Ο δραμινός δικαιούται να γνωρίζει τα οικονομικά μεγέθη της Ονειρούπολης-Αποχωρούμε από τη διαπαραταξιακή επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 2 Δεκεμβρίου 2015

«Ο δραμινός δικαιούται να γνωρίζει τα οικονομικά μεγέθη της Ονειρούπολης-Αποχωρούμε από τη διαπαραταξιακή επιτροπή»

Μία ημέρα πριν την έναρξη της Ονειρούπολης, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε την αποχώρηση του Project Δράμα 2020 από την αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή. Η απόφαση αυτή μας ταλαιπώρησε. Από τη μια, υπάρχει η προσέγγιση της συσπείρωσης γύρω από την Ονειρούπολη, η οποία τοποθετεί τη Δράμα στο επίκεντρο των εορτών και μπορεί να αποτελέσει την πιο ελκυστική τουριστική εκδήλωση της περιοχής μας. Από την άλλη, υπάρχουν πολλά, γύρω από την Ονειρούπολη, που δεν μπορεί να μας βρίσκουν σύμφωνους. Έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές μας, καθώς και στην αρχική μας απόφαση να εμπλακούμε στα δημοτικά πράγματα.

Παραθέτουμε τους λόγους της αποχώρησής μας:

1)      Τον Οκτώβριο του 2014 καταθέσαμε μια σειρά προτάσεων στη συζήτηση του θέματος της Ονειρούπολης.

·         Ζητούσαμε τη σύσταση της διαπαραταξιακής επιτροπής για την Ονειρούπολη του 2015 με τη λήξη της Ονειρούπολης του 2014, ώστε μέχρι την άνοιξη του 2015 να έχουμε καταλήξει στις προτάσεις για την προετοιμασία και διεξαγωγή της φετινής Ονειρούπολης. Μας το υποσχέθηκαν. Δεν το έπραξαν και συγκάλεσαν τη διαπαραταξιακή επιτροπή στα μέσα Οκτωβρίου, ακριβώς δηλαδή το ίδιο χρονικό διάστημα με το 2014, όταν μας είπαν ότι δεν προλαβαίνουν να υλοποιήσουν κάποιες από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης.

·         Ζητήσαμε αναλυτικό απολογισμό, οικονομικό και διοικητικό, για την Ονειρούπολη του 2014, θεωρώντας ότι οι πολίτες της Δράμας δικαιούνται να γνωρίζουν που πηγαίνουν τα λεφτά τους. Δεν το έκαναν ποτέ και μας ειρωνεύτηκαν (μόνο ως ειρωνεία μπορεί να το εκλάβουμε), λέγοντας μας ότι όλα τα στοιχεία είναι στη Διαύγεια και όποιος θέλει μπαίνει και τα βρίσκει. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα προσπαθήσουμε, στο τέλος της Ονειρούπολης, να παρουσιάσουμε τα οικονομικά μεγέθη της εκδήλωσης, σε περίπτωση που η δημοτική αρχή ακολουθήσει την πεπατημένη.

·         Ζητήσαμε να τοποθετηθεί καλλιτεχνικός διευθυντής για την Ονειρούπολη, ο οποίος θα έχει καλλιτεχνικά, αλλά και διοικητικά καθήκοντα, ώστε να υπάρχει και ο αναγκαίος επιμερισμός ευθυνών σε περιπτώσεις αστοχιών. Επανατοποθετήσαμε στο τραπέζι την πρότασή μας και φέτος, αλλά η απάντηση ήταν η ίδια με πέρυσι. Θα το δούμε του χρόνου, δεν έχουμε χρόνο.

·         Ζητήσαμε να γίνει η χωροθέτηση των οικίσκων με δημιουργία ζωνών, οι οποίες θα έχουν και άλλες τιμές ενοικίασης. Δεν πήραμε απάντηση. Επιπλέον, ενώ πέρυσι κληθήκαμε να παρευρεθούμε στην κλήρωση για την χωροθέτηση, φέτος έγινε εν αγνοία μας.

·         Ζητήσαμε να γίνει μια ευρεία καμπάνια εύρεσης μεγάλων χορηγών προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ή και να μηδενιστεί η οικονομική συμμετοχή του δήμου. Στο τεφτέρι που μας έδωσαν για φετινό Προϋπολογισμό (είναι ένα θετικό βήμα αυτό, αφού για την Ονειρούπολη του 2014 μας έδωσαν το ίδιο τεφτέρι τον Ιανουάριο του 2015) προϋπολογίζεται ποσό 6500 ευρώ για εύρεση χορηγών. Οι πληροφορίες ότι υπάρχουν δύο πλευρές, τοποθετημένες η μια από το δήμαρχο και η άλλη από τον πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ, που έτυχε να ζητήσουν χορηγία από την ίδια επιχείρηση με διαφορετικό ποσό η κάθε μια για τις ίδιες υπηρεσίες, ελέγχονται.

·         Θέσαμε ζητήματα ύφους και δομής της εκδήλωσης. Βλέπουμε ακριβώς την ίδια λογική με τα περασμένα χρόνια.

2)      Μοιάζει τα περσινά «εξωθεσμικά» κέντρα, που καταγγέλθηκαν από τον πρόεδρο της ΔΕΚΠΟΤΑ, να ενσωματώθηκαν στον θεσμικό διοργανωτή.

3)      Ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο η έγκριση της τοποθέτησης παιχνιδιού στην Ονειρούπολη χωρίς να έχει υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ του δήμου και του ιδιοκτήτη, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε τα έσοδα του δήμου από το συγκεκριμένο παιχνίδι.

4)      Θεωρούμε αφύσικο να υπάρχει εμπορικό περίπτερο χωρίς να πληρώνει το αντίστοιχο ενοίκιο (το οποίο πληρώνουν οι δραμινοί επαγγελματίες) παρά μόνο να λαμβάνεται το 7,5% επί του συνολικού τζίρου, ποσό που σαφώς δεν μπορεί να προϋπολογιστεί, αλλά και να ελεγχθεί. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, οφείλει η δημοτική αρχή να μας εξηγήσει γιατί υπάρχει αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση.

Συμμετείχαμε στην περσινή διαπαραταξιακή επιτροπή της Ονειρούπολης και πρόθεσή μας ήταν να συμμετέχουμε και φέτος. Θεωρούμε ότι η παρουσία μας εξασφάλισε διαφάνεια και ισονομία μεταξύ των δραμινών πολιτών, που ενεπλάκησαν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή, με την καθιέρωση της ανοιχτής δημόσιας κλήρωσης για τα εμπορικά περίπτερα. Πιστεύουμε στη δυναμική της Ονειρούπολης και στην αγάπη που έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν κάποιοι ανιδιοτελείς εθελοντές. Ποντάρουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή της, με βάση και τα πετυχημένα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, όμως εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει τον κίνδυνο της στασιμότητας ή ακόμη και της απαξίωσής της. Θεωρούμε πάνω από όλα ότι ο δραμινός δημότης δικαιούται να γνωρίζει τι ξοδεύει από την τσέπη του για την Ονειρούπολη, αν το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό και ποιοι το καρπώνονται.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε την επιτυχία της Ονειρούπολης. Οι αρχές μας όμως δεν μας επιτρέπουν ούτε να γίνουμε συνένοχοι ούτε να συγκαλύπτουμε επαναλαμβανόμενες αστοχίες. Δώσαμε στη δημοτική αρχή το χρόνο (ολόκληρο το 2015) για να συζητηθούν δημόσια όσα πρέπει να αλλάξουν στην Ονειρούπολη. Προφανώς, κάποιοι δε θέλουν να συζητηθούν.

Θεωρούμε ότι η στάση της δημοτικής αρχής δεν εξυπηρετεί τη γιγάντωση της εκδήλωσης, αλλά τα συμφέροντα κάποιων λίγων. Αποχωρούμε λοιπόν από την (μόνο κατά τίτλο) διαπαραταξιακή επιτροπή για να μη δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να τη χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι για τα αθέλητα (ή ακόμη χειρότερα) ηθελημένα λάθη.

Για όσους προτρέξουν να μας κατηγορήσουν ότι δε συμβάλουμε στην επιτυχία της Ονειρούπολης, ας αναλογιστούν πόσο συμβάλουν τα λάθη, οι αστοχίες και τα όποια σημεία αδιαφάνειας και αν μπαίνουν όλα τα παραπάνω σε μια ζυγαριά με τις καλόπιστες επισημάνσεις και τις δημιουργικές προτάσεις, οι οποίες μάλιστα έγιναν αρχικά απολύτως θεσμικά, δίχως, ωστόσο, καμία ανταπόκριση.

Η Ονειρούπολη είναι μια από τις τελευταίες ελπίδες της Δράμας να βρίσκεται ισχυρή στον τουριστικό χάρτη της χώρας, αλλά κάποιοι την καταδικάζουν. Δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να περιμένουμε το τέλος.

Please follow and like us:
fb-share-icon