Νέος καλλιτεχνικός Δ/ντής ΦΤΜΜ Δράμας – Γνωριμία με τις θέσεις της δημοτικής παράταξης Project Δράμα 2020
Είναι γεγονός ότι η απώλεια του επί χρόνια καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνη Παπαδόπουλου, αφήνει έντονη την αίσθηση της απώλειας. Απώλεια ενός ανθρώπου που άνδρωσε το ΦΤΜΜ Δράμας, το οδήγησε στην καταξίωση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συνδέθηκε με τον τόπο και τους ανθρώπους του και έκανε τη Δράμα εν τέλει συνώνυμη με την τέχνη του κινηματογράφου. Οι όποιες διαφορές μας εκκινούσαν άλλωστε από την επιθυμία που μοιραζόμασταν μαζί του στο να μεγαλώσει το Φεστιβάλ έτι περαιτέρω και στην κοινή μας αγωνία για το μέλλον του μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης υποχρηματοδότησης για πολιτιστικά γεγονότα που κυριάρχησε τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής εποπτείας.
Η σημασία που η παράταξή μας αποδίδει στο Φεστιβάλ είναι διαχρονική και έκδηλη, καθώς ήμασταν η παράταξη που συναντήθηκε το 2015 με τον καλλιτεχνικό διευθυντή σε επίπεδο επικεφαλής προκειμένου να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση των διαφορετικών προσεγγίσεων μας, ήμασταν η παράταξη η πίεση της οποίας έφερε ως αποτέλεσμα να υπάρχει γραπτός απολογισμός των πεπραγμένων του Φεστιβάλ στο δημοτικό συμβούλιο από τη διοίκηση του πολιτιστικού οργανισμού, είμαστε η παράταξη τέλος που με συνεχείς προτάσεις στο πρόγραμμά μας και με ρεαλιστικές και τολμηρές ιδέες συνεισφέρουμε στο να εμπεδωθεί μια αναπτυξιακή διάσταση στο θεσμό του Φεστιβάλ.
Με την ευκαιρία λοιπόν της ανάληψης καθηκόντων του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή, Γιάννη Σακαρίδη, και αφού του ευχηθούμε να έχει μια καλή και δημιουργική θητεία, θα θέλαμε να θέσουμε στον ίδιο και στη δραμινή κοινωνία τις προτάσεις μας και να προκαλέσουμε μια γενικότερη συζήτηση για τους στόχους του Φεστιβάλ μας, στη νέα εποχή. Θεωρούμε ότι ο αδιαπραγμάτευτα δραμινός χαρακτήρας του Φεστιβάλ πρέπει να ενισχυθεί και η σύνδεση του με την τοπική κοινωνία να γίνει ακόμα βαθύτερη. Ο δήμος Δράμας ως διοικητικός βραχίονας του Φεστιβάλ θεωρούμε ότι πρέπει να θέσει κάποιους στόχους και να συμπλεύσει με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, ώστε να επιτευχθούν. Οι στόχοι που θα θέσουμε, ως δήμος, προφανώς δεν μπορεί να είναι στενού καλλιτεχνικού χαρακτήρα, αλλά στόχοι επισκεψιμότητας, διαμόρφωσης και διαφήμισης της ταυτότητας του Δήμου, οικονομικού αποτυπώματος του γεγονότος στην περιοχή, κτιριακών και μη υποδομών, διεύρυνσης του κύκλου εργασιών και του είδους εργασιών, ώστε να είναι παρόν το Φεστιβάλ όλο το χρόνο στα δρώμενα του Δήμου. Όλα τα παραπάνω, έχουμε την ευθύνη να προσπαθήσουμε να τα πετύχουμε όλοι μαζί, δήμος και καλλιτεχνικός διευθυντής και για αυτό το λόγο είμαστε υποχρεωμένοι, ως παράταξη που εκπροσωπεί 1 στους 4 εκλογείς, να θέσει εκ νέου τις προτάσεις της.
- Να λιγοστέψουν τα βραβεία, ενδεχομένως και το ποσόν που τα συνοδεύει, ώστε από τη μια να έχουν πραγματικό κύρος και από την άλλη να μπορεί ο Δήμος Δράμας να πληρώνει τα χρηματικά ποσά που τα συνοδεύουν, χωρίς να καθυστερεί.
- Να απλωθούν οι δράσεις του Φεστιβάλ κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου με θεωρητικά σεμινάρια για τον κινηματογράφο, γενικώς, και ιδίως για τους νέους κινηματογραφιστές. Αυτά τα σεμινάρια, δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι αποκομμένα από το φυσικό κέντρο του Φεστιβάλ, που είναι η πόλη της Δράμας.
- Με τη συμβολή και συνδρομή του δήμου να αναγεννηθεί η Κινηματογραφική Λέσχη, που όμως θα πρέπει να διατηρήσει την αυτονομία της.
Να λειτουργήσει και παιδαγωγικά, και να συνδεθεί πιο στενά με τα σχολεία της Δράμας, με το ΙΕΚ Δράμας αλλά και με σχολεία των διπλανών νομών.
- Να επιδιώξουμε ως Δήμος να προσελκύσουμε ιδιώτες κινηματογραφιστές, κυρίως στο κομμάτι του κόμικς, της διαφήμισης, των videogames, δυναμικά κομμάτια της διεθνούς κινηματογραφίας, τα οποία δε χρειάζονται ιδιαίτερες υποδομές, αλλά βασίζονται στις νέες τεχνολογίες.
- Επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή και κρίση του κάθε δύο (μέση θητείας) χρόνια από το δημοτικό συμβούλιο, με εισήγηση του προέδρου του Φεστιβάλ αλλά και ειδικής επιτροπής.
- Σύνδεση και στενή συνεργασία με διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.
- Ειδικά με τις νέες συνθήκες, η παραγωγή και η ψηφιακή κατεύθυνση του Φεστιβάλ πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή. Με σεβασμό στο φιλμ και όπου αυτό είναι δυνατό προτείνουμε την λειτουργία ενός ψηφιακού φεστιβάλ παράλληλα με το κανονικό, με εγχρήματη πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο.
- Δημιουργία καταλληλότερου χώρου για προβολές. Η συζήτηση σχετικά με την καπναποθήκη Περδίκα πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί παρελκυστικά στο πρόβλημα του χώρου και οφείλει το δημοτικό συμβούλιο, με τη συνεργασία του καλλιτεχνικού διευθυντή, να πάρει μια κρίσιμη απόφαση σχετικά με τις κτιριακές υποδομές, ειδικά όταν υπάρχει και ισχυρό αίτημα για τη δημιουργία θεατρικής σκηνής που με τις κατάλληλες διαμορφώσεις θα μπορούσε να εξυπηρετεί και το Φεστιβάλ.
Εξυπακούεται ότι είμαστε ανοιχτοί στη συνδιαμόρφωση και εξειδίκευση αυτών και άλλων προτάσεων τόσο με τις άλλες παρατάξεις όσο και με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, με τον οποίο ανυπομονούμε να συναντηθούμε το συντομότερο δυνατό, για να του εκφράσουμε και από κοντά τις θέσεις μας και να αναπτύξουμε έναν ειλικρινή διάλογο για τις κοινές ανησυχίες και επιδιώξεις μας, σχετικά με το Φεστιβάλ. Εξυπακούεται επίσης ότι, για το Project, ο Δήμος Δράμας πρέπει να επενδύσει πάνω στο Φεστιβάλ τόσο οικονομικά όσο και ως βασικό φορέα διαμόρφωσης της ταυτότητας της πόλης.
Δημοτική παράταξη
Project Δράμα 2020
Δράμα, 15/04/2020
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το αύριο του Φεστιβάλ δεν πρέπει να στηρίζεται σε λογικές του χθες