Project Δημοτικό Συμβούλιο: Ο πολιτισμός ως όχημα για την ανάπτυξη ή άλλη μια ευκαιρία της δημοτικής αρχής για ψηφοθηρία;
Δελτίο Τύπου
Δράμα, 19 Μαΐου 2015
Project Δημοτικό Συμβούλιο: Ο πολιτισμός ως όχημα για την ανάπτυξη ή άλλη μια ευκαιρία της δημοτικής αρχής για ψηφοθηρία;
Στο δημοτικό συμβούλιο της 16/5 συγκρούστηκαν δύο απόψεις για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη, η μία του Project και η άλλη των υπολοίπων παρατάξεων και ιδίως της δημοτικής αρχής. Τα πεδία σύγκρουσης φαινομενικά ήταν δύο, αυτό της επιχορήγησης των πολιτιστικών συλλόγων και αυτό του φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, αλλά στην πραγματικότητα μας χωρίζει άβυσσος με τη δημοτική αρχή, λόγω της συνολικότερης επιλογής τακτικής της σε τέτοια θέματα.
Αναφορικά με τις επιχορηγήσεις κάναμε σαφές το προφανές, ότι δηλαδή όλοι πρέπει να ενεργούμε στο δημοτικό συμβούλιο ως εκπρόσωποι του Δήμου κι όχι κάνοντας δημόσιες σχέσεις με τους συλλόγους. Ωστόσο, καλωσορίσαμε τη θέληση των συλλόγων να επιχορηγηθούν, και μάλιστα, αν υπήρχε η δυνατότητα, θα έπρεπε να επιχορηγούμε με μεγαλύτερο ποσό αυτούς που αποδεικνύουν τη συνετή αξιοποίηση των χρημάτων. Προκείμενου να κάνουμε ένα βήμα μπροστά σε αυτόν τον τομέα ζητήσαμε να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιοποίηση των επιχορηγούμενων ποσών ανά σύλλογο, από την ιστοσελίδα του δήμου, πράγμα που είναι απλό, αλλά η δημοτική αρχή, από ότι φαίνεται, δεν ασχολείται με «επουσιώδη» θέματα, ειδικά όταν αυτά μπορεί να έχουν πολιτικό κόστος και, ενδεχομένως, να σπάζουν τα δεσμά της με ψηφοφόρους-πελάτες της. Επίσης, εδώ και αρκετούς μήνες, έχουμε προτείνει να υπάρχει καλεντάρι εκδηλώσεων και όλοι οι σύλλογοι που θα χρηματοδοτηθούν από το δήμο να υποχρεώνονται να δείχνουν αποτελέσματα αυτών των εκδηλώσεων. Οι προτάσεις μας βέβαια, κινούνται προς την κατεύθυνση να πριμοδοτήσει τους πολιτιστικούς συλλόγους που παράγουν έργο και όχι τους συλλόγους-σφραγίδες.
Για εμάς, από τη στιγμή που ο Δήμος επιχορηγεί τους συλλόγους και όχι το ανάποδο- εκτός αν κάποιοι προσδοκούν επιχορήγηση σε ψήφους- θα περιμέναμε ο Δήμος να έχει μια χαραγμένη πολιτιστική στρατηγική, μέσα στην οποία να εντάσσει τις εκδηλώσεις των συλλόγων και να τους δίνει κίνητρα να τις υλοποιήσουν. Για παράδειγμα, αν ο Δήμος θέλει να αναπτύξει το τοπικό πολιτιστικό προϊόν του κινηματογράφου, λόγω φεστιβάλ, πρέπει οι σύλλογοι να γνωρίζουν την στρατηγική αυτή- πολύ περισσότερο να τη συνδιαμορφώνουν με τον Πολιτιστικό Οργανισμό- και όσοι επιλέγουν δράσεις που την προωθούν, να πριμοδοτούνται με αυξημένη επιχορήγηση.
Η δημοτική αρχή είχε 8 μήνες στη διάθεσή της να σχεδιάσει μια τέτοιου τύπου στρατηγική. Είχε και το Project Δράμα 2020 να την σπρώχνει σε ένα αυστηρό πλαίσιο χάραξης πολιτιστικής στρατηγικής, την πολιτιστική πρωτεύουσα- που έχει ταφεί πλέον, δίχως καν να έρθει για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο- και η οποία θα έδινε άμεσα- μέχρι τον Οκτώβριο- αποτελέσματα. Αντ’ αυτού, ο δήμαρχος φρόντισε να εξαγγείλει μια επιτροπή ακόμα (ενώ να σημειωθεί πως η αντίστοιχη τουριστική επιτροπή έχει συνεδριάσει 1 φορά μόνο)!
Αναφορικά με το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, θέσαμε συγκεκριμένα ζητήματα στο Δημοτικό συμβούλιο, θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε και στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, ακριβώς για να τύχουν της μεγαλύτερης δημοσιότητας που απαιτείται. Κάναμε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μεγαλύτερης διαφάνειας και αξιοκρατίας στην πρόσληψη των διμήνων για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ. Κατανοώντας την ανάγκη για κάποιους εξειδικευμένους υπαλλήλους, προτείναμε τη διερεύνηση εναλλακτικών, όπως τη σύμβαση έργου. Από τη δημοτική αρχή, που δεν όχλησε καμία υπηρεσία για να βρει λύση στο ζήτημα των διμήνων, προφανώς γιατί η αδιαφάνεια στη διαδικασία όχι απλά δεν την ενοχλεί, αλλά μάλλον τη βολεύει, ακούσαμε να γίνεται λόγος για πρόσληψη διμήνων κατόπιν απόφασης Δημάρχου με κοινωνικά κριτήρια. Αναρωτιόμαστε αν ο κος Δήμαρχος εξασκεί προσωπική κοινωνική πολιτική ή ζητεί και λαμβάνει υπόψη του την εισήγηση της αντίστοιχης υπηρεσίας! Σε κάθε περίπτωση ξεκαθαρίζουμε ότι από μεριάς μας θα δώσουμε τη μέγιστη δυνατή δημοσιότητα όταν γίνει η πρόσκληση για τα δίμηνα, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε άνεργος συμπολίτης μας έχει ανάγκη της αμοιβής που αυτά προσφέρουν. Το φεστιβάλ δεν είναι το κατάλληλο εργαλείο για κοινωνική πολιτική- πολύ δε περισσότερο προσωπική κοινωνική πολιτική του κου Δημάρχου- καθώς χρειαζόμαστε στις καίριες θέσεις ανθρώπους γνώστες του αντικειμένου. Στις υπόλοιπες θέσεις, φυσικά, μπορεί η κοινωνική υπηρεσία να μας βοηθήσει να λάβουμε κοινωνικά κριτήρια υπόψη μας, δημόσια και καθαρά. Τέλος, ζητήσαμε ξεχωριστό προϋπολογισμό και απολογισμό του φεστιβάλ, καθώς και ενημέρωση για την εκκαθάριση του προηγούμενου νομικού προσώπου.
Το Project μπήκε στο δημοτικό συμβούλιο εκπροσωπώντας τους δημότες που δεν είχαν πρόσβαση στα ενδότερα των δημοτικών πραγμάτων και διακατέχονται από την κοινή λογική. Ως πολίτες, μαθαίνουμε κι εμείς πράγματα που επιβεβαιώνουν τη θέση μας ότι είναι ανάγκη στην πολιτική να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και η συμμετοχή των πολιτών για να ελέγχεται η εκάστοτε αρχή. Ως πολίτες θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε και να καταγγέλουμε κάθε προβληματική κατάσταση, που κάποιοι ανέχονται και τη βλέπουν δεδομένη γιατί τελικά εξυπηρετεί. Την προσπάθεια αυτή μόνο οι ίδιοι οι πολίτες μπορούν να την κάνουν επιτυχημένη. Σας καλούμε να γίνετε μέρος της προσπάθειας, επικοινωνώντας με το Project! Ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας. Και είμαστε σίγουροι πως κάτι μπορούμε να καταφέρουμε μαζί.