Συνέντευξη Συντονιστικής Επιτροπής Project Δράμα 2020

Κάτι παραπάνω από δυόμιση χρόνια από τη δημιουργία της δημοτικής παράταξης “Project Δράμα 2020” κι αφού βρισκόμαστε μπροστά στην πρώτη ανανέωση των οργάνων διοίκησης, θα μπορούσαμε να κάνουμε έναν απολογισμό της μέχρι σήμερα εμπειρίας;

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: Εξαιρώντας το πρώτο εξάμηνο της ύπαρξης του Project, το οποίο στην πραγματικότητα αναλώθηκε στην εκλογική διαδικασία, ξεκινήσαμε τη θητεία της σημερινής  Συντονιστικής Επιτροπής από το Νοέμβριο του 2014 και τώρα κλείνουμε δύο χρόνια. Σε αυτό το διάστημα, αφενός προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την παράταξη, μέσω της λειτουργίας των οργάνων της, ενεργή και αφετέρου να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά ως συντονιστική επιτροπή προς τον δημοτικό μας σύμβουλο και επικεφαλής  της παράταξης στις εκλογές του 2014, Βαγγέλη Καλφόπουλο. Αυτός άλλωστε είναι ο τρόπος λειτουργίας της παράταξής μας με βάση τον κανονισμό λειτουργία της. Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα όργανα της παράταξης είναι αποτέλεσμα συμμετοχικότητας και δημοκρατίας. Στα πλαίσια αυτά, έχω την εντύπωση ότι τα πήγαμε αρκετά καλά. Πλέον, ανοίγεται μια καινούργια σελίδα για την επόμενη συντονιστική επιτροπή, η οποία θα είναι αυτή που θα οδηγήσει την παράταξη στις εκλογές του 2019 και οι στόχοι της οποίας θα καθοριστούν στη Γενική Συνέλευση του Σαββάτου.


Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε ουσιαστικά και στο μέσο της πενταετίας της δημοτικής περιόδου. Η παρουσία της παράταξης “Project Δράμα 2020” χαρακτηρίζεται από προτάσεις, τις οποίες καταθέτει στο δημοτικό συμβούλιο ο Β. Καλφόπουλος, τόσο για θέματα της επικαιρότητας όσο και για προτάσεις για προγράμματα και ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει ο Δήμος. Μέσα από ποια διαδικασία καταλήγετε σε αυτές τις προτάσεις;

Σταύρος Κουρσακλής: Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε και να επιβάλλουμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν η αντίληψή μας για το νέο μοντέλο τοπικής αυτοδιοίκησης, που πρεσβεύουμε από την αρχή. Δεν πιστεύουμε στην αρχή του ενός, του εκάστοτε επικεφαλής ή του  υποψηφίου δημάρχου, αλλά στην ομάδα. Αυτή η ομάδα δε συστάθηκε μόνο για τις εκλογές. Δουλεύει δίπλα στον Βαγγέλη Καλφόπουλο. Η Συντονιστική Επιτροπή και οι τέσσερις ομάδες εργασίας της παράταξης (Κοινωνικής Πολιτικής-Ισότητας-Μεταναστών, Πολιτισμού-Τουρισμού-Παιδείας-Αθλητισμού, Ποιότητας Ζωής και Οικονομικού Ελέγχου-Διαφάνειας-Συμμετοχικότητας) συναντιούνται τουλάχιστον τρεις – τέσσερις φορές τον μήνα και πάντα πριν από τα Δημοτικά Συμβούλια για να καθορίσουμε τη θέση που θα λάβουμε σε όλα τα θέματα. Οι προτάσεις λοιπόν που καταθέτουμε είναι αποτέλεσμα των όσων καταθέτουν τα μέλη μας, αλλά και όσων μας μεταφέρουν οι συνδημότες μας, οι οποίοι έρχονται σε επαφή μαζί μας είτε στο δρόμο είτε μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

Μαρία Κιόρτεβε: Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του Project έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας ότι δε θα κάνουμε στείρα αντιπολίτευση, αλλά θα προσπαθούμε με συνεχείς προτάσεις να προετοιμάσουμε τον επανασχεδιασμό του δήμου, όταν εμείς θα γίνουμε δημοτική αρχή. Γιατί ο τρόπος που θα πολιτευτείς όταν γίνεις δημοτική αρχή περνάει μέσα από τον τρόπο που αντιπολιτεύτηκες. Αν κάνεις στείρα αντιπολίτευση, θα το βρεις κάποια στιγμή μπροστά σου. Εμείς προσπαθούμε και εμμένουμε στις προτάσεις μας, παρότι, δυστυχώς, ελάχιστες από αυτές έχουν εισακουστεί από τη δημοτική αρχή. Πολλές φορές μάλιστα ο κύριος Μαμσάκος δεν μπαίνει καν στον κόπο να μας απαντήσει στις ερωτήσεις που καταθέτουμε, αγνοώντας, στην πραγματικότητα, όχι εμάς, αλλά τους συμπολίτες μας, που προσπαθούν να ενημερωθούν για θέματα του δήμου.


Έχει διευρυνθεί σε αυτό το διάστημα των δυόμιση χρόνων η βάση του Project Δράμα 2020;

Θεοδοσία Βασιλειάδου: Μια από τις βασικές αρχές του Project είναι η συμμετοχικότητα. Οι διαδικασίες και τα όργανα της παράταξης είναι ανοιχτά για τους δημότες, οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν εφόσον βεβαίως συμφωνούν με το πλαίσιο αρχών που έχει ψηφίσει η Γενική Συνέλευση του Project. Πολλοί συνδημότες μας έχουν επιλέξει να συμμετέχουν σε κάποια από τις τέσσερις ομάδες εργασίας, οι οποίες δουλεύουν πάνω σε θέματα των αρμοδιοτήτων τους, προετοιμάζουν προτάσεις της παράταξης και διοργανώνουν εκδηλώσεις, όπως αυτές για τον οδικό άξονα Ε61, για το θέμα των μεταμοσχεύσεων και για τον θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.

Τέλος, όλες οι Γενικές μας Συνελεύσεις, όπως και αυτή του ερχόμενου Σαββάτου, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσει κάποιος τις θέσεις μας, να ενημερωθούν για τα πεπραγμένα στο δήμο Δράμας και να συναποφασίσουν μαζί μας. Με όλους τους παραπάνω τρόπους έχει επιτευχθεί μια αξιοσημείωτη διεύρυνση της βάσης του Project, η οποία θα αποτυπωθεί και στο ψηφοδέλτιο της παράταξης για τις δημοτικές εκλογές του 2019. Άλλωστε, ένα από τα κύρια έργα της νέας Συντονιστικής Επιτροπής θα είναι η περαιτέρω διεύρυνση της παράταξης και η προετοιμασία του ψηφοδελτίου, το οποίο, πιστεύουμε πως θα αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης στο δήμο Δράμας.


Μπορεί η συζήτηση για τις εκλογές του 2019 να είναι πρόωρη, όμως με βάση και του συσχετισμούς που διαμορφώνονται στο δημοτικό συμβούλιο και τη συνεργασία σε αρκετές περιπτώσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, υπάρχει βούληση στο “Project” για διάλογο για τις προοπτικές συνεργασιών στις επόμενες εκλογές;

Σταύρος Κουρσακλής: Πρέπει να διαχωρίσουμε στην παρούσα φάση τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου με τη διαδικασία διεύρυνσης του Project. Στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου υπάρχει πλέον συνεργασία των αντιπολιτεύσεων, κυρίως λόγω της κακής διαχείρισης από πλευράς δημοτικής αρχής. Ωστόσο, η συνεργασία αυτή, με όποιες διαφορές μπορεί να έχουν οι παρατάξεις μεταξύ τους, έχει φέρει νέο αέρα. Νομίζω ότι έχει γίνει πλέον κατανοητό, τουλάχιστον από τις αντιπολιτεύσεις, ότι η στείρα διαφωνία δεν μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη του δήμου Δράμας. Πάντως, στο Project έχουμε ως σταθερή θέση μας ότι έχουμε ανοιχτά τα αυτιά και τα μάτια και μιλάμε με όλους τους συνδημότες μας, από όλους τους πολιτικούς χώρους, εκτός φυσικά τις ακραίες φωνές, οι οποίες, κατά την άποψή μας δεν μπορούν να συνεισφέρουν στο γόνιμο διάλογο. Άλλωστε, τις ακραίες φωνές, τουλάχιστον από τη μια πλευρά του πολιτικού φάσματος, τις μονοπωλεί ο κύριος Μαμσάκος.


Φαίνεται πάντως να υπάρχει ένας διάλογος ή μια καλή επικοινωνία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης;

Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: Οι συζητήσεις που έχουν γίνει είναι στα πλαίσια του Δημοτικού Συμβουλίου και αφορούν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, όλες τις παρατάξεις, ακόμα και τη δημοτική αρχή. Η σημερινή δημοτική αρχή είναι τυχερή γιατί έχει μία καλή αντιπολίτευση συνολικά και θα έπρεπε να έχει τη σύνεση να μας ακούει περισσότερο. Από κει και πέρα, το Project είναι ανοικτό σε όλους τους πολίτες και το έχουμε αποδείξει με την έως τώρα λειτουργία μας.Η προεκλογική συνεργασία με άλλες παρατάξεις, εφόσον τεθεί αυτό το θέμα, θα είναι απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, όπως άλλωστε ορίζει ο Κανονισμός Λειτουργίας της παράταξης. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι συζητήσεις είτε με παρατάξεις είτε με μεμονωμένα πρόσωπα θα γίνει με όρους και προϋποθέσεις, που θα συνάδουν με τις αρχές λειτουργίες μας. Εμείς ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση, δίχως να τη φοβόμαστε. Αυτό που μπορώ να σας πω, ωστόσο, είναι ότι κοινή πεποίθησή μας είναι ότι η προσπάθεια διεύρυνσης και συνεργασίας πρέπει να απευθυνθεί κυρίως σε νέα, άφθαρτα πρόσωπα, καθώς και ανθρώπους που με τον πολιτικό τους βίο δεν έχουν προκαλέσει το κοινό αίσθημα.


Η δημοτική αρχή Δράμας διακηρύττει σε κάθε ευκαιρία ότι πρώτος στόχος της είναι η βελτίωση των όρων στην καθημερινότητα του πολίτη, το project έχει την ομάδα Ποιότητας Ζωής, έχει γνώση των προβλημάτων και των λύσεων που προωθούνται. Υπάρχουν βελτιώσεις στα θέματα αυτά ή έχουμε να κάνουμε με μπαλώματα;

Θεοδοσία Βασιλειάδου: Δυστυχώς, η δημοτική αρχή δεν έχει λύσει κανένα από τα μεγάλα ή και μικρά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών της Δράμας κι αυτό πλέον το ακούμε και από το σύνολο σχεδόν των συνδημοτών μας. Ουσιαστικά, η δημοτική αρχή κάνει μπαλώματα, μια απλή διαχείριση της υπάρχουσας κατάστασης και μάλιστα όχι πετυχημένη. Ως ομάδα Ποιότητας Ζωής, καθώς και συνολικά ως παράταξη, έχουμε προτείνει εργαλεία που μπορεί η δημοτική αρχή να χρησιμοποιήσει, ευρωπαϊκά προγράμματα, από τα οποία μπορεί να χρηματοδοτήσει δράσεις και λύσεις για την καθημερινότητα των πολιτών. Δείτε στην καθημερινότητά σας το επίπεδο καθαριότητας του δήμου. Η δημοτική αρχή παίρνει κάτω του μηδενός. Αλλά και σε επίπεδο μακροχρόνιου σχεδιασμού η πρότασή μας για υποψηφιότητα της πόλης μας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης οδηγήθηκε από τον κύριο Μαμσάκο στον κάλαθο των αχρήστων. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα προβλήματος, που, μάλιστα, επιβαρύνει τους δημότες είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Αύξηση του κόστους μεταφοράς και απόθεσης των απορριμμάτων επειδή η δημοτική αρχή δεν έχει οργανωμένο σχέδιο για τη μείωσή τους, μέσω της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης. Η καμπάνια για την ανακύκλωση δεν τελειώνει στον ορισμό ενός δημοτικού συμβούλου ως εντεταλμένου συμβούλου για την ανακύκλωση.


Ποιοι είναι το κίνητρο για έναν πολίτη ώστε να συμμετάσχει στο Project, σε μια εποχή που δεν ευνοεί τη συμμετοχή στα κοινά, κυρίως λόγω της απογοήτευσης μεγάλη μερίδας των πολιτών από το πολιτικό σύστημα γενικότερα;

Μαρία Κιόρτεβε: Στην πρόσφατη ομιλία του στην Αθήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι, για τη δημοκρατία, περισσότερη σημασία από τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό ή τους Υπουργούς, παίζει ο πολίτης. Και στο Project βάζουμε τον δημότη στο κέντρο της πολιτικής. Οι πολίτες αποφασίζουν δημοκρατικά για την πορεία, τις θέσεις και το πρόγραμμα της παράταξης. Δεν απευθύνεται σε πολίτες συγκεκριμένης ιδεολογικής αφετηρίας, αλλά σε ενεργούς πολίτες. Πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και το Project δίνει αυτή τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη. Στόχος μας είναι το 2019 να μηδενίσει το κοντέρ του παλαιοκομματισμού, των φθαρμένων πολιτικών και της πελατειοκρατίας. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω ενός δυνατού Project.

Από την άλλη, η ομάδα είναι αυτό που μας χαρακτηρίζει. Η παράταξή μας λειτουργεί ως ομάδα και χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι ότι οι πολίτες μας γνωρίζει ως Project και όχι ως η παράταξη του Καλφόπουλου. Η Γενική Συνέλευση του Σαββάτου, στις 6 μ.μ. στο Δημοτικό Ωδείο είναι η ευκαιρία να έρθει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος για να δει πως λειτουργούμε.

Με την γκρίνια δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε, με τη συμμετοχή μπορούν να αλλάξουν πολλά.15138323_10154417843651077_1906658687354202896_o

Please follow and like us:
fb-share-icon