Eκδήλωση για τον Ε61 και την Ομάδα Ποιότητας ζωής του “Project Δράμα 2020”
Ερωτήσεις για την εκδήλωση για τον Ε61 και την Ομάδα Ποιότητας ζωής του “Project Δράμα 2020” από την εφημερίδα “Χρονικά”:
1. Εδώ και μία περίπου δεκαετία έχει μπει στον δημόσιο διάλογο και στις διεκδικήσεις του νομού μας, ο οδικός άξονας Ε61- Προμαχώνας – Σέρρες – Δράμα – Καβάλα και ακόμα παραμένει ζητούμενο η κατασκευή. Τι στόχο έχει η εκδήλωση της Κυριακής στο Δημαρχείο με ομιλητές τον πρώην Υπουργό Μεταφορών Γιάννη Μαγκριώτη και τον Κώστα Υφαντόπουλο μηχανικό και εκπρόσωπο της “Εγνατίας οδού”;
ΤΕΡ: H σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία Οδό είναι ένα αίτημα χρόνων για την Δράμα. Δυστυχώς ο τρόπος που το χειρίστηκαν τόσο οι τοπικοί εκπρόσωποί μας τόσα χρόνια όσο και το κεντρικό κράτος, ήταν αναποτελεσματικός και μας οδήγησε να είμαστε ο μοναδικός νομός δίχως κάθετο άξονα στην Εγνατία. Έχουμε όμως την φιλοδοξία, ως ενεργοί πολίτες, να αναδείξουμε εκ νέου το θέμα και να προσπαθήσουμε συντονισμένα όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει. Το Project Δράμα 2020 θεωρεί ότι μόνο με τη συμμετοχή μας στα κοινά μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά στον τόπο μας. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, επιχειρούμε να ενημερώσουμε τους πολίτες της πόλης μας αλλά και του νομού συνολικότερα, για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, πού βρισκόμαστε τώρα και μέσω μιας, ευελπιστούμε, εποικοδομητικής συζήτησης από τους συμμετέχοντες και τους αρμοδίους, να αναδείξουμε μια κοινή συνισταμένη επιχειρημάτων που θα αποτελέσει τη βάση των διεκδικήσεων μας.
ΒΑΣ: Επιπλέον, πριν λίγους μήνες, υπήρξε μια συνάντηση των φορέων της Δράμας με τον αρμόδιο Υπουργό κο Σπίρτζη. Η δημοτική αρχή έσπευσε να πανηγυρίσει για ένα memo που ή δεν κατάλαβε τι έλεγε ή αποφάσισε μονομερώς να καταπατήσει την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το χωροταξικό, με την οποία προτάσσαμε τον Ε61 ως προτεραιότητα για τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία. Θέλοντας λοιπόν να διευκρινίσουμε τις προθέσεις του καθενός, αλλά κυρίως να αποσαφηνιστεί η σημερινή κατάσταση, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτήν την εκδήλωση, καλώντας τον κο Μαγκριώτη, ο οποίος υπήρξε αρμόδιος Υπουργός όταν πρωτοσυζητήθηκε το θέμα του Ε61, κάποιον εκπρόσωπο της Εγνατίας ΑΕ για να ενημερώσει για τα δεδομένα που έχουμε σήμερα στα χέρια μας από άποψη μελετών και τον κο Υφαντόπουλο, ο οποίος είναι Χωροτάκτης μηχανικός και συμμετείχε στην ομάδα εργασίας του ΤΕΕ στα πλαίσια του νέου ΠΠΧΣΑΑ και θα αναλύσει τι προβλέπει το Χωροταξικό για τις οδικές συνδέσεις του νομού μας.
2. Το “Project Δράμα 2020” έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα υπέρ του να τεθεί ως προτεραιότητα η κατασκευή του άξονα Ε61. Με ποιο σκεπτικό διαμορφώθηκε αυτή η θέση και ποια είναι η θέση της παράταξης για τον άλλο κάθετο άξονα σύνδεσης με την Εγνατία οδό, τον οδικό άξονα Δράμας – Αμφίπολης;
ΒΑΣ: Προτεραιότητα για εμάς δεν είναι ποιος άξονας θα επιλεγεί αλλά κατά πόσο η επιλογή θα είναι εφικτή, ώστε να βγει η Δράμα ουσιαστικά από την απομόνωση και να αποκατασταθεί η ζωτική σχέση της με τους όμορους νομούς μέσω ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητόδρομου για την εξυπηρέτηση τόσο του επιβατικού κοινού όσο και της εμπορικής κίνησης της ευρύτερης περιοχής. Παρόλα αυτά υπάρχει μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που δίνει βαρύτητα στον συγκεκριμένο διευρωπαικό άξονα. Σε κάθε περίπτωση το Project Δράμα 2020 προσπαθεί να τοποθετείται λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη του τα αντικειμενικά δεδομένα και ακολουθώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλουν συλλογική λήψη αποφάσεων. Ως εκ τούτου, αλλά και με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με το τεχνικό κομμάτι, το οικονομικό κομμάτι, αλλά και το πολιτικό κομμάτι, ανοίγουμε την κουβέντα για το αν η κατασκευή του Ε61 αποτελεί όντως προτεραιότητα και πώς αυτή θα επιτευχθεί. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που διοργανώνουμε την εκδήλωση φιλοδοξώντας να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι δραμινοί για να ενημερωθούν, καθώς και για να εκφράσουν τη θέση τους.
3. Η πρόσκληση για την εκδήλωση αναφέρει ως διοργανωτή την Ομάδα Ποιότητας Ζωής του “Project Δράμα 2020”. Ποια είναι τα θέματα που απασχολούν αυτή την ομάδα και ποιες άλλες θεματικές ομάδες υπάρχουν στην παράταξη;
ΒΑΣ: Η Ομάδα ποιότητας Ζωής του Project ασχολείται με θέματα πολεοδομίας, περιβάλλοντος, χωροταξίας, προγραμματισμού, καθημερινότητας, αναπλάσεων, αρχιτεκτονικής, ενέργειας, κτλ. Ποιότητα Ζωής στο Δήμο σημαίνει, κυρίως ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα. Στόχος της είναι η αποτελεσματική καταγραφή, ο σχεδιασμός και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων της πόλης και των οικισμών του δήμου, με την προστασία και αναβάθμιση του αστικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.
ΤΕΡ: Οι άλλες Ομάδες Εργασίας που λειτουργούν στην παράταξη είναι η Ομάδα Πολιτισμού-Τουρισμού-Παιδείας-Αθλητισμού, η Ομάδα Κοινωνικής Πολιτικής-Ισότητας-Μεταναστών, και η Ομάδα Οικονομικού ελέγχου του Δήμου-Διαφάνειας-Συμμετοχικότητας. Η κάθε ομάδα έχει 2 συντονιστές που ορίζει η ΣΕ ενώ η συμμετοχή σε ομάδα εργασίας δεν προϋποθέτει να είναι κάποιος μέλος του Project. Στην σελίδα μας στο facebook μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτημα εγγραφής σε όποια ομάδα επιθυμεί και να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και την λήψη αποφάσεων.
4. Η Ομάδα Ποιότητα Ζωής είναι, θαρρώ, αυτή που έχει την πιο άμεση επαφή με την καθημερινότητα των πολιτών της Δράμας και των δημοτικών διαμερισμάτων. Ποια είναι η εκτίμηση σας για την ποιότητα ζωής που έχουν σήμερα οι πολίτες του Δήμου Δράμας;
ΤΕΡ: Για να απαντήσουμε σ’ αυτό πρέπει να θέσουμε καταρχάς κάποια κριτήρια για την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής. Τέτοια κοινά παραδεκτά και αντικειμενικά κριτήρια αποτελούν το οικονομικό περιβάλλον, η κοινωνική συγκρότηση, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, το αστικό και περιαστικό πράσινο, ο δημόσιος χώρος, οι πόροι πολιτισμού και ελεύθερου χρόνου, οι συνθήκες κυκλοφορίας και οι υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης. Στην πλήρωση αυτών των κριτηρίων όμως, τι βαθμό παίρνει η Δράμα;
ΒΑΣ: Δεν έχουμε μια τελική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και καλούνται οι πολίτες να πληρώνουν ένα σωρό λεφτά σε ανταποδοτικά τέλη επειδή κάποιοι δεν προνόησαν να επιλύσουν το θέμα τόσα χρόνια. Δεν έχει μπει τάξη στη χρήση των κοινόχρηστων χώρων, των πεζοδρομίων, του αστικού πρασίνου. Η Δράμα στερείται σύγχρονα συστήματα ποδηλατοδρόμων ή διαδρομών για τους πεζούς, ενώ συγχρόνως παρουσιάζεται στην πόλη κυκλοφοριακό πρόβλημα και πρόβλημα στάθμευσης. Έχουμε ένα ιστορικό κέντρο, το οποίο αντί να το αναβαθμίσουμε, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το κρύψουμε. Χρησιμοποιήσαμε τον όρο «Ποιότητα Ζωής» στο προεκλογικό μας πρόγραμμα το 2014 και τώρα έχουμε δημιουργήσει μια Ομάδα Εργασίας με το ίδιο όνομα γιατί αυτό που καλείται τελικά ο κάθε δήμος να προσφέρει στους δημότες είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτά είναι μερικά από τα παραδείγματα που αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι η ποιότητα ζωής στο δήμο Δράμας δεν είναι ούτε καν κοντά στα επίπεδα που εμείς φανταζόμαστε.
5. Και τέλος ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες για το Project σε σχέση με την ποιότητα ζωής μέσα στην πόλη ή τον οικισμό;
ΤΕΡ: Στο Project επιθυμούμε, με την ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, με αστικές αναπλάσεις, με την συγκοινωνιακή και κυκλοφοριακή βελτίωση, με την προστασία και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, να ζωντανέψουμε την πόλη και τα χωριά μας και να τα αναδείξουμε τουριστικά, πολιτιστικά και χωροταξικά. Όλα τα παραπάνω είναι τα θέματα, με τα οποία ασχολείται η ομάδα Ποιότητας Ζωής.
Φιλοδοξούμε ωστόσο, με σειρά εκδηλώσεων από όλες τις Ομάδες Εργασίας μας, να συνδιαμορφώσουμε με τους συμπολίτες μας την πρόταση εκείνη που θα βγάλει τη Δράμα από το αδιέξοδο που έχει περιέλθει τόσα χρόνια. Προγραμματίζουμε να παρουσιάσουμε αυτήν την πρόταση στις αρχές του 2018. Από το χρονοδιάγραμμα και μόνο καταλαβαίνει ο καθένας αφενός ότι το Project, ανανεωμένο και με τη συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων σε σχέση με τις εκλογές του 2014, ήρθε για να μείνει στην τοπική πολιτική σκηνή, αφετέρου ότι αυτή η προτεραιότητα για τη σύνταξη μιας ρηξικέλευθης πρότασης για το μέλλον της Δράμας θα είναι και η βάση του προγράμματός μας για τις εκλογές του 2019.
Τις απαντήσεις έδωσαν τα μέλη του Project:
Θεοδοσία Βασιλειάδου, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, Συντονίστρια ομάδας Ποιότητας Ζωής Project Δράμα 2020
Γιώργος Τερζίδης, Γεωπόνος MSc, Συντονιστής ομάδας Ποιότητας Ζωής Project Δράμα 2020