Οι καιροί ου μενετοί, για την ΠΠΕ.

Οι καιροί ου μενετοί, για την ΠΠΕ.

Με βάση τις πληροφορίες για ενημέρωση από πλευράς της δημοτικής αρχής σχετικά με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 στο επερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, αυτό της Πέμπτης 26/3, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε την άποψή μας και να προτείνουμε δημόσια τις ενέργειες που κατά την κρίση μας πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος.

Θεωρούμε οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά σημαντικό ο Δήμος να μπει στη διαδικασία σύνταξης του σχετικού φακέλου για τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας. Είναι ευκαιρία, όταν σε όλη την Ευρώπη ο πολιτισμός γίνεται κατανοητός ως ένα καινούριο αναπτυξιακό πεδίο, η Δράμα να μπορέσει πρώτη σε σχέση με τους άλλους Δήμους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να βρεθεί στην αιχμή αυτής της υπόθεσης. Καλούμε τη διοίκηση αλλά και όλους τους δημότες να αντιληφθούν το απαιτούμενο ποσό ως μία επένδυση σε ένα καινούριο αναπτυξιακό μοντέλο, από το οποίο, αν το εκμεταλλευτούμε σωστά, θα μπορέσουμε να αποκομίσουμε πολλαπλά οφέλη. Επειδή η μέχρι τώρα εμπειρία, αλλά και η κοινή αντίληψη, μας υπαγορεύει την πεποίθηση ότι χωρίς ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό που προβλέπεται από την διαδικασία για την πολιτιστική πρωτεύουσα, δε θα υπάρξει άμεσα ένα σχέδιο για τον πολιτισμό ως αναπτυξιακό εργαλείο, ζητάμε την ένταξη του Δήμου σε αυτή τη διαδικασία. Επιπλέον φρονούμε ότι το όποιο κόστος θα μπορούσε να μετριαστεί,  αξιοποιώντας τους ανθρώπους που αποτελούν το πλούσιο πολιτιστικό δυναμικό της Δράμας, καθώς και τον επιχειρηματικό κόσμο, που αντιλαμβανόμενος τις δυνατότητες μιας τέτοιας στροφής, μπορεί να επενδύσει στην προοπτική της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε πως πρέπει:

Να δημιουργηθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή, που θα αναλάβει το θέμα σε συνεργασία με την Υπηρεσία και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.
Να μπει το ζήτημα σε δημόσια διαβούλευση, μέσω της σχετικής επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου
Να προγραμματιστούν άμεσα μια σειρά ανοιχτών συναντήσεων μεταξύ της διαπαραταξιακής επιτροπής και πολιτιστικών συλλόγων, ανθρώπων του πολιτισμού, του Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Συλλόγου Ξενοδόχων και, γενικότερα, ανθρώπων του επιχειρηματικού κόσμου της Δράμας.
Να γίνει μια συνάντηση με τους υπόλοιπους δήμους του νομού Δράμας, καθώς και τους δήμους Καβάλας, Παγγαίου και Αμφίπολης προκειμένου να τους κάνουμε συμμέτοχους στη διεκδίκηση αυτή, αφού μπορεί η πόλη να παίρνει το χρίσμα, αλλά μπορούν να εμπλακούν και οι γύρω περιοχές.

Θεωρούμε ότι όλα τα παραπάνω βήματα μπορούν να ολοκληρωθούν ακόμη και πριν το Πάσχα.

Το σίγουρο είναι ότι ο Δήμος πρέπει να παράσχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τοπικής ανάπτυξης, σχεδιασμένο με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες των δημοτών. Και ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να έχει εξέχοντα ρόλο σε αυτό το σχέδιο. Ας μην καθυστερούμε άλλο!

Please follow and like us:
fb-share-icon