«Το ζήτημα είναι ο συν-άνθρωπος»
Δελτίο Τύπου
Δράμα, 25 Ιουνίου 2014
«Το ζήτημα είναι ο συν-άνθρωπος»
Τις τελευταίες μέρες έχει ανακύψει ένα ζήτημα που αφορά στην ευρύτερη δραμινή κοινωνία και αφορά την έξωση του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου (ΚΙΦΑ) από το εργατικό κέντρο, όπου φιλοξενούνταν ως σήμερα.
Η πραγματικότητα είναι πως το ΚΙΦΑ έχει προσφέρει κατά το χρόνο λειτουργίας του πολύτιμη βοήθεια σε συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει για όσους είναι ανασφάλιστοι, οι οποίοι δυστυχώς ολοένα αυξάνονται. Η λειτουργία του γίνεται ακόμη πιο σημαντική λόγω της απουσίας οργανωμένων δομών από πλευράς δήμου Δράμας, γεγονός που καταδείξαμε και προεκλογικά.
Ως η μόνη ουσιαστικά αυτοοργανωμένη και αυτόνομη πολιτική δομή του Δήμου, θεωρούμε κάθε ομάδα με αυτό το χαρακτηριστικό ως συγγενική μας. Ο εθελοντισμός και η συμμετοχικότητα είναι χαρακτηριστικά που χαιρετίζουμε με θέρμη. Ο εθελοντισμός και η συμμετοχικότητα δε γίνονται ερήμην της κοινωνίας και των αναγκών της, ούτε ,όμως, πρέπει να υποκαθιστούν την θεσμική έκφραση της, γιατί σε αυτή την περίπτωση οι πολιτικοί σκοποί μεταπίπτουν σε αμφίβολης στόχευσης πολιτικές σκοπιμότητες.
Δυστυχώς γινόμαστε θεατές μιας πολιτικής διελκυστίνδας που ελάχιστα αφορά την ουσία της πρωτοβάθμιας υγείας. Ο Δήμος μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει και να οργανώσει μέσα από τις δομές του τη διάθεση για εθελοντισμό των δημοτών, αλλά και να αναλάβει την παροχή της πρωτοβάθμιας υγείας σε όλους τους συνανθρώπους μας, κάνοντας χρήση του νομικού πλαισίου και ζητώντας τη βελτίωση του.
Το Project Δράμα 2020 είχε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την πρωτοβάθμια υγεία και τις κοινωνικές δομές του δήμου, που εμπλέκουν και εθελοντικές ομάδες. Συγκεκριμένα, προτείνουμε:
· Ολοκληρωμένη πρόταση για την Πρωτοβάθμια Υγεία και το πώς εμπλέκεται ο Δήμος με αρμοδιότητες σχετικές με τη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων, Κοινωνικών Φαρμακείων, Δημοτικής Τράπεζας Αίματος (καλλιέργεια της ιδέας της δωρεάς οργάνων σώματος και αιμοπεταλίων), μονάδων έγκαιρης ανίχνευσης και αντιμετώπισης αναπτυξιακών προβλημάτων των παιδιών κτλ. Σήμερα, που οι ανασφάλιστοι έχουν αυξηθεί ανησυχητικά πολύ, η δημιουργία αυτών των δομών είναι ακόμη πιο επείγουσα.
· Προσπάθεια από πλευράς δήμου για μεγαλύτερη εμπλοκή των εθελοντικών ομάδων και ανάπτυξη κοινών δομών με αυτές
· Στέγαση όλων των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, εθελοντικών, αυτοοργανωμένων ή δημοτικών, σε κοινούς χώρους, κατάλληλους με το σκοπό τους
· Ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης με εκπαιδευτικά προγράμματα
Η συμμετοχή μας στο δημοτικό συμβούλιο άλλωστε, καθώς και η συμμετοχή των δημοτών στις δομές αυτές, μπορούν να εγγυηθούν τη διαφανή τους λειτουργία.
Τέλος, θεωρούμε πως ένα τόσο σημαντικό ζήτημα σαν κι αυτό της παροχής μιας ελάχιστης φροντίδας σε κάθε συνάνθρωπό μας πρέπει αφενός να κινητοποιήσει το Δήμο και αφετέρου να λυθεί χωρίς περαιτέρω εκμετάλλευση από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Εκτός αν η γενεσιουργός αιτία του ήταν ακριβώς αυτή!