Το αύριο του Φεστιβάλ δεν πρέπει να στηρίζεται σε λογικές του χθες

Είναι γεγονός ότι η απώλεια του επί χρόνια καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, Αντώνη Παπαδόπουλου, αφήνει έντονη την αίσθηση της απώλειας. Απώλεια ενός ανθρώπου που άνδρωσε το ΦΤΜΜ Δράμας, το οδήγησε στην καταξίωση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, συνδέθηκε με τον τόπο και τους ανθρώπους του και έκανε τη Δράμα εν τέλει συνώνυμη με την τέχνη του κινηματογράφου. Οι όποιες διαφορές μας εκκινούσαν άλλωστε από την επιθυμία που μοιραζόμασταν μαζί του στο να μεγαλώσει το Φεστιβάλ έτι περαιτέρω και στην κοινή μας αγωνία για το μέλλον του μέσα σε ένα περιβάλλον γενικευμένης υποχρηματοδότησης για πολιτιστικά γεγονότα που κυριάρχησε τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής εποπτείας.

Το ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού - Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (ΠΟΦΤΜΜ) κλήθηκε σήμερα να λάβει απόφαση για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ. Η πρόταση του ΠΟΦΤΜΜ ήταν ο Έλληνας σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης. Ο Γιάννης Σακαρίδης είναι ένας πολύ αξιόλογος και βραβευμένος σκηνοθέτης, ενώ είναι μακροχρόνια η σχέση του με το ΦΤΜΜ Δράμας είτε ως διαγωνιζόμενος είτε ως μέλος της κριτικής του επιτροπής. Είναι γνώστης του Φεστιβάλ και είναι γνώστης προσώπων και καταστάσεων στον ευρύτερο χώρο του κινηματογράφου, στοιχεία σίγουρα ενθαρρυντικά για το μέλλον του Φεστιβάλ. Αποτελεί λοιπόν μια καλή επιλογή.

Ωστόσο, η διαδικασία που επέλεξε η δημοτική αρχή να πληρώσει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή πηγάζει από τις παλαιοκομματικές συνήθειες του κυρίου Μαμσάκου κα των συνεργατών του. Έχουμε καταθέσει εδώ και χρόνια την άποψή μας για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για την πλήρωση τέτοιων θέσεων. Και αυτές πρέπει να είναι ανοιχτές και διαφανείς διότι αυτές οι διαδικασίες είναι που θα οπλίσουν τον όποιον καλλιτεχνικό διευθυντή να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της θέσης που αναλαμβάνει. Τι κατάφερε λοιπόν ο κύριος Μαμσάκος με την λανθασμένη επιλογή της κλειστής διαδικασίας που έγινε; Να βάλει τρικλοποδιά στην ίδια του την επιλογή και να φέρει αμφισβήτηση για έναν αξιόλογο σκηνοθέτη, που έχει τα εχέγγυα να πετύχει ως καλλιτεχνικός διευθυντής.

Εμείς, μέσω του μέλους μας στο ΔΣ του ΠΟΦΤΜΜ, Λευτέρη Χρυσοχοϊδη, ψηφίσαμε ναι στο πρόσωπο του κυρίου Σακαρίδη, διαφωνήσαμε όμως απόλυτα στην διαδικασία που επιλέχθηκε. Δεν θα μπορούσαμε να δικαιολογήσουμε μια τέτοια διαδικασία, που αντιβαίνει στην όλη λογική μας για τη δημόσια διοίκηση. Αλλά, από την άλλη, θα ήταν άδικο για τον οποιοδήποτε νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, τον πρώτο μετά από τόσα πολλά χρόνια, που περιμένουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από αυτόν για την ισχυροποίηση του ΦΤΜΜ Δράμας, να καταψηφίσουμε την πρόσληψή του. Δεν θα χαρίσουμε την επιλογή ενός καλλιτεχνικού διευθυντή ενός διεθνούς κινηματογραφικού  Φεστιβάλ στον κύριο Μαμσάκο, που για άλλη μια φορά απέδειξε ότι πνίγεται σε μια κουταλιά νερό και, ακόμη και όταν οι επιλογές του φαίνονται καλές, ο τρόπος και η διαδικασία που ακολουθεί αποδεικνύει τη βαθιά παλαιοκομματική του φιλοσοφία, που δεν ταιριάζει με τη σύγχρονη αυτοδιοίκηση.

Θέλουμε να συγχαρούμε λοιπόν τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, κύριο Γιάννη Σακαρίδη για την ανάληψη της θέσης και να του ευχηθούμε καλή θητεία. Ο επικεφαλής του Project, Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κύριο Σακαρίδη και του εξέφρασε την εμπιστοσύνη του και την ειλικρινή διάθεση συνεργασίας της παράταξης, ενώ του κατέθεσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις προτάσεις της παράταξής μας για το ΦΤΜΜ στη νέα εποχή που αυτό μπαίνει.

Όσο για τη διαδικασία επιλογής καλλιτεχνικού διευθυντή, τόσο στο Φεστιβάλ, όσο και στο Δημοτικό Ωδείο, αλλά και σε κάθε άλλη αντίστοιχη θέση, θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια δημόσια πρόσκληση και προκήρυξη για κατάθεση βιογραφικών όσων έχουν τα τυπικά προσόντα που ορίζει ο νόμος για κάθε θέση, μια επιτροπή με ανθρώπους που μπορούν, βάσει γνώσεων και θέσεων, να κάνουν μια αντικειμενική εισήγηση προς το ΔΣ του ΠΟΦΤΜΜ, το οποίο, τελικά, θα λαμβάνει την απόφαση. Με δεδομένο ότι η ανάληψη των καθηκόντων του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του ΦΤΜΜ έχει χρονική διάρκεια ενός έτους, απαιτούμε, σε ένα χρόνο από σήμερα, να ακολουθηθεί η παραπάνω διαδικασία. Αυτό, κατά την άποψή μας, θα πρέπει να ζητήσει και ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής, τον οποίο πλέον θα μπορούμε να κρίνουμε και βάσει της δουλειάς του. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μπορέσουμε να υπερψηφίσουμε την ανανέωση της σύμβασης ή την ανάληψη από άλλον καλλιτεχνικό διευθυντή.

Τις προτάσεις της παράταξής μας για το ΦΤΜΜ Δράμας και την επιστολή που κατατέθηκε στο ΔΣ του ΠΟΦΤΜΜ και εστάλη στον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, μπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα μας και στη σελίδα μας στο facebook.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
Γνωριμία με τις θέσεις της δημοτικής παράταξης Project Δράμα 2020

Please follow and like us:
fb-share-icon