“Ο HIV δεν είναι οι Άλλοι”

Δελτίο Τύπου

Δράμα 1 Δεκεμβρίου 2014

“Ο HIV δεν είναι οι Άλλοι”

Σήμερα δεν είναι μόνον ημέρα ενημέρωσης για την πρόληψη και την εξάλειψη του ιού HIV που οδηγεί στην ασθένεια του AIDS, αλλά είναι μια μέρα που θέλει να υπογραμμίσει την ανάγκη για εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των φορέων του.

Δυστυχώς, “γιορτάζουμε” την προσπάθεια της ανθρωπότητας να κατανικήσει τον ιό και θυμόμαστε τα εκατομμύρια θύματα της ασθένειας σε όλο τον κόσμο, στην σκιά της διαπόμπευσης οροθετικών ανθρώπων από το ίδιο το υπουργείο υγείας και της πρόσφατης αυτοκτονίας μιας από τις γυναίκες που διαπέμφθηκαν.  Δεν έχουμε μάθει ως κοινωνία να ζούμε με τον ιό, απομονώνουμε και στιγματίζουμε ρατσιστικά αυτό που μόνιμα αγνοούμε και φοβόμαστε.

Σε μια εποχή όπου οι νέες μολύνσεις, όπως και οι θάνατοι, μειώνονται διαρκώς, επιβάλλεται η εξωστρέφεια για την ευαισθητοποίηση ζητημάτων των φορέων του ιο που παραμένουν φνενημέσε μεγαλεικύ , παράλληλα με την ενημέρωση για την προφύλαξη σε όλο το φάσμα του ενεργά σεξουαλικού πληθυσμού.

Η θεμελίωση σύγχρονων πολιτικών για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, η δυναμική έμφαση στην πρόληψη όπως και στην καταπολέμηση του κοινωνικού ρατσισμού ενάντια στους φορείς, συνδέονται με την ανάπτυξη σύγχρονων εκπαιδευτικών πολιτικών με  στόχο την απενοχοποιημένη ενημέρωση μέσα στα σχολεία, σε έναν κοινό αγώνα πολιτείας, επιστημονικής κοινότητας και κοινωνίας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ομάδα Κοινωνικής Πολιτικής-Ισότητας-Μεταναστών του Project Δράμα 2020 μαζί με εθελοντές πραγματοποίησε μια δράση κινητοποίησης και ενημέρωσης, σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ-POSITIVE VOICE», μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό σε δραμινούς πολίτες και στην αγορά. Απλοί πολίτες φωτογραφήθηκαν για την εκστρατεία με το θετικό μήνυμα ότι ως το 2020 τουλάχιστον 20 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα είναι σε πρόγραμμα θεραπείας. Στη συνέχεια σε συνεργασία με  τη διευθύντρια της δημόσιας βιβλιοθήκης Δράμας κ. Μ. Καπία, αποδώσαμε φυλλάδια, έντυπα και υλικό πρόληψης που θα βρίσκεται σε εμφανές σημείο της βιβλιοθήκης για τους επισκέπτες της.

Απώτερος σκοπός μας είναι να εμπλέξουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού που στην πόλη μας είναι για ακόμα μια χρονιά απούσα, να περάσει σε οργανωμένες κινήσεις ενημέρωσης και αποενοχοποίησης της δημόσιας συζήτησης γύρω από το θέμα.

Οι φορείς και ασθενείς  δεν είναι τόσο μακριά μας όσο πιστεύουμε. Μπορεί να συμβεί στον άνθρωπο συνάδελφο, φίλο, συγγενή μας, σε εμάς τους ίδιους, αν δεν προσέξουμε έστω μία φορά. Είναι άδικο να αντιμετωπίζονται, λοιπόν, ως μιάσματα.

 Ο HIV  και η αντιμετώπισή του είμαστε και εμείς, δεν είναι κάποιοι άλλοι.

Please follow and like us:
fb-share-icon