Βασιλειάδου Θεοδοσία – Η απουσία έργων και υποδομών στη Δράμα είναι εμφανής (Χρονικά Δράμας)

Συνέντευξη εφημερίδα ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΡΑΜΑΣ – 17/12/2018

-Κυρία Βασιλειάδου, θα είστε υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με την Δημοτική παράταξη project στις εκλογές που έρχονται. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν σε αυτή την υποψηφιότητα;

Είναι η δεύτερη φορά που θα συμμετέχω με την παράταξη του project Δράμα 2020 στις δημοτικές εκλογές. Οι λόγοι που με οδήγησαν την πρώτη φορά να ασχοληθώ πιο ενεργά με τα κοινά και με τον δήμο μας ήταν η ανάγκη μου να δω τον τόπο μου να αλλάζει, να γίνεται ένας τόπος όμορφος, σύγχρονος και φιλικός, όπου όλοι οι πολίτες θα είναι ίσοι και θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν στην λήψη αποφάσεων.

Τεσσεράμιση χρόνια αργότερα και έχοντας την εμπειρία της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από την συμμετοχή δια του εκπροσώπου μας στο δημοτικό συμβούλιο και την συμμετοχή μου σε διαπαραταξιακές επιτροπές είμαι πεπεισμένη ότι εκπονώντας μεγαλόπνοα σχέδια, και δουλεύοντας έξυπνα και συστηματικά για την καθημερινότητα των δημοτών, μπορούμε να το πετύχουμε.

-Πόσο αισιόδοξη είστε για την πορεία του συνδυασμού;

Θεωρώ  ότι η παράταξή μας θα είναι η επόμενη δημοτική αρχή. Από τις εκλογές του 2014 όπου καταφέραμε να εκλέξουμε έναν δημοτικό σύμβουλο έως και σήμερα δεν σταματήσαμε να εργαζόμαστε ώστε να κάνουμε πράξη αυτό που μας ώθησε να δημιουργήσουμε το project Δράμα 2020, να αλλάξουμε το τοπίο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε ήδη καταφέρει να ταράξουμε τα νερά της τοπικής πολιτικής ζωής, με τα νέα πρόσωπα και τις φρέσκες ιδέες.

Όλο αυτό το διάστημα, εντός της παράταξης, λειτουργούν ομάδες εργασίας οι οποίες καταγράφουν τα προβλήματα, αναζητούν λύσεις και καταθέτουν προτάσεις οι οποίες θα αποτελέσουν και τη βάση του προγράμματός μας. Ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο το οποίο σε συνδυασμό με το εξαιρετικά στελεχωμένο ψηφοδέλτιο θα αποτελέσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα του project στις εκλογές του 2019.

 

-Στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι ελάχιστες μέχρι σήμερα οι γυναικείες συμμετοχές. Εκτιμάτε ότι αυτό θα πρέπει να αλλάξει και αν ναι γιατί;

Είναι γεγονός ότι είναι απογοητευτικό να βλέπεις 3 γυναίκες σε σύνολο 33 δημοτικών συμβούλων. Η ενίσχυση της συμμετοχής  των γυναικών στην πολιτική και τη λήψη αποφάσεων αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη της ισότητας των δυο φύλων, αλλά και την ενίσχυση της δημοκρατίας. Αμφιβάλλω ότι αυτό επιτυγχάνεται με νομοθετήματα τύπου ποσόστωσης των δύο φύλων.

Σημασία έχει να δοθεί η δυνατότητα στις γυναίκες να εκλεγούν και να στελεχώσουν κρίσιμες θέσεις στη διοίκηση του δήμου. Θεωρώ ότι τα πλεονεκτήματα μια γυναικείας ματιάς στην πολιτική είναι πολλά. Έχουμε μάθει να δίνουμε λύσεις τόσο στις οικογένειές μας όσο και στις δουλειές μας. Αρκεί να μας δοθεί ο χώρος να δώσουμε λύσεις και στο δήμο μας. Πολιτικές στις οποίες συμμετέχουν γυναίκες εμπεριέχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στα κοινωνικά θέματα, στην ανάγκη για παιδεία, το περιβάλλον, την υγεία, γενικότερα την ποιότητα ζωής.

 

-Ποιά πιστεύετε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στην πόλη της Δράμας;

Ως συντονίστρια της ομάδας Ποιότητας Ζωής της παράταξης θα αναφερθώ επιγραμματικά σε ορισμένα προβλήματα τα οποία καταγράψαμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας. Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι η καθαριότητα. Η κακή διαχείριση των απορριμμάτων δημιουργούν την εικόνα της βρώμικης πόλης.

Σε αυτό έρχονται να προστεθούν και τα εγκαταλελειμμένα  οικόπεδα εντός του δήμου τα οποία αποτελούν εστίες μόλυνσης. Επίσης η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, δυσχεραίνουν την μετακίνηση των πολιτών. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι παιδικές χαρές στην πλειονότητά τους δεν ακολουθούν τις πρότυπες προδιαγραφές, δεν  είναι πιστοποιημένες και φυσικά δεν είναι προσβάσιμες σε όλους.

Ειδικά τα θέματα του κολυμβητηρίου και του Εθνικού Σταδίου πρέπει επιτέλους να επιλυθούν. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στις τοπικές κοινότητες όπου η απουσία έργων και υποδομών είναι εμφανής. Γεννημένη και μεγαλωμένη στη Χωριστή και ζώντας τα τελευταία 15 χρόνια στο Μοναστηράκι, τα έργα περιορίζονται συνήθως σε ασφαλτοστρώσεις και ηλεκτροφωτισμό.

 

-Που θα κατατάσσατε την Δράμα σε σχέση με την αξιοποίηση των Ευρωπαικών Προγραμμάτων;

Για να μπορέσει ένας δήμος να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής πρέπει να αξιοποιεί όλα τα εργαλεία που του δίνονται. Σήμερα, όπου η χρηματοδότηση από την κεντρική εξουσία είναι χαμηλή, η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τα μεγάλα έργα, θεωρώ ότι είναι μονόδρομος. Θα πρέπει λοιπόν ο δήμος να είναι προετοιμασμένος να καταθέσει πλήρεις μελέτες, έγκαιρα για κάθε έργο που μπορεί να χρηματοδοτηθεί και όχι να στέκεται ουραγός των εξελίξεων.

Συγχρόνως, ο δήμος πρέπει να κοιτάει πιο μακριά, σε φαινομενικά μεγάλους στόχους, που όμως και φέρνουν μεγάλες χρηματοδοτήσεις και είναι ικανή να αλλάξουν επίπεδο τη Δράμα. Τέτοιες προτάσεις κάναμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ως αντιπολίτευση, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την αξιοποίηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη, την διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης και μια σειρά αναπλάσεων στην πόλη.

– Σαν μηχανικός είστε ικανοποιημένη από την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη σήμερα;

Δυστυχώς όχι. Η Δράμα δεν είναι μια σύγχρονη πόλη. Με στοχευμένες όμως παρεμβάσεις στο αστικό και φυσικό περιβάλλον μπορεί να εξελιχθεί σε μια πόλη πρότυπο. Ο χωροταξικός, πολεοδομικός και αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της πόλης σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής, η χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και νέων τεχνολογιών όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενοποίηση των χώρων πρασίνου είναι στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης.

Από την άλλη, ένα τεράστιο θέμα, που αναδείξαμε με ημερίδα πριν 2,5 χρόνια περίπου, είναι η σύνδεση της Δράμας με τους κεντρικούς οδικούς άξονες. Η Δράμα έχει τον φυσικό πλούτο, αλλά και περιοδικές διοργανώσεις, όπως η Ονειρούπολη και η Δραμοινογνωσία,  για να αναδειχθεί τουριστικά. Όμως λείπουν οι υποδομές που θα μας βάλουν στον χάρτη της Ελλάδας.

 

-Πιστεύετε ότι ο Δήμος Δράμας έκανε ότι έπρεπε ή εντοπίζετε προβλήματα, σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα;

Κάποιες φορές η Δράμα μου δίνει την εντύπωση μιας πόλης που κοιμάται. Λες και ότι συμβαίνει γύρω μας δεν μας αφορά. Λες και δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τις καλές πρακτικές άλλων πόλεων. Λες και η χρήση των τεχνολογιών είναι έννοια άγνωστη. Οι πολίτες δυστυχώς δεν απολαμβάνουν την ζωή στην πόλη. Θέτοντας την τεχνολογία στην υπηρεσία των πολιτών, εμείς στο project αξιοποιήσαμε εφαρμογή με την οποία οι δημότες μπορούν να υποδείξουν τα προβλήματα που εντοπίζουν και θέλουν άμεση επίλυση.

Είναι ένα μόνο παράδειγμα που άμεσα μπορεί να δώσει λύσεις στην καθημερινότητα. Και μέσα από αυτή την καταγραφή διαπιστώσαμε ότι η καθαριότητα, η κακή ποιότητα του οδικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης, καθώς και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών απασχολούν έντονα τους πολίτες.

 

-Ποια η άποψή σας για την απλή αναλογική και για τον Kλεισθένη;

Με τον Κλεισθένη θεσμοθετήθηκε κυρίως ότι οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό θα οδηγήσει σε δημοτικά συμβούλια όπου ο δήμαρχος δεν θα είναι ο απόλυτος άρχοντας αντίθετα θα πρέπει να είναι ικανός να συμπράξει με τις αντιπολιτεύσεις με σκοπό την επίτευξη του προγράμματός του και των προγραμματικών συγκλήσεων με άλλες παρατάξεις.

Το project είναι η παράταξη η οποία μπορεί να εγγυηθεί τη σύνθεση δυνάμεων προερχόμενες  από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, πολύ απλά γιατί αυτό είμαστε. Μια πολυσυλλεκτική παράταξη με ανθρώπους από διαφορετικές αφετηρίες, οι οποίοι με γνώμονα το καλό του τόπου και μέσα από δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες συναποφασίζουν και συνδιαμορφώνουν προτάσεις ανάπτυξης και ανάδειξης του δήμου.

– Τι μήνυμα θα στέλνατε στους συμπολίτες μας με φόντο τις Δημοτικές Εκλογές ;

Η ψήφος είναι δύναμη ικανή να αλλάξει το τοπίο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι πολίτες έχουν τον χρόνο και διαθέτουν την κρίση ώστε να επιλέξουν αυτόν που θεωρούν ικανό να επαναφέρει τη Δράμα σε τροχιά ανάπτυξης και να την βγάλει από την αφάνεια.

Το project Δράμα 2020 αποτελεί την δημοτική παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί την επίτευξη ενός δήμου απαλλαγμένου από πολιτικές εξαρτήσεις και που μπορεί μέσα από δημοκρατικές και συμμετοχικές διαδικασίες να αναδείξει τα θετικά του δήμου υλοποιώντας προγράμματα  που θα αξιοποιούν τον φυσικό πλούτο της και θα αναδεικνύουν τον πολιτισμό της.

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του 2019 θα δείξει αν η Δράμα θα γυρίσει μια και καλή σελίδα, υπερψηφίζοντας την πρόταση του project ή θα παραμείνει στις επιλογές του παρελθόντος.

 

Βιογραφικό

Η Βασιλειάδου Θεοδοσία γεννήθηκε το 1976 και μεγάλωσε στη Χωριστή Δράμας.

Σπούδασε στη Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης  και αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών το 2000.

Απασχολήθηκε στον ιδιωτικό τομέα ως συνεργάτης σε κατασκευαστική εταιρεία και ως το 2007 σε εταιρεία μαρμάρου στον τομέα της έρευνας.

Από το 2004 έως και σήμερα διατηρεί δικό της τεχνικό γραφείο στην πόλη της Δράμας και είναι μέλος εταιρείας παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Υπήρξε εκλεγμένο μέλος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ανατολικής Μακεδονίας τα έτη 2003-2006.

Συμμετέχει σε εθελοντικές δράσεις

Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της παράταξης Project Δράμα 2020 και γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής έως το 2018. Σήμερα είναι συντονίστρια της ομάδας Ποιότητας Ζωής. Ενώ έχει συμμετάσχει και ως εκπρόσωπος της παράταξης στη διαπαρταξιακή επιτροπή της Ονειρούπολης και των Πολιτιστικών & Αθλητικών Σωματείων.

Είναι παντρεμένη  με τον Σαμαρά Γιώργο και έχει δύο παιδιά.  Ζουν στο Μοναστηράκι Δράμας.

Please follow and like us:
fb-share-icon