Κοπή δέντρων χωρίς σχέδιο αποκατάστασης
Το πρόβλημα: Τα πλατάνια έξω από το αρχαιολογικό μουσείο και κατά μήκος του πεζοδρομίου επί της πατριάρχου Διονυσίου, έχουν όντως δημιουργήσει δύο βασικά προβλήματα στο σχεδιασμό της πόλης:
Α) πρόβλημα στην αστική κινητικότητα των ανθρώπων με αυξημένες ανάγκες κινητικότητας. Το εν λόγω πεζοδρόμιο, σε αντίθεση με το γυμνό από δέντρα απέναντι του, είναι μη προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ, σε μητέρες με καρότσι κτλ.
Β) πρόβλημα στην κεντρική είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας, που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς της πόλης.
Το βαθύτερο πρόβλημα: Η ύπαρξη μιας δημοτικής αρχής που για τα σημαντικά θέματα δεν προγραμματίζει- παρότι από εμάς της ζητήθηκε να το πράξει για το συγκεκριμένο θέμα στις 15/11/2016- και η αίσθηση της ότι πρέπει να εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα το εκλογικό τη ακροατήριο, χωρίζοντας τη Δράμα σε ημέτερους και άλλους. Επίσης ας σημειωθεί ότι η κοπή των πλατάνων (32 τον αριθμό) απαιτεί δαπάνη και όσο μεγαλύτερος ο αριθμός πλατάνων τόσο μεγαλύτερη η δαπάνη.
Πρόταση: Δημοτική επιτροπή με τη συμμετοχή εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, υπηρεσιών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών (Σύλλογοι ΑΜΕΑ, Φίλοι του αρχαιολογικού μουσείου Δράμας, Οικολογική Κίνηση Δράμας) με σκοπό την εξεύρεση λύσης, αφού η δημοτική αρχή παρουσιάσει τη δική της πρόταση, και εισήγηση για κάθε δέντρο ξεχωριστά με κόστος και όφελος στο αν πρέπει να κοπεί ή όχι.
Ως Project Δράμα 2020 δε θα επιτρέψουμε ένα σοβαρό θέμα ατομικών δικαιωμάτων πρόσβασης, δικαιωμάτων στο πράσινο και αισθητικής βελτίωσης της πόλης να εκπέσει σε ζήτημα ανούσιων αντεγκλήσεων μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης ή – ακόμα χειρότερα- μεταξύ ομάδων πολιτών, επειδή η δημοτική αρχή είναι πρόχειρη στη δουλειά της!