«Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021: Ένας στόχος πολιτικός.»

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 10 Φεβρουαρίου 2015

«Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021: Ένας στόχος πολιτικός.»

Σε συνέχεια της προ ημερησίας πρότασης του Project Δράμα 2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη  4/2 ως προς τη δυνατότητα που έχει ο Δήμος να διερευνήσει τη συμμετοχή του στη διαδικασία ανάδειξης της πόλης μας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, πραγματοποιήσαμε συνάντηση με το δήμαρχο Δράμας κο. Χριστόδουλο Μαμσάκο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης μας, κος. Καλφόπουλος Βαγγέλης, και η γραμματέας της Σ.Ε. κα. Βασιλειάδου Θεοδοσία, μαζί με τις  κυρίες Θ. Καρατζόγλου και Α. Ιωσηφίδου από τη διεύθυνση Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας, το πρωί της 10/2.

Στη συνάντηση αυτή εξετάστηκε η πρόταση του Project Δράμα 2020 και βεβαιώθηκε η καταρχήν πρόθεση της δημοτικής αρχής να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής της Δράμας. Η πρόθεση αυτή αποφασίστηκε ότι θα υλοποιηθεί με πρώτο βήμα την αποστολή από πλευράς του Δήμου μιας αντιπροσωπείας στην ενημερωτική ημερίδα, που θα λάβει χώρα στην Αθήνα στις 25/2.

Οι λόγοι που επιμένουμε στη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας είναι πολλοί και είναι πολιτικοί:

–          Επιζητούμε τη διαμόρφωση ενός οικονομικού μοντέλου για την τοπική κοινωνία που θα βασίζεται στην οικονομία του πολιτισμού, στην οικολογική ανάπτυξη και στη γνώση. Ο θεσμός αυτός υπηρετεί τους παραπάνω πολιτικούς στόχους.

–          Η συμμετοχή του δήμου θα εδράζεται κυρίως στο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους , το οποίο θα μπορέσει- αν ξεπεραστούν οι παθογένειες του- να αναπτυχθεί ουσιαστικά μετά από πάρα πολλά χρόνια (βασική προεκλογική μας δέσμευση)

–          Η συμμετοχικότητα της τοπικής κοινωνίας- πυλώνας του προγράμματος μας- θα ενδυναμωθεί, καθώς όλες οι δυνάμεις της πόλης θα πρέπει να συνασπιστούν.

–          Η ενδυνάμωση των υποδομών τόσο στον πολιτιστικό όσο και στον τουριστικό τομέα, καθώς και η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί, θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο να διεκδικήσει και άλλα project που κάποτε ήταν απαγορευτικά.

–          Τέτοιοι θεσμοί, όπως της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης,  ενισχύουν τη θέση μας σε ένα δίκτυο μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, στα πλαίσια του δούναι και λαβείν, και βοηθούν στην εξωστρέφεια της πόλης, στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και  μαρτυρούν την ευρωπαϊκή διάσταση της πολιτικής μας.

Το Project Δράμα αποδεικνύει καθημερινά πως είναι μια δημιουργική αντιπολίτευση. Όπως δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο του στενά καταγγελτικό, έτσι δε δίνει καμιά λευκή επιταγή στη δημοτική αρχή.  Είναι η δεύτερη φορά σε έξι μήνες που μια προ ημερησίας πρωτοβουλία του Project οδηγεί σε μια σύσκεψη υπό τον κο Δήμαρχο- η πρώτη αφορούσε το ζήτημα της ανάπλασης της 19ης Μαΐου.

Οι πρωτοβουλίες μας θα συνεχιστούν προκειμένου να μη στερήσουμε από τους Δραμινούς το δικαίωμα στη σύγχρονη τοπική αυτοδιοίκηση, αδιαφορώντας αν αυτή η δέσμευση μας δεν ακολουθεί μια συνηθισμένη πολιτική πρακτική.

Ούτως ή άλλως δεν ήρθαμε για τα συνηθισμένα!

Please follow and like us:
fb-share-icon