Προτάσεις για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο “παλιός” και ο ψεύτης

Δελτίο τύπου

                                                                                                Δράμα, 10/3/2016

Προτάσεις για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο “παλιός” και ο ψεύτης.

Στο δημοτικό συμβούλιο της 9ης Μαρτίου η παράταξή μας, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, κατέθεσε προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, θέμα που είχαμε θίξει πρώτη φορά στις 22/4/15. Έχουμε χρέος να πιέζουμε τη δημοτική αρχή να οργανωθεί και να οργανώσει τους δημότες, προκειμένου να ανταποκριθούμε όλοι στα ζητήματα που έχουν ανακύψει. Οι προτάσεις μας είναι οι εξής:

Δήμος:

–          Εκπόνηση σχεδίου για εναλλακτικά σενάρια. Αυτή η ενέργεια πρέπει να γίνει άμεσα. Τα σενάρια αυτά πρέπει να λαμβάνουν βασικές παραμέτρους υπόψη τους, όπως ο αριθμός των φιλοξενούμενων, ο χρόνος παραμονής τους και η πληθυσμιακή σύνθεση

–          Ενεργοποίηση του Δημάρχου μέσα από μια επιστολή προς τους δημότες του Δήμου, όπου θα τους εξηγεί την κατάσταση για να διασκεδάσει τις όποιες τυχόν φοβίες και να τους δίνει οδηγίες σε περίπτωση που επιθυμούν να συνδράμουν εθελοντικά

–          Την καταγραφή από κάθε διεύθυνση και νομικό πρόσωπο των δυνατοτήτων που έχουν σε πόρους (προσωπικό, υποδομές) για να συνδράμουν καθώς και τις ιδέες που μπορεί να έχουν. Τις ενέργειες από τη δημοτική αρχή προκειμένου να μπορεί η πιθανή εμπλοκή προσωπικού να έχει νομική κάλυψη.

–          Την εμπλοκή όλων των αντιδημάρχων και εντεταλμένων συμβούλων σε τομείς ευθύνης ανάλογους με αυτούς που ήδη έχουν. Παράδειγμα, ο αντιδήμαρχος τοπικών κοινοτήτων πρέπει να οργανώσει το τεράστιο δυναμικό των τοπικών κοινωνιών.

–           Δημιουργία γραφείου συντονισμού εθελοντών, με υπεύθυνους από τους ίδιους τους εθελοντές αλλά στελεχωμένο ώστε να είναι λειτουργικό

–          Ενεργοποίηση των επαγγελματικών ενώσεων του Δήμου, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία για τη διαχείριση των κεφαλαίων που πιθανόν να εισρεύσουν στο Δήμο.

–          Δημιουργία μιας ομάδας κρούσης για επαφές με άλλες περιοχές, της Ελλάδας ή του εξωτερικού, για ανεύρεση πόρων (σε είδη, σε άτομα ή ακόμα και χρηματικών) που να κοινοποιεί την κατάσταση εκτός Δράμας, ακόμα και απευθείας στην ευρωπαϊκή επιτροπή.

Εθελοντές:

–          Πρόταση στο δικηγορικό σύλλογο Δράμας για ενημέρωση μέσω φυλλαδίου (στα αραβικά) των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεων που τους παρέχει η ελληνική και παγκόσμια έννομη τάξη.

–          Πρόταση στον ιατρικό σύλλογο (σε συνεργασία με τον τομέα προαγωγής δημόσια υγείας του Δήμου) για παροχή πληροφοριών μέσω φυλλαδίου (στα αραβικά) για τους κανόνες υγιεινής, που πρέπει να ισχύουν σε ένα τέτοιο μέρος.

–          Πρόταση προς τους κοινωνικούς συλλόγους να μαζεύουν είδη πρώτης ανάγκης εκ περιτροπής και να παρέχουν κοινωνικό εθελοντικό έργο στη ΒΙ.ΠΕ.

–          Πρόταση προς τους πολιτιστικούς συλλόγους για διοργάνωση εκδηλώσεων (προβολή ταινιών, δημιουργική απασχόληση παιδιών) στον χώρο, προσανατολιζόμενες κατά προτεραιότητα στα παιδιά.

–          Πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όσους ξέρουν αραβικά, προκειμένου να βοηθήσουν ως διερμηνείς (ενδεχομένως και από άλλες περιοχές).

Καταστήσαμε σαφές ότι οι προτάσεις αυτές έχουν σκοπό να βοηθήσουν τη δημοτική αρχή και όχι να την υποκαταστήσουν, εκτός αν αποδεδειγμένα φανεί κατώτερη της περίστασης.

Και αντί μιας πολιτισμένης συζήτησης, εισπράξαμε μια ακατανόητη επίθεση από το συνήθη εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής, τον «παλιό» και με παλιά νοοτροπία κύριο Χατζηγιάννη, ακριβώς γιατί κάνουμε προτάσεις –και μάλιστα σε κάθε συμβούλιο. Αν στη δημοτική αρχή θεωρούν ότι οι προτάσεις μας υπογραμμίζουν το έλλειμμα της πολιτικής τους, τόσο χειρότερο για την πολιτική τους! Το να κάνει προτάσεις η αντιπολίτευση δεν είναι “υπέρβαση εγκεφάλου” (sic), όπως είπε χαρακτηριστικά ο κος Χατζηγιάννης, αλλά η θεσμική υποχρέωση μας. Για το λόγο αυτό εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, όπως μας έταξε η εκλογική μας θέση, περιμένοντας και από τη δημοτική αρχή να κάνει το ίδιο. Μάλλον η δημοτική αρχή αναγνωρίζει με αυτό τον παράδοξο, είναι η αλήθεια, τρόπο, το πόσο δίκιο είχαμε όταν επανειλημμένα είχαμε κάνει έκκληση για ένα σχέδιο δράσης που θα ήταν στο συρτάρι σε περίπτωση ανάγκης.

Τυχαία (;) στο ίδιο συμβούλιο εισπράξαμε και μία επίθεση από τον πρόεδρο της ΤΚ Μικροχωρίου που εσχάτως συνομιλεί τακτικά με τη δημοτική αρχή. Δε θα μείνουμε στο λαϊκισμό και τη θεσμική άγνοια που δυστυχώς διακρίνει έναν αιρετό, άλλωστε για να νιώθεις και να υπηρετείς σωστά τη θεσμική δημοκρατία δε φτάνει απλά να την επικαλείσαι ξύλινα. Απαιτούμε όμως μία δημόσια συγγνώμη και σύντομα, επειδή μέχρι τώρα θα έχει βρει τα πραγματικά λεχθέντα στο δημοτικό συμβούλιο, θα τα έχει διαβάσει και θα έχει καταλάβει ότι είπε ψέματα ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου.

 

Please follow and like us:
fb-share-icon