«Μάγος των μαθηματικών ο κύριος Μαμσάκος»

Ο κύριος Μαμσάκος προχώρησε σε αλλαγές των συνεργατών του στη διοίκηση του δήμου. Η λέξη «αλλαγές» βέβαια δεν εκφράζει 100% την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, ο κύριος Μαμσάκος έλυσε το μαθηματικό γρίφο για τον τρόπο που βολεύεις 17 δημοτικούς σου συμβούλους σε 6 θέσεις αντιδημάρχων και σε 4 δημοτικές επιχειρήσεις. Το κατόρθωμά του θα το ζήλευε και ο Τζον Νας ή και ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης*.

Θύμα ωστόσο, για άλλη μια φορά, θα είναι ο δημότης Δράμας, που θα δει το επόμενο χρονικό διάστημα (και μέχρι να αποφασίσει πάλι ο κύριος δήμαρχος ότι πρέπει να ευχαριστήσει τους δυσαρεστημένους) το δήμο Δράμας να υπολειτουργεί πολιτικά διότι η μαθηματική εξίσωση απαιτούσε θυσίες. Και ποιος μπορεί να τις υποστεί χωρίς γκρίνια; Προφανώς, μόνο οι δημότες και πάντως όχι οι πεινασμένοι για θέσεις, έστω και άνευ «ουσίας», δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης.

Είναι ανήκουστο δήμος να λειτουργεί δίχως αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών. Η πιο παραγωγική διεύθυνση του δήμου μένει πολιτικά ακέφαλη, μάλλον γιατί δεν έβγαιναν τα κουκιά.

Και μάλλον έχουν λυθεί μέσα σε δύο χρόνια όλα τα προβλήματα των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και αποφασίσε η Δημοτική Αρχή να καταργήσει την αντίστοιχη αντιδημαρχία.

Και για πόσο ακόμη η Δημοτική Αρχή θα κλείνει το μάτι στις ακραίες φωνές; Συγκεκριμένες επιλογές της δεν θα κριθούν μόνο από το έργο που θα επιτελέσουν ως σερίφηδες στην πόλη και τους αγρούς. Κρίνονται ήδη και τις θεωρούμε επικίνδυνες. Όμως εσείς, κύριε Δήμαρχε, ενδιαφέρεστε να παίξετε το πολιτικό σας παιχνίδι και σε κάθε ευκαιρία αποδεικνύετε την σχέση που έχετε αποκτήσει και παλεύετε να κρατήσετε με τα άκρα.

Και ας κάνουμε και έναν κόπο να εξηγήσουμε στους πολίτες τι σημαίνει εντεταλμένος σύμβουλος. Εντεταλμένος σύμβουλος είναι κάποιος δημοτικός σύμβουλος που αναλαμβάνει συγκεκριμένα καθήκοντα, συνήθως επικουρικά για δευτερεύοντα θέματα του δήμου, για τα οποία δεν πληρώνεται. Θα πρέπει λοιπόν να απαντήσετε κύριε δήμαρχε αν οι δημοτικοί σας σύμβουλοι είναι τόσο αλτρουιστές που θα αφήσουν τις δουλειές τους από τις οποίες φανταζόμαστε ότι βιοπορίζονται για να ασκούν με θέρμη και σε συγκεκριμένα ωράρια τα καθήκοντά τους. Δεν πιστεύουμε πως ο εντεταλμένος για τεχνικά θέματα σύμβουλος θα μπορεί να παρακολουθήσει το τεχνικό έργο του δήμου σε απογευματινές ώρες, για παράδειγμα.

Η διετία που πέρασε ήταν καταστροφική για το δήμο Δράμας. Τη διετία που έρχεται μένει μόνο μια ελπίδα στους δημότες: να μπορέσουν οι μεμονωμένοι  άνθρωποι, αλλά  και οι οργανωμένες δυνάμεις, που ευαγγελίζονται το διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης του δήμου, ανεξαρτήτως ιδεολογικής αφετηρίας και πάντως κινούμενες στο δημοκρατικό χώρο, να βρεθούν και να αλλάξουν την πορεία της Δράμας. Το Project Δράμα 2020, έχοντας από τις προηγούμενες εκλογές καταθέσει το διαφορετικό αυτό μοντέλο διοίκησης και αποκτώντας αυτά τα δύο χρόνια πολύτιμες εμπειρίες στην Αυτοδιοίκηση είναι προετοιμασμένο να λειτουργήσει ως η πλατφόρμα και ο χώρος που θα γεννηθεί αυτή η αλλαγή, που θέλουμε οι δραμινοί να δούμε από το 2019 και μετά.

*Ο Τζον Νας (1928-2015) ήταν Αμερικάνος μαθηματικός, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών για τη συμβολή του στη θεωρία παιγνίων. Είχε διατυπώσει ένα θεώρημα, το οποίο ονομάστηκε «ο γρίφος του Νας» και θεωρούνταν άλυτος. Ο γρίφος του Νας λύθηκε έπειτα από 60 χρόνια από τον Έλληνα ερευνητή Κωνσταντίνο Δασκαλάκη (γενν, 1981), ο οποίος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Μ.Ι.Τ.

Please follow and like us:
fb-share-icon