«Παρουσίαση Προτάσεων-Θέσεων Project Δράμα 2020»

10291692_531964453576697_4073770531449900470_n

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 5 Μαΐου 2014

«Παρουσίαση Προτάσεων-Θέσεων Project Δράμα 2020»

Ξεκινώντας από σήμερα και για τις επόμενες 3 ημέρες, θα σας παρουσιάζουμε τους κύριους άξονες του προγράμματος του Project Δράμα 2020, από έναν κάθε ημέρα. Σε κάθε πυλώνα θα παρουσιάζουμε τις προτάσεις μας και θα αναπτύσσουμε κάποιες από αυτές. Ιδού λοιπόν:

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ

·         Οικονομική Αυτοτέλεια του Δήμου

·         Στήριξη και Συντονισμός Λειτουργικού Δικτύου Εθελοντισμού

·         Τοπικά Δημοψηφίσματα

·         Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης- Γραφείο Ισότητας

·         Γενικές Συνελεύσεις Πολιτών

·         Διαδικτυακός Έλεγχος Εκτέλεσης Προϋπολογισμού

·         Διαδραστική Ιστοσελίδα του Δήμου

·         Crowdfunding

Φιλοσοφία μας είναι να μπορούν οι δημότες, σε μια πόλη του 21ου αιώνα, να έχουν έλεγχο του τι συμβαίνει στον τόπο τους, που πηγαίνουν τα χρήματά τους, ποιος τα διαχειρίζεται και ποιο είναι το τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχει πλειάδα αποφάσεων σε Δημοτικό και Τοπικό επίπεδο που επηρεάζει άμεσα τη ζωή αλλά και την ποιότητα ζωής των δημοτών. Ένας Δήμος έχει τη δυνατότητα να έρθει πιο κοντά στους πολίτες αξιοποιώντας διάφορα, πολύ σημαντικά μέσα, τα οποία υπάρχουν μεν, παραμένουν αναξιοποίητα στον τόπο μας δε. Για να μπορέσει λοιπόν ένας Δήμος να προωθήσει αυτό που ονομάζουμε Συμμετοχικότητα και – δυστυχώς μέχρι σήμερα – χρησιμοποιείται για ψηφοθηρία αποκλειστικά, χρειάζεται να επιτευχθούν κάποιοι βασικοί στόχοι.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Μακροχρόνιος στόχος δίχως την επίτευξη του οποίου δεν μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα η Συμμετοχικότητα. Είναι στόχος δύσκολος καθώς η κύρια και ουσιαστικότερη πηγή εσόδων για να έχει ένας Δήμος Οικονομική Αυτοτέλεια, είναι η Δημοτική Φορολογία.  Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη δυστυχώς άφησε τους Δήμους μετέωρους με επέκταση των εξουσιών τους μεν, χωρίς κεντρική (κρατική) χρηματική ενίσχυση δε.

Ωστόσο, άνοιξε, δειλά βέβαια, το ζήτημα της οικονομικής αυτοτέλειας. Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αναπληρώσει την χρηματοδότησή της με τη θέσπιση και διαχείριση ενός μόνο ενιαίου ανταποδοτικού τέλους στην ακίνητη περιουσία και οι τοπικές κοινωνίες θα πάρουν έτσι στα χέρια τους τον έλεγχο των χρημάτων που ξοδεύονται στο δήμο τους.

Η δηµοτική φορολογία δεν είναι εξ ορισµού επαχθής συνθήκη, ειδικά αν γίνεται με δικαιοσύνη και με συνέπεια. Είναι µια συµφωνία για την δημιουργία περιφερειακών πόρων και για την εξυπηρέτηση συλλογικών, τοπικού χαρακτήρα, αναγκών. Και η διαχείριση των φόρων των δημοτών για έργα και μελέτες μπορεί να κριθεί θετικά ή αρνητικά πολύ πιο άμεσα, όταν οι πόροι χρησιμοποιούνται τοπικά και όχι από απρόσωπα υπουργεία.

Επιπλέον, με τα τεχνικά μέσα που υπάρχουν σήμερα και με την αναπτυξιακή πολιτική που προτείνουμε, φιλοδοξούμε να αυξήσουμε τα έσοδα του δήμου δίχως μάλιστα να αυξήσουμε τη δημοτική φορολογία (σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα θα μειωθούν κιόλας).

CROWDFUNDING (ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ – ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΙΚΡΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ)

Το Crowdfunding συνιστά ένα νέο και απλό τρόπο εξεύρεσης κεφαλαίων για την υλοποίηση μιας δημιουργικής ιδέας ή ενός επιχειρηματικού σχεδίου. Αρκετά projects κατάφεραν να συγκεντρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια ευρώ, καθώς οι δημιουργοί τους απευθύνθηκαν κατευθείαν στον τελικό καταναλωτή για χρηματοδότηση.

Με αυτόν τον τρόπο, τα δημοτικά συμβούλια βάζουν τις βάσεις για τον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας χρηματοδότησης, εφόσον οι πολίτες τόσο ως χρηματοδότες, όσο και ως τελικοί αποδέκτες και χρήστες υπηρεσιών, καλούνται να αποφασίσουν για εκείνες τις παρεμβάσεις που θα προταχθούν και οι οποίες σχετίζονται με την ποιότητα της ζωής τους.

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

Επανεισαγωγή και υποστήριξη του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ως ανεξάρτητης αρχής, που θα αποτελεί τον άμεσο δίαυλο επικοινωνίας των δημοτών με τη Δημοτική Αρχή. Μέσω του Συμπαραστάτη του Δημότη θα μπορεί ο κάθε πολίτης να υποβάλει τα παράπονα ή αιτήματά του χωρίς να υποχρεώνεται στον εκάστοτε δημοτικό άρχοντα.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Θέλουμε συλλόγους και ενεργούς πολίτες που να λειτουργούν υποστηρικτικά στο δήμο και ο δήμος, με τη σειρά του, να λειτουργεί ως ομπρέλα τέτοιων δράσεων και ως συντονιστής μακριά από απόπειρες πολιτικού ωφελιμισμού μέσω αυτών των  συλλόγων.

Please follow and like us:
fb-share-icon