δικαίωμα της δημοτικής αρχής. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα όμως είναι να απαξιώνει το δημοτικό συμβούλιο και να φέρνει στο θέμα του Προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ, τον απολογισμό της Ονειρούπολης, χωρίς να είναι στα θέματα της ημερήσιας διάταξης και χωρίς να μας δοθούν τα στοιχεία εσόδων και εξόδων για την εκδήλωση. Εκτός κι αν ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ θεωρεί ότι  η αναφορά δύο αριθμών (των συνολικών εξόδων και των συνολικών εσόδων) αποτελεί και απολογισμό μιας δράσης που κόστισε στο δραμινό πολίτη 449.000 ευρώ και έφερε έσοδα μόλις 40.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, την απαράδεκτη ενέργεια της δημοτικής αρχής να φέρει δίχως καμία ενημέρωση αυτό το κάτι σαν απολογισμό της Ονειρούπολης, θα προσπαθήσουμε να διαγράψουμε από τα χρονικά της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, προτείνοντας στις υπόλοιπες παρατάξεις της Αντιπολίτευσης την εισαγωγή του θέματος εκ νέου στα προς συζήτηση  θέματα με συγκεκριμένη εισήγηση από το ΔΣ της ΔΕΚΠΟΤΑ, το οποίο επίσης απαξίωσε η δημοτική αρχή με την απόφαση να μην περάσει τον απολογισμό της Ονειρούπολης πρώτα από το πλέον αρμόδιο όργανο. Αν ο Δήμαρχος πίστεψε ότι παρουσιάζοντας την κίνηση του δήμου να καταγράψει όλα τα πάγια της Ονειρούπολης θα μπορέσει να περάσει από την πίσω πόρτα τον ελλειπή απολογισμό, το μόνο που κατάφερε τελικά ήταν να κάψει την ομολογουμένως πολύ θετική αυτή κίνηση που συμβάλει στη διαφάνεια και την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης.

Έκθετη είναι η δημοτική αρχή και στο θέμα της επένδυσης Μαυροβάτου, το οποίο εισήγαγε με τη χρήση ενός άλλου άρθρου του κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων από ότι την τελευταία φορά, προκειμένου να μπορέσει να γίνει η εκμίσθωση με δημοπρασία του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου καλλιεργήσιμης γης. Είναι εκκωφαντική σε νόημα και σημασία η απουσία των απόψεων των υπηρεσιών του Δήμου, οι εισηγήσεις των οποίων συνήθως συνοδεύουν την πρόθεση της δημοτικής αρχής να φέρει ένα θέμα. Μάλλον θα πρέπει να εξηγήσει η δημοτική αρχή στους δραμινούς, ίσως ακόμη και σε ορισμένους συμβούλους της, γιατί το θέμα εισήχθη από το Γραφείο Δημάρχου και όχι την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία. Και μόνο η υπαναχώρηση από την προ μηνός νομική γραμμή, φανερώνει προχειρότητα και ερασιτεχνισμό και τραυματίζει το κύρος του δήμου -που μόνο προσωρινά διαχειρίζεται, ευτυχώς, η σημερινή δημοτική αρχή- απέναντι σε υποψήφιους επενδυτές. Εμείς προσπαθώντας ακριβώς να διαφυλάξουμε αυτό το κύρος, καταψηφίσαμε τη συγκεκριμενη πρόταση, καθώς θεωρούμε ότι η νομιμότητα πρέπει να τηρείται για όλες τις επενδύσεις. Η εμμόνη και η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να περάσει το θέμα, με κάθε τρόπο, ελπίζουμε να μην εξελιχθεί στη μετατροπή του γραφείου Δημάρχου σε ανεπίσημο παράρτημα του Ο.Α.Ε.Δ.

Από τα προ ημερησίας θέματα, αυτό στο οποίο στεκόμαστε με ιδιαίτερη χαρά, αλλά και περηφάνεια γιατί υπήρξε δική μας πρόταση και με δική μας προτροπή στις υπηρεσίες κατέστη δυνατό, είναι ότι πλέον μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του κάθε μήνα η οικονομική υπηρεσία αναρτά στην ιστοσελίδα του δήμου την εκτέλεση του Προϋπολογισμού σε μηνιαία βαση, ώστε τα στοιχεία να είναι διαθέσιμα σε κάθε συνδημότη. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, αλλά πιο αποφασιστικό, στο να νιώσει ο πολίτης ότι μπορεί να ελέγχει το Δήμο σχεδόν σε αληθινό χρόνο. Αν η ιστοσελίδα του δήμου ήταν λειτουργική και σύγχρονη (που δεν είναι παρά το υπέρογκο ποσό που κόστισε) θα μπορούσε ο έλεγχος της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού να γίνεται σε καθημερινή βάση. Παρόλα αυτά, η Οικονομική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας και τη συγχαίρουμε που ο δήμος Δράμας εκσυγχρονίζεται και στο επίπεδο της διαφάνειας και της συμμετοχικότητας των δημοτών. Ελπίζουμε το παράδειγμα της να ακολουθήσουν όλες οι Οργανισμοί και οι Επιχειρήσεις του δήμου, ανεξαρτήτως αν έχουν την υποχρέωση ή όχι να το κάνουν.

Εμείς, το Project Δράμα 2020, ήρθαμε για να φέρουμε φρέσκο αέρα στο πολυκαιρισμένο και παλαιοκομματικό οικοδόμημα του δήμου Δράμας. Για να σταματήσουμε να κινούμαστε όμως στη ζώνη του λυκόφωτος, χρειάζεται όλοι οι δημότες να βοηθήσουν, ώστε να ανοίξουμε το παράθυρο του σύγχρονου και αντικειμενικού τρόπου διοίκησης. Ελάτε όλοι να προστατέψουμε ουσιαστικά τα συμφέροντα μας!

Please follow and like us:
fb-share-icon