Σχέδιο και θεσμική σοβαρότητα στο προσφυγικό

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 1 Μαρτίου 2016

Σχέδιο και θεσμική σοβαρότητα στο προσφυγικό

Το προσφυγικό ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση. Στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Κυριακής (28/02), το Project Δράμα 2020 τόνισε το γεγονός ότι εμείς δεν μπορούμε να λύσουμε ούτε τις γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος, δηλαδή τον πόλεμο στη Συρία, ούτε να χαράξουμε πιο γρήγορη πολιτική σε κεντρικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε όμως είναι να εξασφαλίσουμε συνθήκες ανθρώπινης αξιοπρέπειας στους πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στην περιοχή μας και παράλληλα να διασφαλίσουμε την κανονικότητα της πόλης. Για την επίτευξη των δύο στόχων χρειάζεται σχέδιο, σοβαρότητα και δουλειά.

Χρειάζεται σχέδιο και θεσμική σοβαρότητα, όπως  φαίνεται από την πρότασή μας για σύσκεψη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για το προσφυγικό, ήδη από τον Οκτώβριο. Είχαμε τονίσει τότε ότι η διαμόρφωση ενός σχεδίου θα δώσει τη δυνατότητα στις δομές του δήμου να κινηθούν, όταν χρειαστεί, άμεσα και θα προετοιμάσει τους δημότες για το ενδεχόμενο να αναλάβει και η Δράμα το φορτίο που της αναλογεί για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στα διοικητικά όρια του δήμου. Η πρότασή μας δεν απαντήθηκε καν, ενώ κάποιοι πιο «πραγματιστές» μας κατηγόρησαν για τρομοκράτηση των συμπολιτών μας.

Χρειάζεται τεχνογνωσία και εμπλοκή φορέων και δημοτών, που, με την πρωτοβουλία μας για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης το Σεπτέμβριο, μέσω του δήμου, εξασφαλίσαμε.

Το χθεσινό τετράωρο συμβούλιο, όμως, στήθηκε  έτσι για να αποσυμπιεστεί πολιτικά η δημοτική αρχή. Αφού ο Δήμαρχος δεν κατάφερε να αφαιρέσει από πάνω του την πρωτοβουλία της φιλοξενίας, όσο κι αν προσπάθησε να παγιδεύσει τις αντιπολιτεύσεις, ελπίζουμε πλέον να φανεί αρκετά ενεργητικός ώστε να διασκεδάσει πιθανούς φόβους και ανησυχίες των δημοτών και να αρθεί στο ύψος της ευθύνης που του αναλογεί.

Εμείς από πλευράς μας θα υποστηρίξουμε την προσπάθεια του Δήμου να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο του απέναντι σε όλους. Ελπίζουμε και άλλοι Δήμοι και νομοί να πράξουν αναλόγως. Είναι ευχάριστο ότι τελικά το δημοτικό συμβούλιο πήρε ομόφωνη απόφαση φιλοξενίας 800 προσφύγων σε κτίριο της βιομηχανικής περιοχής, που οι αρμόδιοι διαβεβαίωσαν ότι πληροί τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι φορείς, εθελοντές και απλοί δραμινοί έδωσαν το παρόν χθες και διαβεβαίωσαν ότι θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ευχάριστο ότι η αντιπολίτευση, στο σύνολο της, δεν κατέφυγε σε λαϊκισμούς- σε αντίθεση με φωνές και εκκωφαντικές σιωπές της συμπολίτευσης. Έχει το υλικό, λοιπόν, ο Δήμαρχος να ανταποκριθεί στο ζήτημα με σχέδιο και θεσμική σοβαρότητα. Ελπίζουμε να το κάνει!

Please follow and like us:
fb-share-icon