Σταύρος Κουρσακλής: «Είμαστε έτοιμοι να διοικήσουμε»

Tο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Δημοτικής Παράταξης Project κ. Σταύρος Κουρσακλής μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ τονίζει ότι τα στελέχη του Project επιδιώκουν ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτ19ιο στο οποίο έχουν θέση άτομα τα οποία σχετίζονται με πολιτικούς χώρους του δημοκρατικού και μόνο τόξου. “Δεν θέτουμε όρους, αλλά ταυτόχρονα δεν δεχόμαστε και όρους συναλλαγής” αναφέρει και υπενθυμίζει ότι το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, από τις 18:00 ως τις 21:00, στο Δήμο Δράμας (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων), θα γίνει η διαδικασία ανάδειξης υποψηφίου Δημάρχου της παράταξης για την οποία υπήρξε μια και μοναδική υποψηφιότητα αυτή του κ. Αλέξη Τσιαμπούση στην ίδια συνάντηση βέβαια θα γίνει και συζήτηση για τη στρατηγική της παράταξης και τη στελέχωση του ψηφοδελτίου.

Κύριε Κουρσακλή, συνήθως κάθε στόχος χρειάζεται ένα project για να επιτευχθεί στην περίπτωση της δικής σας παράταξης θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο και εξ ονόματος ότι το σχέδιο υπάρχει αλλά ποιός είναι ο στόχος;

Η παράταξη δημιουργήθηκε το 2014, με το βλέμμα στις εκλογές του 2019, έχοντας ως στόχο την πενταετία αυτή, με την παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο, να αποδείξουμε τη διαφορετικότητα του Project, αλλά συγχρόνως να μάθουμε πώς λειτουργεί ο δήμος, ώστε να μπορούμε πλέον να προσεγγίζουμε τα θέματα που απασχολούν τους Δραμινούς με γνώση, ρεαλισμό και σοβαρότητα. Στόχος μας, σήμερα, πέρα από την νίκη στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, κάτι που θα δώσει την δυνατότητα στην παράταξη να διοικήσει το δήμο βάσει των προτάσεων της και του προγράμματος της, είναι η ολοκληρωτική και ουσιαστική αλλαγή του μοντέλου της αυτοδιοίκησης, βασιζόμενο στην συνεργασία και την ομαδική δουλειά. Η ξένη προέλευση του ονόματος της παράταξής μας, η λέξη Project, ξένισε το 2014. Σήμερα όμως, μετά από 5 χρόνια, η λέξη αυτή έχει μπει στην καθημερινότητα του Έλληνα και δεν ενοχλεί κανέναν. Δείχνει μάλιστα ότι υπάρχει σχέδιο, το οποίο και θα εφαρμόσουμε. Πιστεύουμε ότι η νίκη του Project στις εκλογές του Μαϊου θα φέρει την πλήρη ανατροπή στο τοπικό πολιτικό σκηνικό και θα γίνει μια επανεκκίνηση, την οποία χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε η Δράμα.

Έχετε ήδη διανύσει μια θητεία ώς παράταξη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, είστε ικανοποιημένοι; Έχετε αξιολογήσει αυτή την πορεία;

Το 2014, όπως είπα παραπάνω, στόχος μας ήταν η παρουσία μας στο Δημοτικό συμβούλιο, ώστε να μπορούμε να συμμετέχουμε, να παρεμβαίνουμε και να καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις και πρακτικές για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας. Στην πενταετία που πέρασε κάναμε αισθητή την παρουσία μας μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, εκπροσωπώντας τόσο με τον Βαγγέλη Καλφόπουλο όσο και έπειτα με τον Αλέξη Τσιαμπούση, τους συνδημότες, που επέλεξαν το Project στις προηγούμενες εκλογές. Μέρος των προτάσεών μας παρουσιάστηκε σε εκδηλώσεις των ομάδων εργασίας μας, όπως αυτές με θεματική τον οδικό άξονα Ε61 ή την ανάγκη για ευαισθητοποίηση του κόσμου για την μεταμόσχευση οργάνων. Δυστυχώς, ενώ έχει αναγνωριστεί από όλους τους τοπικούς φορείς και θεσμούς ότι ασκήσαμε την πιο εποικοδομητική αντιπολίτευση των τελευταίων ετών, η ίδια η δημοτική αρχή επέδειξε φοβερή αδιαλλαξία απέναντί μας, η οποία, σε ορισμένες φορές, άγγιξε τα όρια της αλαζονείας.

Ποιές είναι οι σχέσεις του Project με τις άλλες παρατάξεις μέχρι τώρα και κυρίως ποιές θα είναι μέχρι τις επόμενες εκλογές και αμέσως μετά;

Το Project έχει επιδείξει ωριμότητα αναφορικά με την συνεργασία με όλες τις παρατάξεις στο νυν Δημοτικό συμβούλιο, όχι με λόγια αλλά μέσω πράξεων. Πολλές φορές πήραμε πρωτοβουλίες για σημαντικά θέματα, όπως το Μακεδονικό, όπου προτείναμε στον Δήμαρχο την ανάγκη έκδοσης κοινού κειμένου. Πήραμε, επίσης, πρωτοβουλίες για κατάθεση κοινών προτάσεων και ερωτήσεων με όλες τις αντιπολιτεύσεις για να συζητηθούν εκτεταμένα κάποια θέματα σε επίπεδο τακτικής συνεδρίασης, όπως η κατάσταση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Δράμα.

Βέβαια, οι διαφορές μας σε επίπεδο πολίτικης αντίληψης και πολιτικών πρακτικών είναι εμφανείς και τις επισημαίνουμε γιατί πιστεύουμε κυρίως στην αλλαγή του μοντέλου της τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι τόσο στην αλλαγή προσώπων. Σημειώνω δε, ότι, δυστυχώς, μερικές παρατάξεις δεν πράττουν καν αυτό το τελευταίο, παρά επαναφέρουν πρόσωπα από το παρελθόν, που έχουν ήδη κριθεί οι ίδιοι και οι πολιτικές τους και καταψηφίστηκαν, σε ηγετικό μάλιστα ρόλο.

 

Ξεκινήσατε ως παράταξη με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τον διάλογο με την τοπική κοινωνία. Συνεχίζονται οι επαφές με τους πολίτες και τους φορείς της πόλης για τα ζητήματα που αφορούν την πόλη; Ποιά τα μηνύματα;

Εδώ και 5 χρόνια η παράταξή μας δεν έχει σταματήσει τις επαφές με τους πολίτες, τους προέδρους των τοπικών διαμερισμάτων και τους φορείς της πόλης. Θα θέλαμε αυτό να το κάνουμε με πιο μεθοδικό και πιο έντονο τρόπο. Ελπίζουμε να το καταφέρουμε προεκλογικά, όταν και οι συναντήσεις αυτές θα μας βοηθήσουν να καταρτίσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης του δήμου για την επόμενη τετραετία. Αποτέλεσμα των συναντήσεων, που έχουμε ήδη κάνει, ήταν να ενημερωθούμε για πολλά ζητήματα για τα οποία, η αλήθεια είναι ότι δεν προλάβαμε καν να τα γνωρίσουμε το 2014, όταν και η δημιουργία της παράταξής μας έγινε μόλις 2 μήνες πριν τις εκλογές.

Ακούσαμε πάντως και ακούμε τα παράπονα των πολιτών, παράπονα τα οποία είναι πολλά και αφορούν σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας, όπως είναι η καθαριότητα, η έλλειψη υποδομών κ.ά. Άλλοι πάλι στηλιτεύουν την ανυπαρξία της σημερινής δημοτικής αρχής σε επίπεδο σχεδιασμού, τονίζοντας την ανάγκη για νέες πολιτικές που μπορούν να εκφραστούν από φρέσκα πρόσωπα που ξέρουν και μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του δήμου μας. Αυτό το στοίχημα, της αλλαγής της εικόνας της Δράμας, πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κερδίσουμε με τους φορείς συμμάχους μας σε συνεχή βάση, μέσω ενός πλαισίου ειλικρινούς συνεργασίας και όχι α λα καρτ εκμετάλλευσης ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν μέσω των θέσεων τους στη Δράμα.

Το γεγονός ότι με τον νέο νόμο επιβάλλονται εκ των πραγμάτων συνεργασίες καθιστά σημαντικότερο τον ρόλο των νεώτερων παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Η υπευθυνότητα των παρατάξεων δεν πρέπει να καθορίζεται από κανένα νόμο, αλλά από την νοοτροπία της ίδιας της παράταξης. Εμείς, ως Project, θεωρούμε ότι η θέση της αντιπολίτευσης, που μας όρισε το εκλογικό αποτέλεσμα του 2014, είναι η πλέον υπεύθυνη θέση. Για αυτό και αποφύγαμε την στείρα κριτική, αλλά επιδοθήκαμε σε μια αντιπολίτευση, που είχε ως βασικό χαρακτηριστικό τις προτάσεις.

Αναφορικά με τον νέο εκλογικό νόμο, είναι σημαντικό ότι βάζει τέλος στον παντοδύναμο δήμαρχο της αυξημένης πλειοψηφίας. Θέτει -έστω και υποχρεωτικά- τις βάσεις συνεργασίας μεταξύ των παρατάξεων που θα εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο. Εδώ είναι η λεπτή γραμμή που θα πρέπει να αντιληφθούν οι νέες παρατάξεις, ότι, δηλαδή, η συνεργασία και μόνο είναι αυτή που θα οδηγήσει τον Δήμο μας μπροστά, προς την πρόοδο και την ανάπτυξη.

Με τον «Κλεισθένη» λοιπόν, η κάθε απόφαση του κάθε δημοτικού συμβούλου θα επηρεάζει την λειτουργία του Δήμου. Εμείς ως Project, θα επιδιώξουμε –από όποια θέση και αν είμαστε– να συνεργαστούμε βάσει προγραμματικών συγκλίσεων και όχι συναλλαγής, όπως πολλοί φοβούνται ότι θα γίνει με την απλή αναλογική. Στο χέρι μας είναι, προεκλογικά, όλες οι παρατάξεις να ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με τις συνεργασίες της επόμενης μέρας. Εμείς, πάντως, θα το κάνουμε.

Πόσες πιστεύετε ότι θα είναι τελικά οι παρατάξεις που θα κατέβουν στον Δήμο της Δράμας;

Με μια πρώτη ματιά, το νέο εκλογικό σύστημα το οποίο θα εφαρμοστεί με τον «Κλεισθένη», δίνει την δυνατότητα στο να σχηματιστούν περισσότερα ψηφοδέλτια σε σχέση με το 2014. Η μείωση σε αριθμό των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, αλλά και οι δύο κάλπες, μία για την εκλογή δημοτικών συμβούλων και δημάρχου και μία για την εκλογή τοπικών συμβουλίων για τις κοινότητες, είναι τα δύο κομβικά σημεία που κάνουν πιο εύκολο, αριθμητικά τουλάχιστον, τον σχηματισμό ψηφοδελτίων.

Ανεξαρτήτως όμως του αριθμού των συμβούλων, ως ουσία παραμένει να σχηματίσεις ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν άτομα άξια και ικανά να διοικήσουν το Δήμο Δράμας με γνώμονα τις ανάγκες του σήμερα και την εξέλιξη του αύριο και όχι με βάση το χθες.

Εδώ έγκειται η μεγάλη δυσκολία των επίδοξων δημάρχων, εφόσον βέβαια είναι αυτή η προτεραιότητα και το πρωταρχικό μέλημά τους. Εμείς ως παράταξη δεν θα μπούμε σε κανένα είδος συμβιβασμού και θα επιδιώξουμε την κατάρτιση ενός ψηφοδελτίου αποτελούμενου από άτομα που αν εκλεγούν, θα είναι έτοιμα και ικανά να διοικήσουν. Ως εκ τούτου, δεν έχει σημασία πόσες παρατάξεις θα υποβάλλουν υποψηφιότητα, αλλά το πιο ουσιαστικό είναι να αναπτυχθεί πολίτικος διάλογος ανάμεσα σε αυτές για το καλό της Δράμας.

Τι γίνεται ενδοπαραταξιακά, έχετε καταλήξει στο σχήμα που θα διεκδικήσει τον Δήμο της Δράμας; Τι γίνεται με την διαδικασία του επικεφαλής;

Στις 6 Οκτωβρίου (στις 18.00 μ.μ. στον πολυχώρο του Δήμου Δράμας) έχει προγραμματιστεί η ετήσια Γενική Συνέλευση της παράταξής μας και κατά τη διάρκειά της θα λάβει χώρα η ανάδειξη του υποψήφιου Δημάρχου του Project, αλλά ταυτόχρονα θα αποφασιστεί και η γενική στρατηγική της παράταξης ενόψει εκλογών. Υποψηφιότητα έχει θέσει μόνο ο Αλέξης Τσιαμπούσης.

Από τις αρχές του καλοκαιριού και με γνωστό πλέον το νέο εκλογικό νόμο η συντονιστική επιτροπή αλλά και ο δημοτικός μας σύμβουλος, ο Αλέξης Τσιαμπούσης, έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες και τις συζητήσεις για το προφίλ του ψηφοδελτίου της παράταξης. Η φιλοσοφία παραμένει ίδια με αυτήν του 2014, η επιδίωξή μας δηλαδή για άτομα τα οποία έχουν αξιόλογη εικόνα στην κοινωνία της Δράμας και να προέρχονται και να εκπροσωπούν όλους του επαγγελματικούς κλάδους και τομείς.

Επιδιώκουμε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο στο οποίο έχουν θέση άτομα ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης, αποκλείοντας όμως ανθρώπους που προέρχονται από τα άκρα, γενικώς. Δεν θέτουμε όρους, αλλά ταυτόχρονα δεν δεχόμαστε και όρους συναλλαγής. Αυτό είναι ξεκάθαρο από την μεριά μας, για αυτό και τόσα χρόνια δεν μας έχουν ταυτίσει με κανένα κόμμα ή βουλευτή. Έτσι συνεχίζουμε. Απέχοντας από κάθε συζήτηση στο παρασκήνιο, αδιαφορώντας για χρίσματα, στηρίξεις και υποστηρίξεις παραγόντων, αναζητώντας μόνο την υποστήριξη των συμπολιτών μας.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να προσχωρήσουν τους τελευταίους μήνες στην παράταξή μας άτομα τα οποία δεν έχουν ασχοληθεί με την πολιτική, αλλά και άτομα, τα οποία στο παρελθόν είχαν κατέβει με άλλες παρατάξεις, που όμως βλέπουν στο Project την διαφορετικότητα στο τρόπο σκέψης και σχεδιασμού. Παράλληλα, ο βασικός κορμός της παράταξής μας έχει παραμείνει ο ίδιος με το 2014 και πλέον η συντονιστική επιτροπή με τα παλιά και τα νεοεισερχόμενα μέλη επεξεργάζεται όλα τα ζητήματα της παράταξής μας. Ευελπιστούμε λοιπόν ότι το τελικό σχήμα που θα προκύψει θα είναι έτοιμο να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις επερχόμενες εκλογές.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σας στόχοι; Θα είστε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος;

Προτεραιότητά μου αποτελεί ο δήμος μας και το να οδηγήσω το Project Δράμα 2020 προς τις δημοτικές εκλογές, ως πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, θέση που θα κατέχω ως τον Μάιο του 2019.

Φυσικά και θα είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις επικείμενες εκλογές, ελπίζοντας να προσφέρω ως κομμάτι της ομάδας στον τόπο μου. Άλλωστε, η δύναμη της παράταξης είναι η ομάδα και όχι ξεχωριστά ο επικεφαλής ή μερικά προβεβλημένα στελέχη, που, σε άλλες παρατάξεις, αγωνίζονται μόνο για την προσωπική τους εκλογή. Με αυτήν τη συνταγή, πιστεύω ότι, τελικά, η προσπάθειά μας θα επικροτηθεί από τους Δραμινούς και στην κάλπη.

 

Please follow and like us:
fb-share-icon