ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Αλέξανδρος Τσιαμπούσης – Εφημερίδα Ψίθυροι

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης

Τοπογράφος Μηχανικός- Μέλος Συντονιστικής «Πρότζεκτ Δράμα 2020»

Στη συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Αλέξανδρο Τσιαμπούση υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο στις τελευταίες δημοτικές εκλογές (πρώτος σε σταυρούς προτίμησης) με το «Πρότζεκτ Δράμα 2020». Δηλώνει ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των εκλογών, αφού μέσα σε 2 μήνες καταρτίστηκε ένα νεανικό και πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο που συγκέντρωσε περίπου 1900 ψήφους. Αναφέρει ότι η λειτουργία τους στο νέο δημοτικό συμβούλιο δεν θα είναι στείρα και θα είναι συναινετικοί στις θετικές προτάσεις και σκληροί σε όσα διαφωνούν. Αναλύει τους κύριους άξονες και αρχές του Πρότζεκτ. Τέλος υπογραμμίζει ότι η  Τοπική Αυτοδιοίκηση  και ακόμη περισσότερο ο τρόπος λειτουργίας του Project αποτελεί για τον ίδιο μια όαση στην πολιτική φτώχεια, αν και βλέπει  ήδη και σε κεντρικό επίπεδο κινήσεις (και θα δούμε στο μέλλον κι άλλες), που με μια πρώτη ανάγνωση, είναι ενδιαφέρουσες.

-Οι δημοτικές εκλογές αποτελούν πλέον παρελθόν. Περιμένατε την ανατροπή της δεύτερης Κυριακής;

-Οι ανατροπές που είδαμε το 2010 και φέτος είναι αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος είναι ότι έχει πάψει ο εναγκαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και των κομμάτων εξουσίας και κατά τη γνώμη μου αυτό είναι θετικό, αλλά συγχρόνως αποτελεί και λόγο για την έξω από τα αναμενόμενα επιλογή των πολιτών. Ο δεύτερος, τον οποίο είδαμε να εμφανίζεται τόσο το 2010 όσο και φέτος στις δημοτικές εκλογές, είναι η τιμωρία της αλαζονείας και του παλιού. Του παλιού σε όλες του τις εκφάνσεις: υποψήφιοι, λόγος, προεκλογική καμπάνια, τεχνάσματα, παραγοντιλίκι. Πρέπει ωστόσο να αναγνωρίσουμε την όποια προσπάθεια έγινε από την απερχόμενη δημοτική αρχή, η οποία πάντως πλήρωσε εκτός όλων των παραπάνω και τον εφησυχασμό της, αλλά και την αποτυχία της να διοικήσει το δήμο με μεγαλύτερη συμμετοχικότητα. Απέτυχε δηλαδή να εμπλέξει περισσότερους δημότες στη λήψη αποφάσεων και στην άσκηση της εξουσίας και δεν ξέφυγε από τη λογική μιας κλειστής ομάδας. Η ικανοποιητική της επίδοση ωστόσο στην ένταξη έργων μέσω συγχρηματοδοτούμενων ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων πρέπει να λειτουργήσει ως οδηγός για τη νέα δημοτική αρχή, ειδικά όταν είμαστε στην αρχή του νέου ΕΣΠΑ, με πολλές ευκαιρίες να ανοίγονται.

-Ικανοποιημένος ως στέλεχος της παράταξης «ΠΡΌΤΖΕΚΤ ΔΡΑΜΑ 2020» από το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και από την προσωπική σας επίδοση ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος;

-Σαφώς και είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των εκλογών για το Project. Καταφέραμε σε δύο μήνες να κάνουμε ένα νεανικό, κυρίως όμως πολυσυλλεκτικό και πολυδιάστατο ψηφοδέλτιο, να αναδειχθούμε οι πρωταθλητές της προεκλογικής καμπάνιας με ελάχιστα μέσα και μηδαμινούς πόρους, να γίνουμε μια ομάδα και να πετύχουμε να συγκεντρώσουμε περίπου 1900 ψήφους, με τα ποσοστά μας στον αστικό ιστό να ξεπερνάν το 9%. Οι στόχοι επετεύχθησαν με το παραπάνω και πλέον έχουμε λόγο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο και πέντε χρόνια μπροστά μας για να εδραιωθούμε στη συνείδηση του κόσμου, αυτών που μας ψήφισαν, αλλά κυρίως αυτών που δεν μας ψήφισαν, ως μια σοβαρή και αξιόπιστη φωνή, που μπορεί να οδηγήσει τη Δράμα στο 2020. Προσωπικά, ευχαριστώ όσους με επέλεξαν ανάμεσα σε συνυποψήφιους, που χαίρομαι ιδιαίτερα που γνώρισα μέσα από την εκλογική διαδικασία. Είμαι πολύ περήφανος που μπόρεσα να βοηθήσω κι εγώ ως ένα κομμάτι μιας πολύ δυναμικής ομάδας.

“Το πρόβλημα της Δράμας, όπως και συνολικά της χώρας, είναι κυρίως πολιτικό. Εμείς, μέσω του Project δείξαμε έναν άλλο δρόμο”

-Πώς θα λειτουργήσετε στο νέο δημοτικό συμβούλιο;

-Η λειτουργία μας στο δημοτικό συμβούλιο έχει λίγο πολύ προκαθοριστεί από τον τρόπο που λειτουργήσαμε και προεκλογικά. Δηλαδή, θετικό πρόσημο σε κάθε τοποθέτησή μας και όχι μηδενισμό του έργου που έχει γίνει ή θα γίνει και στείρα αντιπολίτευση. Για κάθε θέμα που διαφωνούμε, οφείλουμε να δίνουμε με τη δική μας ματιά μια λύση. Είχαμε ξεκαθαρίσει άλλωστε πως θα είμαστε συναινετικοί στις θετικές προτάσεις, αλλά θα είμαστε και σκληροί σε όσα διαφωνούμε. Για το Project δεν έχει σημασία που θα έχουμε μόνο ένα δημοτικό σύμβουλο. Η φωνή μας θα είναι δυνατή γιατί θα βασίζεται στο προεκλογικό μας πρόγραμμα και θα αποτελεί την κοινή συνισταμένη όλων όσοι θα είμαστε δίπλα στον Βαγγέλη (Καλφόπουλο) ως μια ομάδα, όπως δηλαδή ορίζει το καταστατικό μας, οι αρχές και οι θέσεις μας και η διαφορετική, πιο συμμετοχική και αμεσοδημοκρατική, νοοτροπία που έχουμε εισάγει στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας. Την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα, θα ανακοινωθούν οι Ομάδες που θα πλαισιώνουν την Συντονιστική Επιτροπή στην προσπάθειά μας να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε θέμα που θα έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο ή θα συζητείται σε Επιτροπές, Δημοτικές Επιχειρήσεις και Οργανισμούς.

-Είχατε ως παράταξη κάποια συνάντηση με τον νέο δήμαρχο Δράμας κύριο Μαμσάκο;

-Δεν είχαμε καμία επαφή με το νέο δήμαρχο Δράμας πέραν της τηλεφωνικής επαφής που είχε ο Βαγγέλης μετά τις εκλογές προκειμένου να μεταφέρει τις ευχές του Project για μια παραγωγική πενταετία κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως το 2019. Μου δίνετε πάντως την ευκαιρία να πω ότι για εμάς στο Project, κάθε διάλογος πρέπει να γίνεται δημόσια και όχι πίσω από κλειστές πόρτες γραφείων, γεγονός που εμείς το κάνουμε και πράξη με τις ανοιχτές Γενικές Συνελεύσεις μας. Υποστηρίζουμε την όσο το δυνατό πιο θεσμική λειτουργία προκειμένου να μη μένουν κερκόπορτες αδιαφάνειας ή συνδιαλλαγής ανοιχτές.

-Ποιοι οι κύριοι άξονες και αρχές του Πρότζεκτ Δράμα 2020;

“Θα είμαστε συναινετικοί στις θετικές προτάσεις, αλλά θα είμαστε και σκληροί σε όσα διαφωνούμε”

-Από τη δεύτερη κιόλας Γενική μας Συνέλευση ψηφίστηκαν ένα Κείμενο Αρχών και Θέσεων και ο Κανονισμός Λειτουργίας της δημοτικής μας κίνησης. Μπορεί ο καθένας να τα διαβάσει αναλυτικά στη σελίδα μας στο facebook(https://www.facebook.com/project.drama2020/notes). Επίσης, ανοίγουμε το επόμενο διάστημα το διάλογο για καταστατικές αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας, που είναι αναγκαίοι λόγω και της αύξησης των μελών του Project. Αν πρέπει να ξεχωρίσω ωστόσο κάποιες αρχές αυτές είναι ότι πιστεύουμε σε μια ακομμάτιστη Τοπική Αυτοδιοίκηση, παλεύουμε για πιο συμμετοχικές διαδικασίες στην άσκηση της εξουσίας από τη δημοτική αρχή, πιστεύουμε στις δυνατότητες του τόπου μας και των ανθρώπων του, προωθούμε την Οικονομική Αυτοτέλεια των δήμων, θεωρούμε την κοινωνικά ευαίσθητη Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωταρχικό ζητούμενο, παλεύουμε για διαφάνεια, ισοτιμία και σεβασμό στο συνάνθρωπό μας, έχουμε την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τις Τέχνες πολύ ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που μας απασχολούν και κυρίως ποντάρουμε στη δύναμη της ομάδας και όχι στο προσωποκεντρικό ή κομματικό μοντέλο, που οι υπόλοιπες παρατάξεις υπηρετούν. Όλα τα παραπάνω άλλωστε μας οδήγησε στο να καταλήξουμε στους τέσσερις πυλώνες του προεκλογικού μας προγράμματος, που ήταν η Ταυτότητα της Δράμας, η Κοινωνική Πολιτική, η Συμμετοχικότητα και η Ζωή στη Δράμα.

-Φυσικά η οικονομική κρίση σίγουρα επηρεάζει και την λειτουργία των ΟΤΑ. Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι ο Δημότης Δράμας όταν στην πανελλαδική επικαιρότητα κυριαρχεί ο φόβος και η απαισιοδοξία;

-Η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία είναι και έμφυτα συναισθήματα. Οι δραμινοί πάντως έχουν εδώ και χρόνια λόγους να είναι απαισιόδοξοι. Ακόμη και όταν η χώρα ζούσε στο απόγειο μιας κατασκευασμένης ευμάρειας, εμείς εδώ στη Δράμα είχαμε ήδη απολέσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Από την άλλη, όπως προείπα, η Δράμα έχει απίθανες δυνατότητες, τουριστικές, πολιτιστικές, στον αγροτικό τομέα, στην κτηνοτροφία. Πιστεύω ακράδαντα πως ο λόγος που φτάσαμε ως εδώ οφείλεται και στα πρόσωπα που διοίκησαν από διάφορες θέσεις τη Δράμα, αλλά κυρίως οφείλεται στο μοντέλο, που, ανεξαρτήτως κομμάτων ή παρατάξεων, όλοι υπηρέτησαν και υπηρετούν. Αναδεικνύουμε τη Συμμετοχικότητα, αλλά χωρίς αυτήν αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς. Το πρόβλημα της Δράμας, όπως και συνολικά της χώρας, είναι κυρίως πολιτικό. Εμείς, μέσω του Project δείξαμε έναν άλλο δρόμο. Ελπίζουμε οι συμπολίτες μας να πειστούν και να τον ακολουθήσουν μαζί μας.

-Το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί στην επικαιρότητα η απόφαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου να ζητήσει από το Κ.Ι.ΦΑ να μετακομίσει σε άλλον χώρο. Ποια η θέση της παρ. Πρότζεκτ Δράμα 2020;

-Το Project έχει εκφράσει με δελτίο τύπου τη θέση του. Περιληπτικά, αυτό που λέμε είναι πως πρέπει να βρεθεί λύση για την απρόσκοπτη λειτουργία μιας δομής που βοηθάει συμπολίτες μας που έχουν ανάγκες ή είναι ανασφάλιστοι. Συγχρόνως όμως, ο Καλλικράτης δίνει στους δήμους την ευχέρεια να δημιουργήσουν δομές πρωτοβάθμιας υγείας και με αυτόν τον τρόπο να λυθούν προβλήματα συμπολιτών μας. Οι δύο αυτές δομές, ΚΙΦΑ και πρωτοβάθμιες δημοτικές δομές πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να έχουμε ένα αποτέλεσμα, που θα έχει ως κέντρο τον άνθρωπο και δεν θα υποκρύπτει πολιτικές προεκτάσεις εκατέρωθεν.

-Ο τίτλος της παράταξής σας παραπέμπει στο 2020; Να υποθέσω ότι βάζετε τον πήχη ψηλά για τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

“Η σημερινή δημοτική αρχή απέτυχε να εμπλέξει περισσότερους δημότες στη λήψη αποφάσεων και στην άσκηση της εξουσίας και δεν ξέφυγε από τη λογική μιας κλειστής ομάδας”

-Το 2020 είναι για την Ευρώπη μια χρονιά σταθμός γιατί τα κράτη, αλλά και οι δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν υπογράψει συνθήκες σύμφωνα με τις οποίες ως τότε πρέπει να έχουν φέρει συγκεκριμένα ποιοτικά αποτελέσματα. Από την άλλη, εμείς δεν κρύβουμε πως ήρθαμε για να μείνουμε γιατί πιστεύουμε πως η γενιά μας έχει τις δυνατότητες, τις γνώσεις και θέλει ένα σπρώξιμο για να πατήσει γερά στα πόδια της. Οι επόμενες δημοτικές εκλογές ωστόσο αργούν και μέχρι τότε έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε, ώστε το 2019 οι πολίτες να μας έχουν γνωρίσει καλύτερα και να μπορούν πια να μας εμπιστευθούν σε μεγαλύτερο βαθμό.

-Έχεις παρά την μικρή σου ηλικία, μεγάλη εμπειρία στα κοινά και στην πολιτική. Τι είναι η τοπική αυτοδιοίκηση για σένα;

-Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι, με τις ατέλειες του Καλλικράτη ή την εξαιρετικά περιορισμένη αυτοτέλεια των δήμων, το πεδίο που μπορεί ή θα πρέπει να μπορεί ο κάθε ενεργός πολίτης να έχει άμεση παρέμβαση. Προσωπικά, όπου κι αν συμμετείχα, το έκανα από την πλευρά του ενεργού πολίτη. Κατάλαβα, ευτυχώς νωρίς, πως τα κόμματα, όπως είναι δομημένα μεταπολιτευτικά, δε θέλουν ανθρώπους με δική τους γνώμη, αλλά χειροκροτητές. Λείπει η εσωκομματική δημοκρατία και η αξιοκρατία. Και σας τα λέει ένας άνθρωπος που πολύ νέος ανέβηκε την κομματική πυραμίδα, άρα η πίκρα μου δεν οφείλεται σε προσωπικές αποτυχίες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση λοιπόν και ακόμη περισσότερο ο τρόπος λειτουργίας του Project αποτελεί για μένα μια όαση στην πολιτική φτώχεια, αν και βλέπω ήδη και σε κεντρικό επίπεδο κινήσεις (και θα δούμε στο μέλλον κι άλλες), που με μια πρώτη ανάγνωση, είναι ενδιαφέρουσες.

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

-Αφού σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνετε να επικοινωνήσω μέσω της εφημερίδας σας με τους συμπολίτες μας, θα ήθελα να κλείσω λίγο διαφορετικά. Στο δρόμο που άνοιξε ήδη προεκλογικά το Project Δράμα 2020 είναι βέβαιο πως θα κάνουμε λάθη. Όμως θα συνεχίσουμε. Αν η ομάδα του Project μεγαλώσει με την παρουσία περισσότερων δραμινών είναι σίγουρο πως θα μειώσουμε τα λάθη, θα αυξήσουμε τη συμμετοχή και θα καταφέρουμε αυτό που αποτέλεσε και ένα από τα συνθήματά μας: να κάνουμε τη δημοκρατία ελκυστική.

Please follow and like us:
fb-share-icon