«Περί αξιολόγησης και άλλων καινών δαιμονίων»

534083_502974836475659_769987604_n

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 15 Ιουλίου 2014

«Περί αξιολόγησης και άλλων καινών δαιμονίων»

Σε μια εποχή όπου όλοι αξιολογούμαστε συνεχώς, γεννά ερωτήματα η στάση της κεντρικής κυβέρνησης που έχει μπλεχτεί στο θέμα της αξιολόγησης των εργαζομένων στους ΟΤΑ, σε προσπάθειες που πηγαίνουν πίσω σε  νόμο του 1981 (Ν. 1188/81).

Η αξιολόγηση, όμως, είναι μια πολύ σοβαρή διοικητική πράξη για να την αφήνουμε μόνο στην κεντρική κυβέρνηση, ειδικά όταν αφορά στη λειτουργία των Δήμων. Η απροθυμία των Ο.Τ.Α. να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους, όταν αυτό συνεπάγεται μείωση προσωπικού, και η αδυναμία των αιρετών να πετύχουν ουσιαστική Αυτοδιοίκηση έναντι της Πολιτείας, λόγω των κομματικών υποχρεώσεων του παρελθόντος,  αφήνουν την τελευταία να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία.

Ως Project Δράμα 2020 πιστεύουμε στην αξιολόγηση με τα εξής χαρακτηριστικά:

–         Να αποτελεί μια συνεχή διαδικασία που να βοηθάει στην ουσιαστική διοίκηση

–         Να γίνεται και αμφίδρομα, από τον πολίτη προς την υπηρεσία και από τον υφιστάμενο προς τον προϊστάμενο

–         Να συνδυάζεται με την ουσιαστική οικονομική αυτοτέλεια των δήμων

–         Να συνδέεται με άλλες διοικητικές πράξεις, όπως η κατάρτιση οργανογραμμάτων

–         Να συνοδεύεται από κίνητρα για τους υπαλλήλους με καλή αξιολόγηση και αντικίνητρα για υπαλλήλους με χαμηλή βαθμολογία

–         Είναι αδιανόητο να αποτελεί η άρνηση της προκάλυμμα συντεχνιασμού και εξυπηρέτησης τοπικών πελατειακών συμφερόντων

–         Δεν μπορεί, τέλος, να  αποτελεί η επίκληση της προκάλυμμα απολύσεων.

Αντί λοιπόν οι δημοτικοί άρχοντες και οι υπάλληλοι από την πλευρά τους να προτάσσουν από κοινού μια στείρα και αντιπαραγωγική άρνηση και «ανυπακοή», θα ήταν σαφώς πιο υπεύθυνο αν δουλεύαμε όλοι μαζί – νέα δημοτική αρχή, αντιπολίτευση και σωματείο εργαζομένων – προκειμένου να προτείνουμε ένα σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων και υπηρεσιών του  Δήμου, που να εφαρμοστεί έστω και πιλοτικά στη διοικητική δομή μας ώστε να δείξουμε το δρόμο  στην κεντρική κυβέρνηση.

 

Please follow and like us:
fb-share-icon