29η Σεπτεμβρίου 1941 – 29η Σεπτεμβρίου 2017
Μετά το φιλόδοξο Κίνημα της Δράμας ενάντια στους Βουλγάρους κατακτητές το 1941, πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο στον ελλαδικό χώρο και δεύτερο πανευρωπαϊκώς, ακολούθησε η μεγάλη σφαγή στην πόλη της Δράμας και τα γύρω χωριά. Περισσότεροι από 2.000 ανύποπτοι πολίτες εκτελέστηκαν από τους Βουλγάρους, ως αντίποινα, με μεγάλη θηριωδία.
Αν διαβάσει κανείς το βιβλίο των Δημήτρη Πασχαλίδη και Τάσου Χατζηαναστασίου, που αναφέρεται στα γεγονότα, μπορεί να τα κατανοήσει και να συναισθανθεί το μέγεθος της καταστροφής. Ποιες είναι όμως οι αλήθειες, τις οποίες δικαίωσε και η εργασία των δύο μελετητών, καθώς και ο χρόνος που πέρασε;
1. Το Κίνημα της Δράμας υποκινήθηκε από το τοπικό ΚΚΕ. Εξέφραζε βέβαια και τη λαϊκή αγανάκτηση και τη φιλοπατρία του πληθυσμού. Δεν έλαβε, ωστόσο, υπόψη του τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ του Βουλγαρικού Στρατού και των Ελλήνων αναρτών, και επομένως τις πιθανότητες επιτυχίας του, με αποτέλεσμα να καταπνιγεί σχετικά εύκολα και να φέρει ως αποτέλεσμα τα αντίποινα του κατακτητή.
2. Μετά από 70 περίπου χρόνια είναι πια παραδεκτό ότι το Κίνημα ήταν γνήσιο και όχι προβοκάτσια των Βουλγάρων. Η δεύτερη άποψη, που υποστηρίχθηκε αγαστά από τη Δεξιά και την Αριστερά της εποχής, γιατί βόλευε και τις δύο πλευρές για τους σκοπούς της κάθε μιας χωριστά, δεν στέκει πια ως επιστημονικά σοβαρή.
3. Ο αριθμός των θυμάτων που, κυρίως από την πλευρά των Εθνικιστών αλλά και του απλού λαού, εκτιμήθηκε σε 10.000 θύματα ήταν υπερβολικός. Δυστυχώς, πολλοί δημοτικοί και τοπικοί άρχοντες επιχείρησαν στο πέρασμα των χρόνων να σπεκουλάρουν με αυτό το νούμερο για να επιδείξουν και να διαφημίσουν τη φιλοπατρία και την εθνικοφροσύνη τους. Φυσικά, το γεγονός ότι εκτελέστηκαν περισσότεροι από 2.000 άτομα και όχι 10.000, καθόλου δεν μειώνει το μέγεθος της θυσίας και της καταστροφής.
4. Η Κατοχή του 1941-1944 στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη υπήρξε πιο βαριά απ’ ό,τι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Αλλά και η Πρώτη Βουλγαρική Κατοχή και, κυρίως, η Δεύτερη Βουλγαρική Κατοχή δοκίμασαν άσχημα την αντοχή των κατοίκων της περιοχής και άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς. Η θυσία αυτή ήταν μέχρι πρότινος άγνωστη στην υπόλοιπη Ελλάδα και μόνο τα τελευταία χρόνια δείχνει να αναγνωρίζεται.
Από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι ο τόπος μας υπήρξε μαρτυρικός και όλοι μας του χρωστούμε σεβασμό και αγάπη. Αν κάποιοι πρόγονοί μας έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτόν τον τόπο, εμείς, ως φόρο τιμής και ειλικρινές μνημόσυνο στη θυσία τους, ας φροντίσουμε επιτέλους να τον κάνουμε καλύτερο.
facebook: www.facebook.com/project.drama2020
web: www.projectdrama2020.gr/
youtube: Project Δράμα 2020
e-mail: project.drama2020@gmail.com
Ομάδα τύπου Project Δράμα 2020