Ονειρούπολη του Μαμσάκου-Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ή Αθήνας

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 27 Οκτωβρίου 2015

Ονειρούπολη του Μαμσάκου-Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ή Αθήνας

Οκτώβριος 2014. Η δημοτική αρχή ζητάει την κατανόηση όλων για το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να αλλάξει πολλά πράγματα στην Ονειρούπολη, λόγω της σύντομης θητείας της. Η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα οι παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ καταθέτει και πολλές αντιρρήσεις, για τον τρόπο διεξαγωγής της Χριστουγεννιάτικης γιορτής. Το Project μοιράζει σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους τις θέσεις του για την Ονειρούπολη, με κάποιες προτάσεις να μπορούν να υλοποιηθούν ακόμη και άμεσα. Η δημοτική αρχή απορρίπτει κάθε πρόταση, αλλά συγχρόνως δεσμεύεται ότι ο σχεδιασμός της Ονειρούπολης θα ξεκινήσει με το τέλος της Ονειρούπολης του 2014 από τη διαπαραταξιακή επιτροπή.

Οκτώβριος 2015. Σα να μην πέρασε μια μέρα. Η δημοτική αρχή, με την έπαρση μιας διοίκησης δέκα ή δεκαπέντε ετών, ανακοινώνει ότι η διαπαραταξιακή επιτροπή είναι, στην πραγματικότητα,  άχρηστη, καθώς έχουν πάρει ήδη τις αποφάσεις και οδεύουν για την υλοποίησή τους. Η δημοτική αρχή αποδεικνύει ή ότι είναι ψεύτες και διακατέχονται από έπαρση ή τα συμφέροντα που διακυβεύονται στην Ονειρούπολη είναι τέτοια, που φτάνουν στο σημείο να αντέχουν την κριτική, σύσσωμης της Αντιπολίτευσης. Δεν αποκλείουμε βέβαια να συμβαίνουν και τα δύο.

Σε μια περίοδο όπου ξεπηδούν ανάλογες εκδηλώσεις πανελλαδικά, η πρακτική του κ. Μαμσάκου να μοιράζει την ευθύνη της διεξαγωγής μεταξύ των συμβούλων της παράταξής του αντί να κοιτάει πώς θα χρησιμοποιήσει κάθε πρόθυμη δύναμη και κάθε καλή πρόταση είναι, τουλάχιστον, εγκληματική. Εμείς, έχοντας κερδίσει ήδη μια μικρή νίκη πέρυσι με την ανοιχτή, δημόσια κλήρωση, προτιθέμεθα σε καταρχήν συμμετοχή μας στη διαπαραταξιακή, για να ελέγχουμε και να τραβήξουμε τη δημοτική αρχή στη βελτίωση του θεσμού. Σε κάθε περίπτωση δε θα επιτρέψουμε, με την παρουσία μας, την άτυπη διαπαραταξιακή να μετατραπεί σε κομπάρσο των αποφάσεων της δημοτικής αρχής  για την Ονειρούπολη, όπως ίσως θέλουν κάποιοι. Τέλος, προειδοποιούμε από τώρα ότι η ρητορική του όποιος μιλάει κριτικά για την Ονειρούπολη κάνει κακό στο θεσμό δεν θα είναι πλέον αποδεκτή από το Project. Είχατε κ. Δήμαρχε την ευκαιρία να μας κάνετε όλους συνυπεύθυνους και συνδιοργανωτές στη διοργάνωση της Ονειρούπολης, αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίζετε τις μεγάλες προκλήσεις για το Δήμο είναι ίδιος και απαράλλακτος με τον τρόπο που οι δραμινοί έχουν αποδοκιμάσει σε συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες.

Το Project, και με τα προ ημερησίας θέματα που ανέδειξε σε αυτή τη συνεδρίαση, προωθεί μια μοντέρνα νοοτροπία που στόχο έχει να μεγαλώσει την πίτα των οικονομικών πόρων στο Δήμο προς όφελος όλων των δημοτών. Αυτό είναι η εύρεση και η ενίσχυση της ταυτότητας του Δήμου και η ανάδειξη της σε πόλο έλξης επισκεπτών, νέων κατοίκων και επενδύσεων. Αναφερθήκαμε στην ανάγκη να συμμετέχει ο Δήμος στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πάρκο στην περιοχή των Φιλίππων, περιοχή με μεγάλη και παγκόσμια πολιτιστική ακτινοβολία. Ο Δήμος ήταν απών στην πρώτη συνάντηση και ελπίζουμε να αλλάξει αυτό. Αναφερθήκαμε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης τόσο του νομού όσο και του Δήμου ως πανελλήνιου και παγκόσμιου τόπου για αγώνες βουνού, με προμετωπίδα το VFT του Παρανεστίου και επένδυση από πλευράς Δήμου Δράμας στον Κορύλοβο- πρόταση που είχαμε καταθέσει και πέρυσι, αλλά δεν έτυχε της προσοχής της δημοτικής αρχής.

Τέλος, αναφερθήκαμε σε ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της ταυτότητας της Δράμας, το φεστιβάλ για το οποίο ζητήσαμε οικονομικό απολογισμό- όπως ακριβώς και πέρυσι, αλλά χωρίς ανταπόκριση και πάλι-όπως ακριβώς και πέρυσι. Επίσης, αναφερθήκαμε στη διοργάνωση μιας σημαντικής εκδήλωσης όχι στην έδρα του Φεστιβάλ, όπως οφείλει να γίνεται, άλλα στην Αθήνα. Θεωρούμε πως η απάντηση που πήραμε για το συγκεκριμένο ζήτημα δείχνει ακριβώς πως το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους τείνει να γίνει φεστιβάλ της Αθήνας, που φιλοξενείται για μια εβδομάδα στη φυσική του έδρα. Και για αυτό, ευθύνη έχει η δημοτική αρχή, αλλά και οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου και του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Υπάρχει παγκόσμια μια διαφορετική, μοντέρνα και πρωτοποριακή εναλλακτική πρόταση για την τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία προσπαθεί να εκφράσει στο Δήμο Δράμας το Project Δράμα 2020, απέναντι σε μια δημοτική αρχή που ο κυρίαρχος τόνος της είναι η εξυπηρέτηση των παραταξιακών της μικροσυμφερόντων και που αποκτά από πολύ νωρίς καθεστωτική νοοτροπία, όπως φαίνεται στην Ονειρούπολη. Η επιλογή ανάμεσα στα δύο μοντέλα υπάρχει και πρέπει ο καθένας μας να πάρει την ευθύνη για το μέλλον του!

Please follow and like us:
fb-share-icon