Τα μνημεία είναι τα selfies της πόλης

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 18 Απριλίου 2014

Τα μνημεία είναι τα selfies της πόλης

Η 18η Απριλίου έχει καθιερωθεί από την Ουνέσκο ως Παγκόσμια Ημέρα των Μνημείων. Τα μνημεία είναι οι φωτογραφίες του εαυτού της πόλης, οι αυτοπροσωπογραφίες μας με όρους ζωγραφικής, κομμάτια της ταυτότητάς μας και η ανάδειξή τους αποτελεί δική μας προτεραιότητα για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πόλη μας και τη θέση μας στο χωρόχρονο. Το Project Δράμα 2020 προτάσει την εξωστρέφεια  και την ανεκτικότητα πρώτα και κύρια στη σχέση που αναπτύσσουμε με την πολιτιστική μας κληρονομιά, έννοια που σχετίζεται άμεσα με την ταυτότητα της Δράμας.

Η θεματική της φετινής χρονιάς «Κληρονομιά της Μνήμης – 60 χρόνια Σύμβαση της Χάγης» δίνει έμφαση στην πρώτη και μοναδική διεθνή σύμβαση που έχει θεσμοθετήσει τις υποχρεώσεις των κρατών-μελών για διατήρηση των  μνημείων και των Τοποθεσιών σε περίπτωση πολέμου και ειρήνης. Η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου, ανεξαρτήτως εθνικού ή θρησκευτικού προσανατολισμού, πρέπει να παραμένει ανέπαφη στο χρόνο, για να κληροδοτείται ως ιστορικό τεκμήριο της οικουμενικής ιστορίας της ανθρωπότητας στις επόμενες γενεές.

Η μέλέτη και η ανάδειξή της οφείλει να είναι και το μέλημα κάθε δημοτικής αρχής σε μια κοινωνία με πολυεπίπεδο πολιτισμικό υπόστρωμα, όπως η δική μας. Η συζήτηση για την ταυτότητα της πόλης δεν έχει καν ξεκινήσει. Εμείς ως Project Δράμα 2020 προτείνουμε να ορισθεί το 2015 ως Έτος Ταυτότητας της Πόλης με πάνδημη συμμετοχή, αξιοποίηση όλου του επιστημονικού δυναμικού, σε μια σειρά εκδηλώσεων, καθόλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς αποκλεισμούς, μαζί με τους δραμινούς της Διασποράς, και με επιπλέον όφελος την τεράστια δυνατότητα τουριστικής προβολής της περιοχής στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Please follow and like us:
fb-share-icon