Συνέντευξη – Σταύρος Κουρσακλής – Πρόεδρος Σ.Ε. Project Δράμα 2020

«Πλέον δεν πρέπει να μιλάμε με όρους ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΝΗΜΑ, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε ο νέος φορέας να πετύχει ένα σπουδαίο αποτέλεσμα στις επόμενες εθνικές εκλογές» υπογραμμίζει το στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Σταύρος Κουρσακλής. Προτείνει μια προοδευτική ατζέντα που θα έχει άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα, με γενναίες μεταρρυθμίσεις, με εκσυγχρονισμό του κράτους την διαφάνεια, αλλά κυρίως την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, όχι με πολιτική επιδομάτων, αλλά με μείωση της φορολογίας και χρήση αναπτυξιακών κινήτρων.

Ως Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της παράταξης Πρότζεκτ κρίνει αρνητικά την δημοτική αρχή ακόμη και στη διαχείριση και των πιο απλών ζητημάτων. Τέλος χαρακτηρίζει ψευτοδίλημμα το Δράμα- Καβάλα ή Δράμα -Αμφίπολη  που δίνει δικαιολογίες στην κεντρική εξουσία να μην κάνει τίποτε.

– Kύριε Κουρσακλή ολοκληρώθηκε η διαδικασία στην Κεντροαριστερά με την εκλογή του νέου επικεφαλής. Η Φώφη Γεννηματά ανέλαβε την μεγάλη ευθύνη δημιουργίας του νέου φορέα. Ικανοποιημένος από την διαδικασία;

– Η αλήθεια είναι ότι παρακολούθησα όλη την διαδικασία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ανήκω στο χώρο της κεντροαριστεράς πολλά χρόνια και τα τελευταία πέντε, μάλιστα, ήμουν και 2 φορές υποψήφιος βουλευτής. Όλοι οι υποψήφιοι μέσω των περιοδειών τους, αλλά και των debates, ανέδειξαν πλήρως και με σαφήνεια τις θέσεις τους, χωρίς να καταφύγουν σε προσωπικούς και άνευ σημασίας διαξιφισμούς.

Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν η μεγάλη συμμετοχή και στους 2 γύρους των εκλογών. Είναι δύσκολο σήμερα για τον χώρο της κεντροαριστεράς να ξεσηκώσεις 210 χιλιάδες και 150 χιλιάδες πολίτες στον Α’ και Β’ γύρο αντίστοιχα, να «στηθούν» στις ουρές και να ψηφίσουν. Το μεγάλο στοίχημα είναι από εδώ και πέρα.

Η εκλογή της κ. Γεννήματα μέσω αυτής της διαδικασίας δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Πολλοί από εχθές μιλάνε για μια νομιμοποίηση του παλιού. Μένει η κ. Γεννηματά με γενναίες αποφάσεις  να διαψεύσει αυτές τις φωνές. Πρέπει, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να προχωρήσει άμεσα σε ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού, το οποίο όπως φάνηκε και από τις συγκεντρώσεις, αλλά και τους ψηφίσαντες, υπάρχει και άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια.

Ικανοποιημένος από την διαδικασία λοιπόν, αλλά έχουμε δρόμο ακόμα να διανύσουμε, ώστε ο νέος φορέας να αποκτήσει την εμπιστοσύνη την πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

– Ποια θα είναι η μορφή του νέου φορέα; Θα είναι ενιαίος ή πολυκομματικός; Τα υπάρχοντα κόμματα, όπως φαίνεται δεν θα διαλυθούν τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Μετά; Πόσο εύκολο είναι να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ; Ποια είναι η δική σας άποψη;

– Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία δημιουργίας του νέου φορέα έχει τις ρίζες της στο Σεπτέμβριο του 2015, όπου ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ συμπορεύτηκαν στις εθνικές εκλογές, καταγράφοντας ένα θετικότατο για εκείνη την εποχή αποτέλεσμα και πανελλαδικά, αλλά και τοπικά, όπου και λάβαμε την τρίτη θέση και ανακτήσαμε τη χαμένη βουλευτική έδρα.

Από εκεί και πέρα, μέχρι και σήμερα, έχουν γίνει πολλές κοινές περιφερειακές και τοπικές συνεδριάσεις με την συμμέτοχη όλων των κόμματων, που αποτελούν σήμερα την βάση της δημιουργίας του νέου φορέα. Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις οι οποίες κατέληξαν σε κοινά τοπικά και περιφερειακά συντονιστικά όργανα, τα οποία θα έχουν αποφασιστικό ρόλο και θα αποτελούνται από μέλη των νυν νομαρχιακών επιτροπών.

Σε πολλούς νομούς αυτό ήδη λειτουργεί. Σε επόμενη φάση, πλέον, μιλάμε για αυτοδιάλυση των κομμάτων και  δημιουργία ενός ενιαίου φορέα. Αυτά έχουν συζητηθεί και, κατά την άποψη μου, είναι πολύ σωστά. Πλέον δεν πρέπει να μιλάμε με όρους ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΝΗΜΑ, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε ο νέος φορέας να πετύχει ένα σπουδαίο αποτέλεσμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Είναι δύσκολο, γιατί πολλά στελέχη των κομμάτων θέλουν να είναι αρχηγοί σε μικρά μαγαζιά παρά στρατιώτες σε ένα μεγαλύτερο.

Αυτό συμβαίνει και στην Δράμα, αλλά στέλνω ένα μήνυμα σε αυτούς που θα προσπαθήσουν να καπελώσουν την νέα προσπάθεια τοποθετώντας τα εγώ τους μπροστά ότι  θα ηττηθούν.

“Δεν πρέπει να μιλάμε με όρους ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΝΗΜΑ, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας”

– Είναι η τελευταία ευκαιρία της Κεντροαριστεράς να ανασυνταχθεί

– Προσωπικά το βλέπω σαν την πρώτη ευκαιρία από το 2009, οπότε και ξεκίνησε η κρίση, να αποτελέσουν ο χώρος αυτός και τα στελέχη του, σε βάθος χρόνου, τη  μελλοντική κυβέρνηση της χώρας.

Όπως το 2009 και το 2012, ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡ θυσίασαν το κομματικό τους συμφέρον μπροστά στο Εθνικό και βρεθήκαν ένα βήμα πριν την διάλυση, τώρα είναι η ευκαιρία μέσα από την αυτοκριτική και των εντοπισμό των λαθών του παρελθόντος να προχωρήσουμε μπροστά, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον εθνολαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ από την μια και την κατά περίπτωση φιλελεύθερη αλλά και σε πολλές περιπτώσεις λαϊκή δεξιά πολιτική της Ν.Δ.

– Ποιο θα είναι το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα; Ακούμε για Σοσιαλδημοκρατία, προοδευτική παράταξη, μεταρρυθμιστικό κέντρο…

– Είναι καλό να μη μένουμε σε ωραίους τίτλους και, προπάντων, σε λέξεις που έχουν μια δυναμική χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς τη μορφή του νέου φορέα. Κρίνοντας από τις μέχρι τώρα συζητήσεις, αλλά και τις υποψηφιότητες, αν μου λέγατε να διαλέξω θα επέλεγα έναν φορέα με προοδευτική ατζέντα.

Ατζέντα, που θα έχει άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα, με γενναίες μεταρρυθμίσεις, με εκσυγχρονισμό του κράτους (άμεση αξιολόγηση των δημοσίων υπάλληλων, χωρίς, όμως, τον φόβο απόλυσης, αλλά με σκοπό την βελτίωση του δημοσίου τομέα), την διαφάνεια, αλλά κυρίως την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, όχι με πολιτική επιδομάτων, αλλά με μείωση της φορολογίας και χρήση αναπτυξιακών κινήτρων.

Όλα αυτά έχουν ακουστεί πολλές φορές, αλλά κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι όταν η κεντροαριστερά μέσω του ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση έφερε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σε βάθος χρόνου είχαν βελτιωτικά αποτελέσματα όπου και αν εφαρμόστηκαν.

– Πάμε και στα δικά μας τα τοπικά γεγονότα. Μεγάλη συζήτηση για το Αναπτυξιακό συνέδριο στην Κομοτηνή παρουσία του Πρωθυπουργού. Ποια είναι η αίσθησή σας. Κερδίσαμε κάτι ως Δράμα ή μείναμε στον άσσο;

– Ο κ. Τσίπρας, κάνοντας ακόμα μια προεκλογική ομιλία, μοίρασε ένα ωραίο πακέτο υποσχέσεων τόσο για την περιφέρεια μας όσο και για την Δράμα. Υποσχέθηκε την σύνδεση της Δράμας μέσω του Ε61 με την Καβαλά και την Αμφιπόλη, όταν γνωρίζει και ο ίδιος το πόσο πίσω έχουν μείνει οι μελέτες και για τα δυο κομμάτια.

Από εκεί και πέρα είχαμε μια σειρά γενικόλογων υποσχέσεων για τους παραγωγικούς φορείς, καταδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι η περιφέρεια μας και η Δράμα αποτελεί τον φτωχό συγγενή της χώρας μας. Εδώ όμως θα πρέπει να τονιστεί και η ανικανότητα της δημοτικής αρχής που δεν ασκεί καμιά πίεση προς την κεντρική διοίκηση, ώστε η πόλη μας να βγει από την απομόνωση.

Η ανυπαρξία του Αντιπεριφερειάρχη, αλλά και τα ψέματα του κυβερνητικού βουλευτή κ. Καραγιαννίδη, που, ενώ ψήφισε όλα τα μνημόνια, «ξέχασε» να διεκδικήσει εδώ και 2 χρόνια την έξοδο της Δράμας προς την Εγνατία.

Ως Project Δράμα 2020, αν και είμαστε νέα παράταξη, ήρθαμε σε επαφή με όλους τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς, με σκοπό την κατάρτιση ενός ενιαίου σχεδίου διεκδίκησης κυρίως για τον Ε61 αλλά και για αλλά θέματα αναπτυξιακού σχεδιασμού.

“Η εκλογή της κ. Γεννήματα μέσω αυτής της διαδικασίας δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης”

– Ως δημοτική παράταξη ΠΡΟΤΖΕΚΤ είχατε αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα των οδικών αξόνων. Βλέπουμε παρ’ όλα αυτά να υπάρχει σύγχυση και να τίθεται το δίλημμα Δράμα -Καβάλα ή Δράμα- Αμφίπολη. Υφίσταται ως δίλημμα ή δεν έχει περιεχόμενο;

– Όπως σωστά αναφέρατε, τον Μάιο του 2016 είχαμε αναλάβει την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε μια εκδήλωση, στην οποία αναδείχθηκε το θέμα των οδικών αξόνων. Από εκείνη την εκδήλωση, αυτό που έμεινε είναι ότι είναι ψευτοδίλημμα το Δράμα-Καβάλα ή Δράμα-Αμφίπολη.

Πρώτον, γιατί δεν υφίσταται δρόμος Δράμα-Καβάλα. Είναι τμήμα του Ε61 (Σέρρες-Δράμα-Καβάλα) και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται και να διεκδικείται, σε συνεργασία μάλιστα με τις Σέρρες και την Καβάλα.

Δεύτερον, γιατί όσοι θυμήθηκαν τώρα τις διεκδικήσεις για τους οδικούς άξονες που θα ενώσουν τη Δράμα με την υπόλοιπη Ελλάδα, ξεχνούν ότι όλα αυτά έχουν καταγραφεί αφενός στο Χωροταξικό της Περιφέρειας, αφετέρου στις επίσημες αποφάσεις φορέων, όπως για παράδειγμα του δήμου Δράμας. Εκεί είναι σαφές ότι ο Ε61 είναι η πρωταρχική διεκδίκηση, όχι μόνο της Δράμας, αλλά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως Περιφέρειας, αλλά, συγχρόνως, γίνεται λόγος για την ανάγκη κατασκευής και του άξονα Δράμα-Αμφίπολη, ως συνδετικό τμήμα του Ε61, δηλαδή, θα μπορούσαμε να πούμε, ως κάθετου άξονα του Ε61.

Πολιτικά, η ανάδειξη αυτού του ψευτοδιλήμματος δίνει δικαιολογίες στην κεντρική εξουσία να μην κάνει τίποτε, μιλώντας για διχογνωμία και άλλοθι στους τοπικούς άρχοντες για την διαχρονική τους αδράνεια και την μελλοντική τους αποτυχία.

– Ποια είναι η γνώμη σας για την κατασκευή των 10 έστω χιλιομέτρων της νέας χάραξης από Μαυρολεύκη έως Μπάφρα, που συμπίπτει με τμήμα του Ε61, που αποφασίστηκε να διεκδικηθεί από τους αιρετούς του νομού μας;

– Κύριε Φυλακτέ, παραπέμπω εσάς και τους αναγνώστες της εφημερίδας στο κείμενο που είχε αποστείλει το Project Δράμα 2020 σε όλους τους φορείς και ανέλυε την πρότασή μας, η οποία όμως, τελικά δε συμπίπτει με αυτό που αποφασίστηκε να διεκδικηθεί από τους αιρετούς. Αυτό το τμήμα 10χλμ δηλαδή δεν είναι ενιαία πρόταση και αυτό νομίζω σχετίζεται με το γεγονός ότι ο κάθε αιρετός θέλει να εξαγγείλει στην κοινωνία της Δράμας ότι η λύση δόθηκε κατόπιν ενεργειών του.

Ωστόσο, αυτή η πρόταση, που ήταν πρόταση του Project και ακολουθούσε μια σειρά ενεργειών και βασιζόταν στη ρεαλιστική και υλοποιήσιμη βάση, είναι πιστεύουμε αυτό στο οποίο θα καταλήξουμε.

Και το λέω αυτό ελπίζοντας από τη μια να διαψευστώ και, τελικά να δοθεί συνολική λύση έστω για έναν από τους δύο άξονες, από την άλλη όμως θεωρώντας ότι και αυτό το τμήμα των 10χλμ να επιτύχουμε να κατασκευαστεί, σε συνδυασμό με τις εξαγγελίες του Περιφερειάρχη ότι θα προχωρήσει ότι τμήμα βρίσκεται στα όρια της Περιφέρειας και είναι ώριμο μελετητικά, θα έχει γίνει μια καλή αρχή, ώστε σε κάποια χρόνια η Δράμα να βγει από την απομόνωση.

– Η αντιπαράθεση του βουλευτή Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστου Καραγιαννίδη με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο έχει περιεχόμενο ή είναι χωρίς ουσία;

– Δεν θα ήθελα να σχολιάσω επικοινωνιακές τακτικές αιρετών που, μάλιστα, δεν ανήκουν στο χώρο που εμείς ως Project Δράμα 2020 ανήκουμε, δηλαδή την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού. Αυτό που μπορώ να πω ως πολίτης όμως είναι ότι μπορεί ακόμη και σε καλό να βγει για τη Δράμα αυτή η κόντρα.

Μην ξεχνάτε ότι μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, τόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Θα θέλουν λοιπόν και οι δύο αιρετοί να δείξουν κάποιο έργο για τη Δράμα. Αν πάντως αυτή η κόντρα μείνει στο επίπεδο της αποποίησης ευθυνών, τότε, σίγουρα, ο μόνος χαμένος θα είναι ο νομός Δράμας.

Οι Δραμινοί έχουν χορτάσει πολιτικές αντιπαραθέσεις, λόγια και αναιμικές εκπροσωπήσεις. Εμείς, με όση δύναμη έχουμε σήμερα και ευελπιστώντας αύριο να είμαστε δημοτική αρχή στη Δράμα, θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα πρώτων παρεμβάσεων και ένα πρόγραμμα μακροπρόθεσμο, που θα θέτει 3-4 βασικούς στόχους που θα πρέπει να πιάσουμε ως τόπος μέσα στα επόμενα 10-15 χρόνια. Ούτε μεγάλα λόγια, ούτε χάιδεμα αυτιών.

“Η δημοτική αρχή είναι ανίκανη να διαχειριστεί και τα πιο απλά ζητήματα”

– Είστε Πρόεδρος της Συντονιστικής της παράταξης ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΔΡΑΜΑ 2020. Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια που η παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» ανέλαβε την διοίκηση του δήμου. Πώς κρίνετε το μέχρι τώρα έργο της δημοτικής αρχής;

– Το έργο της δημοτική αρχής δεν θα το κρίνω εγώ κ. Φυλακτέ, το κρίνουν καθημερινά οι πολίτες του δήμου Δράμας, που δυστυχώς βλέπουν μια διοίκηση ανίκανη να διαχειριστεί τα πιο απλά ζητήματα. Μια διοίκηση, η οποία είχε κάνει σημαία της την διαφάνεια, αλλά και την ανανέωση του πολιτικού δυναμικού της πόλης.

Μερικά μόνο παραδείγματα απεικονίζουν την μίζερη πραγματικότητα. Έχουν περάσει 18 μήνες και το σκοπευτήριο για την Ολυμπιονίκη μας κ. Κορακάκη, δεν έχει γίνει. Το χειρότερο είναι ότι αγοράστηκε ένα, το οποίο δεν τηρεί τις προϋποθέσεις. Έτσι και η κ. Κορακάκη ταλαιπωρείται, αλλά και χάνεται χρυσή ευκαιρία για την Δράμα να γίνει το κέντρο της Ελληνικής σκοποβολής.

Τι να σχολιάσουμε για το θέμα που έσκασε πριν λίγες μέρες και συζητήθηκε μόλις εχτές στο δημοτικό συμβούλιο χωρίς καμιά σοβαρότητα.

Εκατέρωθεν ανταλλαγές ύβρεων από την παράταξη του κ. Μαμσάκου και την π+ζ. Ένα πράγμα δεν απαντήθηκε: αν θα ανοίξει και πότε το κολυμβητήριο, την ώρα που 1000 παιδιά δεν έχουν χώρο να προπονηθούν. Η ίδια τραγική κατάσταση επικρατεί και στο εθνικό στάδιο της πόλης. Δυστυχώς μιλάμε για την χειρότερη διοίκηση, που αρέσκεται σε φιέστες και έργα οδοποιίας παραπέμποντας μας σε εποχές Γκόρτσου στην χειρότερη χρονική στιγμή για τον δήμο της Δράμας.

Έχουν ξεχάσει τι θα πει διαφάνεια, ήθος και μιλάνε με όρους κακόφημης γειτονιάς νομίζοντας ότι θα μπορέσουν να καλύψουν έτσι την ανεπάρκεια τους. Ως πρόεδρος του Project Δράμα 2020 μαζί με την συντονιστική και τον δημοτικό μας σύμβουλο Τσιαμπούση Αλέξανδρο, έχουμε καταθέσει πλήθος προτάσεων, τόσο για την οργάνωση του δήμου όσο και για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αναπτυξιακά αποτελέσματα. Προτάσεις τις οποίες συγκεντρώνουμε και  θα τις δημοσιεύσουμε σε λίγο καιρό.

– Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

– Κλείνοντας θέλω να μιλήσω λίγο και για το Project. Παρόλο που είμαστε μόνο στον 4 χρόνο λειτουργίας μας, έχουμε οργανωθεί, έχουμε συσπειρώσει κόσμο από όλο το φάσμα του δημοκρατικού τόξου αλλά και των παραγωγικών φορέων.

Είμαι πλέον σίγουρος ότι σε 18 μήνες το Project Δράμα 2020 θα αποτελέσει την εναλλακτική επιλογή απέναντι στην νυν δημοτική αρχή. Ήδη έχουμε μπει σε προεκλογική τροχιά και την Δευτέρα 27/11/2017 στις 19.00 στην αίθουσα του ωδείου του δήμου Δράμας, έχουμε την ετήσια γενική συνέλευση και είμαστε έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε το πλάνο μας μέχρι την ημέρα των εκλογών.

Από την Δευτέρα και μετά θα γίνει αντιληπτό ότι το Project έχει και τα άτομα αλλά και αυτούς που μπορούν να ηγηθούν ώστε να αποτελέσει την επόμενη δημοτική αρχή. Κάνω κάλεσμα λοιπόν σε όλους τους Δραμινούς πολίτες να παρευρεθούν και να συναποφασίζουμε για το πώς θέλουμε την Δράμα.

 

Ψίθυροι
Εκδόσεις Περιοδικών – Εφημερίδων

Please follow and like us:
fb-share-icon