Παραίτηση του προέδρου του ΔΣ Δράμας ζητάει το Project

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 1 Φεβρουαρίου 2016

Παραίτηση του προέδρου του ΔΣ Δράμας ζητάει το Project

Η ένδεια της δημοτικής αρχής, εμφανής μετά από ενάμιση χρόνο πλέον, νομοτελειακά οδηγεί στον αυταρχισμό προς τις αντιπολιτεύσεις. Με λύπη μας, αυτός ο αυταρχισμός εκφράζεται από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου (ΔΣ) κ. Μπλούχο, τον οποίο περιβάλλαμε με την εμπιστοσύνη μας θεωρώντας ότι θα κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση. Είναι πράγματι δύσκολο να είσαι μέρος μιας αρχής που θεωρείς κατώτερη των ικανοτήτων και των φιλοδοξιών σου, αλλά το να μετατρέπεις τη δική σου άστοχη συμπόρευση σε αυταρχική καταστρατήγηση του κανονισμού του ΔΣ δεν μπορεί να είναι αποδεκτό.

Κάτψ από αυτές τις συνθήκες λοιπόν, πραγματοποιήθηκε χθες, 31-01-2016, η ειδική συνεδρίαση του ΔΣ Δράμας με αποκλειστικό θέμα τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, η οποία, με αποκλειστική ευθύνη του προέδρου του ΔΣ, κ. Μπλούχου και του δημάρχου κ. Μαμσάκου, εξελίχθηκε σε φιάσκο.

Αντιγράφουμε από τον κανονισμό λειτουργίας του ΔΣ Δήμου Δράμας, ο οποίος είναι σε ισχύ από το 2011:

Άρθρο 13

Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής

Παράγραφος 2:

Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του  ΔΣ γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες  νωρίτερα, με κάθε πρόσφορο τρόπο, με ευθύνη του Προέδρου. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι και όλοι οι φορείς της πόλης. (Σε περίπτωση δήμου με πληθυσμό πάνω από 50,000 κατοίκων, όπως ο δήμος Δράμας, μπορεί η συνεδρίαση αυτή να γίνει μέχρι 31-01-2016, όπως ορίζει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων).

Παράγραφος 4:

Ο Πρόεδρος του ΔΣ επιμελείται σε συνεργασία με το Δήμαρχο και τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τη σωστή οργάνωση της συνεδρίασης και την εμπεριστατωμένη σύνταξη του απολογισμού των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής στους τομείς που αφορούν την οικονομική κατάσταση, τη Διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης. Με ευθύνη του Προέδρου του ΔΣ πέντε (5) μέρες πριν από τη συνεδρίαση βρίσκονται στη διάθεση των δημοτικών παρατάξεων το κείμενο του απολογισμού πεπραγμένων με όλα τα στοιχεία που το συνοδεύουν.

Παράγραφος 5:

Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του ΔΣ τη συζήτηση διευθύνει ο Πρόεδρος του ΔΣ. Ο Δήμαρχος εκ μέρους του ΔΣ ενημερώνει το ακροατήριο για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και στη συνέχεια τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις δια των εκπροσώπων τους με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης. Επίσης, μπορούν να πάρουν το λόγο τα μέλη του ΔΣ και τα μέλη των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.

1)      Βάσει της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του ισχύοντος κανονισμού λειτουργίας του ΔΣ, ο πρόεδρος, κ. Μπλούχος, έπρεπε να ειδοποιήσει παρατάξεις, φορείς και πολίτες, το αργότερο στις 16-01-2016. Αντί αυτού, ειδοποιήθηκαν στις 26-01-2015,  μόλις 5 ημέρες πριν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης.

2)      Βάσει της παραγράφου 4 του άρθρου 13 του ισχύοντος κανονισμού λειτουργίας του ΔΣ, ο πρόεδρος, κ. Μπλούχος, έπρεπε να είχε στείλει μέχρι τις 26-01-2016 στις δημοτικές παρατάξεις το κείμενο του απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής και όσα στοιχεία το συνοδεύουν. Αυτό δεν έγινε ποτέ από τον πρόεδρο ή τη δημοτική αρχή.

3)      Βάσει της παραγράφου 5 του άρθρου 13 του ισχύοντος κανονισμού λειτουργίας του ΔΣ, ο πρόεδρος κ. Μπλούχος, έπρεπε να τηρήσει τη σειρά των ομιλούντων και μετά την εισήγηση του δημάρχου να δώσει το λόγο στους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης και έπειτα στους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους. Αντί αυτού, ο πρόεδρος επέμενε πως η σειρά δεν καθορίζεται συγκεκριμένα από τον ισχύοντα κανονισμό λειτουργίας και έδωσε το λόγο πρώτα σε αντιδημάρχους, προέδρους δημοτικών επιχειρήσεων και εντεταλμένους συμβούλους του δημάρχου, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, καθώς και τη σταδιακή αποχώρηση των ΜΜΕ, που κάλυπταν τη συνεδρίαση λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος σε έναν τρίωρο σχεδόν μονόλογο της δημοτικής αρχής.

Το Project Δράμα 2020 αποχώρησε συμβολικά από την ειδική συνεδρίαση καθ’ όλη τη διάρκεια των ομιλιών των αντιδημάρχων, προέδρων και εντεταλμένων συμβούλων, όχι σε ένδειξη ασέβειας προς τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, αλλά για να καταδείξουμε την αντίθεσή μας στον τρόπο που ο πρόεδρος του ΔΣ επιλέγει να προεδρεύει, καταπατώντας τον κανονισμό λειτουργίας. Επιστρέψαμε όταν ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των συνεργατών του δημάρχου και τοποθετηθήκαμε επί του απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, όπως οφείλαμε να κάνουμε βάσει της θέσης που μας όρισαν οι πολίτες στις δημοτικές εκλογές, αυτήν την αντιπολίτευσης.

Θεωρούμε ότι μετά από την αποδεδειγμένη καταπάτηση του κανονισμού λειτουργίας του ΔΣ, ο δήμαρχος έχει δύο επιλογές. Ή να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του ΔΣ ή να μπει και ο ίδιος στο κάδρο της ανικανότητας εκτέλεσης των καθηκόντων του κ. Μπλούχου. Σε κάθε περίπτωση, το Project Δράμα 2020, αναγκάζεται μετά λύπης να αποσύρει τη στήριξή του στο πρόσωπο του προέδρου του ΔΣ, η οποία άλλωστε είχε, αρχικά, εκφραστεί με την υπερψήφιση της υποψηφιότητάς του, ως πρόταση της δημοτικής αρχής.

Επειδή αναμένουμε από την πλευρά της δημοτικής αρχής να χρησιμοποιήσει και πάλι το παρελθόν και τι έχει γίνει σε αυτό με την αντίστοιχη συνεδρίαση του 2013, όπως άλλωστε έκανε ήδη ο κ. Μπλούχος κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είναι αποδεκτή για εμάς η επιχειρηματολογία, που ακούγεται κατά κόρον από τα στόματα των συμβούλων της δημοτικής αρχής, ότι και οι «άλλοι» έκαναν τα ίδια. Εμείς δεν είμαστε οι «άλλοι». Ας ψάξουν στον πολιτικό τους καθρέφτη για να βρούνε τους «άλλους». Το Project Δράμα 2020 ήρθε για να αλλάξει τις κακές τακτικές του μοντέλου αυτοδιοίκησης που διοικεί το δήμο Δράμας εδώ και πολλά χρόνια.

Εδώ μπορείτε να βρείτε την τοποθέτηση του δημοτικού μας συμβούλου Βαγγέλη Καλφόπουλου για τον απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής:

facebook:        www.facebook.com/project.drama2020

web:                http://projectdrama2020.blogspot.gr/

και εδώ το βίντεο με τις δηλώσεις του για τη συμβολική αποχώρηση του Project από τη συνεδρίαση, από το κανάλι Star Βορείου Ελλάδος:

 

Please follow and like us:
fb-share-icon