Ως παράταξη Project πρεσβεύουμε ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης

Κυριάκος Αποστολίδης - Δημοτικός Σύμβουλος Project Δράμα 2020

«Δεν θεωρώ την απλή αναλογική την καλύτερη λύση. Όμως, με το εκλογικό νόμο, που φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση, κάνουμε πολλά βήματα πίσω.

Όχι μόνο δεν επιστρέφουμε στο προηγούμενο καθεστώς, αλλά πηγαίνουμε πολλά χρόνια πίσω» υπογραμμίζει ο δημοτικός σύμβουλος με το Proiect Κυριάκος Αποστολίδης.

Αναφέρει ότι η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί βασική προτεραιότητα και οι εμβολιασμοί δείχνουν το τέλος της ταλαιπωρίας.

Δηλώνει ότι η μόνη αισιόδοξη νότα στο δήμο Δράμας εδώ και καιρό είναι η εμπλοκή ιδιωτών ευεργετών σε εμβληματικά έργα.

Τέλος υποστηρίζει ότι η παράταξη Project πρεσβεύει ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης και έχει μεγάλη δυναμική στην τοπική κοινωνία.

- Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα κύριε Αποστολίδη και με το άνοιγμα της αγοράς σε μεγάλο βαθμό. Αισιόδοξα τα μηνύματα μετά από μια  πολύ δύσκολη περίοδο...

- Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Η κοινωνία είναι πολύ πιεσμένη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα. Ζούμε μια κατάσταση ακορντεόν, κατά την οποία οι δραστηριότητες ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι εμβολιασμοί μας δείχνουν το τέλος της ταλαιπωρίας. Θεωρώ ότι η διαδικασία θα είναι αργή και επίπονη. Αλλά πλέον βλέπουμε το φως στο τούνελ. Ας κάνουμε λίγο ακόμα υπομονή, να τηρήσουμε τα μέτρα προστατεύοντας τον συνάνθρωπο μας και είμαι σίγουρος ότι σε κάποιους μήνες η πανδημία θα αποτελεί μια κακή ανάμνηση.

- Αυτό φυσικά που απασχολεί την Ελληνική κοινωνία είναι που οδηγούνται τα πράγματα από εδώ και πέρα και έως πότε θα ζούμε σε συνθήκες αβεβαιότητας. Εδώ πιστεύω δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη…

- Ως φύσει αισιόδοξο άτομο πιστεύω ότι δεν θα αργήσει η μέρα που θα πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Έχουμε περάσει δύσκολα, ιδίως στην Δράμα. Όλοι σχεδόν έχουμε άτομα του περιβάλλοντός μας, που χάθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού. Μη ξεχνάμε επίσης πόσο πιέστηκε το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας. Εφόσον τελειώσει η πανδημία πρέπει να δούμε πως θα ανακάμψει η κοινωνία και κυρίως η οικονομία. Πολλοί τομείς της οικονομίας, όπως η εστίαση και ο τουρισμός, που αποτελούν βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, έχουν δεχτεί πολύ ισχυρό πλήγμα. Η κεντρική διοίκηση πρέπει να βοηθήσει αυτούς τους το-μείς να μείνουν όρθιοι. Ακόμα και οι ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, με τις αρμοδιότητες που έχουν, οφείλουν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες, που βρίσκονται σε συνθήκες αβεβαιότητας.

- Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται. Τι λέτε σε όσους προβληματίζονται για το αν θα εμβολιαστούν;

Προσωπικά αγανακτώ όταν βλέπω να διατυπώνουν δημόσια άποψη περί εμβολιασμού άτομα, τα οποία δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο. Η μοναδική μου προτροπή είναι να ακούσουμε τους ειδικούς. Τον τελευταίο χρόνο εκτιμήσαμε την αξία των επιστημόνων, είτε αυτοί λέγονται γιατροί, είτε ερευνητές. Οι γιατροί, λοιπόν, είναι οι μοναδικοί, οι οποίοι μπορούν να έχουν άποψη περί εμβολιασμού. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών μας καλούν να εμβολιστούμε, γιατί τα εμβόλια είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά. Αυτούς και μόνο ακούω και περιμένω με αγωνία την δική μου σειρά. Ως Project, ακούγοντας την άποψη των γιατρών της παράταξης, του κ. Παπαδόπουλου και της κ. Κιόρτεβε, βγάλαμε σχετική ανακοίνωση, προτρέποντας τον κόσμο να εμβολιαστεί. Επίσης, είπαμε ότι και ο Δήμος Δράμας πρέπει να φανεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, θέτοντας τις εγκαταστάσεις στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας, αν του ζητηθεί, όταν θα αρχίσουν να γίνονται μαζικότεροι εμβολιασμοί.

- Η πανδημία άλλαξε πολλά και στην λειτουργία του Δήμου. Οι συνεδριάσεις  του Δημοτικού  Συμβουλίου και των Επιτροπών με τηλεδιάσκεψη είναι πλέον θεσμός θα λέγαμε....

- Ως νέος δημοτικός σύμβουλος μπορώ να πω ότι δε μπόρεσα να ευχαριστηθώ τις δια ζώσης συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς μόνο το πρώτο εξάμηνο της θητείας μου μπορέσαμε να συνεδριάσουμε κανονικά. Έπειτα, συνεδριάζουμε σχεδόν αποκλειστικά με τηλεδιάσκεψη. Είναι δύσκολη η διαδικασία, πέραν του τεχνικού μέρους, γιατί δεν μπορείς να αλληλοεπιδράσεις με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Είναι διαφορετικό να κάνεις μια ερώτηση προ ημερησίας στον αρμόδιο αντιδήμαρχο μέσω τηλεδιάσκεψης και διαφορετικά δια ζώσης. Σε αυτές τις συνεδριάσεις αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τον ρόλο σου και επιτελείς το έργο σου, ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος. Ελπίζω, μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να επιστρέψουμε στις συνεδριάσεις δια ζώσης.

- Θα περιμένατε καλύτερη  συνεργασία των παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο;

- Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό έχουμε καλή συνεργασία μέσα στα δημοτικά συμβούλια. Βλέποντας και το παράδειγμα άλλων δήμων, όπου υπάρχει έντονη αντιπαλότητα, πιστεύω πως ως δημοτικές παρατάξεις έχουμε δείξει αρκετή ωριμότητα σε πολλά θέματα. Φυσικά, ως παράταξη της αντιπολίτευσης, οφείλουμε να ασκούμε κριτική στην δημοτική αρχή και να καυτηριάζουμε τα κακώς κείμενα, καθώς αυτός είναι ο ρόλος μας. Αλλά, πέραν από αυτό, σε πολλά ζητήματα συνεργαστήκαμε και με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά και με την συμπολίτευση. Τόσο σε αυτή την περίοδο, αλλά και στην προηγούμενη, ως παράταξη δεν δείξαμε ότι περιοριζόμαστε σε στείρα αντιπολίτευση, αλλά ότι προσπαθούμε να αποτελέσουμε μέρος της λύσης των προβλημάτων των δημοτών μας. Και σε προσωπικό επίπεδο, δεν θεωρώ ότι έχω να χωρίσω κάτι με τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους, με το μεγαλύτερο μέρος των οποίων διατηρώ άριστες σχέσεις.

- Η κυβέρνηση αλλάζει τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση. Απλή αναλογική τέλος. Ποια η άποψή σας για τις αλλαγές που προωθούνται;

- Σε παλαιότερη τηλεοπτική μου συνέντευξη είχα εκφράσει την προσωπική μου θέση ότι δεν θεωρώ την απλή αναλογική την καλύτερη λύση. Αυτό αποτελεί προσωπική μου άποψη, καθώς ιδίως σε κεντρικό επίπεδο θεωρώ πως θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Και σε ορισμένες περιπτώσεις δήμων δημιούργησε προβλήματα, καθώς κλήθηκαν να διοικήσουν παρατάξεις, οι οποίες είχαν πολύ μικρό αριθμό δημοτικών συμβούλων, με όσα προβλήματα συνεπάγεται αυτό. Όμως, με το εκλογικό νόμο, που φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση, κάνουμε πολλά βήματα πίσω. Όχι μόνο δεν επιστρέφουμε στο προηγούμενο καθεστώς, αλλά πηγαίνουμε πολλά χρόνια πίσω.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να πριμοδοτήσει τους εν ενεργεία δημάρχους, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από τους κόλπους της, και μάλιστα με πολύ άκομψο τρόπο. Πολλές διατάξεις έχουν σκοπό να αλλοιώσουν την βούληση του εκλογικού σώματος. Ξεκινώντας από το γεγονός ότι η παράταξη, που θα πάρει το 43% των ψήφων, παίρνει το 60% των δημοτικών συμβούλων.

Έπειτα, υποχρεώνει τις παρατάξεις να έχουν υποψηφίους σε κάθε κοινότητα, αφαιρώντας την δυνατότητα για ανεξάρτητα συμβούλια σε κάθε κοινότητα, ένας θεσμός που κατά γενική ομολογία λειτούργησε με επιτυχία. Θέτει όρια, που θα αποκλείσουν κάθε μικρότερη παράταξη, περιορίζοντας σε 2-3 παρατάξεις αυτές οι οποίες θα μπορούν να καταρτίσουν ψηφοδέλτιο. Μη ξεχνάμε ότι και το Project ξεκίνησε από ένα ποσοστό 6% πριν φτάσει να γίνει διεκδικητής του Δήμου. Με τον προς ψήφιση νόμο, κάτι τέτοιο είναι απαγορευτικό για τις μικρότερες παρατάξεις. Αυξάνει κατά πολύ τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και μάλιστα τίθεται όριο η 30η Ιουνίου για την κατάθεση των τελικών ψηφοδελτίων. Όλες αυτές οι διατάξεις κινούνται στα όρια της αντισυνταγματικότητας και ελπίζω να αποσυρθούν πριν την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

- Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η διαδικασία σύνταξης μελέτης από Ιδιώτη για το Κολυμβητήριο. Πέρασε από 1000 κύματα το έργο αυτό. Αισιοδοξείτε για αίσια έκβαση;

- Η μόνη αισιόδοξη νότα στο δήμο Δράμας, εδώ και πολύ καιρό, προέρχεται από την εμπλοκή ιδιωτών ευεργετών. Η νυν δημοτική αρχή δεν μου εμπνέει προσωπικά καμία εμπιστοσύνη, όσον αφορά τα έργα τέτοιου μεγέθους. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και πάλι δε θα γινόταν τίποτε, αν δε δείχναμε την υπεύθυνη στάση, όσο δύσκολη κι αν ήταν αυτή, και γνωρίζοντας τις συνέπειες, να καταψηφίσουμε την παραχώρηση του Κολυμβητηρίου χωρίς έκθεση καταλληλότητας, πράξη, που τελικά, ευαισθητοποίησε τον κύριο Αποστολίδη, ο οποίος προσπαθώντας να δώσει μια άμεση λύση για τα παιδιά που κολυμπούν μέσω του ΚΟΔ και των υπόλοιπων κολυμβητικών συλλόγων, ανέλαβε με ιδίους πόρους και παρακάμπτοντας την γραφειοκρατία να δωρίσει τόσο την αναγκαία καθαίρεση του επικίνδυνου στεγάστρου όσο και την εκπόνηση μελέτης για νέα κάλυψη του κολυμβητηρίου.

Είμαστε πολύ τυχεροί που η Δράμα έχει ανθρώπους που την αγαπάνε και χρηματοδοτούν τέτοιες παρεμβάσεις. Από την άλλη, αυτό αναδεικνύει την πλήρη ανικανότητα των διοικούντων. Ως δημοτικοί σύμβουλοι πάντως, είμαστε στο σκοτάδι όσον αφορά την πληροφόρηση για τα μεγάλα αυτά έργα. Ενημερωνόμαστε από τις αναρτήσεις του δημάρχου στο Facebook, σε μια πρωτοφανή προσπάθεια του δημάρχου να εκμεταλλευτεί πολιτικά για τον εαυτό του την γενναιοδωρία κάποιων ανθρώπων.

- Αισιόδοξος για την  πορεία της παράταξης PROJECT από εδώ και πέρα κύριε Αποστολίδη;

- Φυσικά και είμαι αισιόδοξος. Θεωρώ ότι ως παράταξη έχουμε δείξει ότι πρεσβεύουμε ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης. Ένα μοντέλο που πρέπει να εφαρμόσουμε στην Δράμα, γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουμε μείνει πολύ πίσω. Καθημερινά συνδημότες μου μου εκφράζουν την πεποίθηση τους ότι το Project θα είναι η επόμενη δημοτική αρχή και ο Αλέξανδρος Τσιαμπούσης ο επόμενος Δήμαρχος. Οφείλουμε τα επόμενα χρόνια να εργαστούμε ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό. Και να είστε σίγουροι ότι για αυτό εργαζόμαστε όχι μόνο οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και πολλά άτομα, που βρίσκονται από πίσω.

- Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

- Το μόνο που θέλω να προσθέσω, είναι να ευχηθώ όλοι οι Δραμινοί να παραμείνουμε υγιείς και να μην ξαναζήσουμε τις δύσκολες στιγμές του προηγούμενου Νοεμβρίου. Λίγο υπομονή, τήρηση των μέτρων και θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Ευχαριστώ πολύ.

Please follow and like us:
fb-share-icon