Κοινωνικό φροντιστήριο και κουπόνι ενισχυτικής εκπαίδευσης

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 16 Μαΐου 2016

Κοινωνικό φροντιστήριο και κουπόνι ενισχυτικής εκπαίδευσης

Στο τελευταίο τακτικό δημοτικό συμβούλιο το Project ΔΡΑΜΑ 2020 έθεσε μια πρόταση σχετικά με τη βελτίωση των παρεχομένων από το κοινωνικό φροντιστήριο το οποίο λειτουργεί σε καθαρά εθελοντική βάση στο δήμο μας.

Η πρόταση μας συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με την αντίστοιχη πρόταση της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας σχετικά με το κουπόνι ενισχυτικής εκπαίδευσης (http://www.oefe.gr/el/normal/13/41263/Viewarticle.aspx). Εμείς προτείναμε στη δημοτική αρχή δύο δρόμους: αν εξακολουθήσουμε να οργανώνουμε το κοινωνικό φροντιστήριο σε εθελοντική βάση προτείναμε τη δημιουργία της τράπεζας χρόνου, πρόταση που μπορεί να βοηθήσει να στηθεί κι ένα πραγματικό εθελοντικό κίνημα στο δήμο που να βοηθάει σε όλες τις εκδηλώσεις. Η πρόταση της τράπεζας χρόνου ήταν προεκλογική δέσμευση τόσο δική μας όσο και της δημοτικής αρχής , άρα λογικά ο δημότης θα αναμένει την υλοποίηση της.

Η δεύτερη επιλογή αφορά στη δημιουργία ενός κουπονιού εκπαίδευσης μέσω του οποίου ο δήμος θα προσφέρει οικονομική στήριξη σε παιδιά άπορων οικογενειών, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τους απρόσκοπτα αλλά και να προαχθούν στην τριτοβάθμια. Η λειτουργία του κουπονιού θα περιλαμβάνει και τα ξενόγλωσσα φροντιστήρια, μιας και οι συγκεκριμένες δεξιότητες είναι από τις πλέον βασικές για έναν μαθητή. Το κουπόνι εκπαίδευσης θα δίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια και θα έχει σε πρώτη φάση πιλοτικό χαρακτήρα. Σε δεύτερη φάση, το πρόγραμμα θα μπορούσε να στηριχθεί και από ευρωπαϊκούς πόρους, στηριζόμενο στον άξονα περί κοινωνικής συνοχής του ΕΣΠΑ. Η συγκεκριμένη πρόταση έχει αρκετά πλεονεκτήματα:

–          Θα διευρύνει δυνητικά τη βάση των δικαιούχων, μιας και δε θα βασίζεται αποκλειστικά στην κοινωνική ευθύνη των φροντιστηρίων

–          Θα ενισχύσει έναν ακόμα χειμαζόμενο κλάδο και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας

–          Θα ενισχύσει περαιτέρω την κοινωνική συνοχή και θα δώσει ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες

–          Θα ενισχύσει την αυτενέργεια των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μιας και οι ίδιες οι οικογένειες θα επιλέγουν τα φροντιστήρια στα οποία θα εξαργυρώνουν το κουπόνι.

–          Θα βάλει τη Δράμα στη θέση του οδηγού στην εκπαιδευτική πολιτική και θα έχει προστιθέμενη αξία για το δήμο μας!

Σε μια εποχή που όλοι κατανοούν ότι η περίφημη ανάπτυξη μπορεί να έρθει μόνο από την ιδιωτική πρωτοβουλία, το Project ΔΡΑΜΑ 2020 κάνει μια πρόταση που μπορεί να δώσει θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο. Το ίδιο θα κάνουμε και με άλλους κλάδους που πλήττονται. Από την άλλη, διασφαλίζεται η δυνατότητα σε παιδιά οικογενειών που έχουν πληγεί από την κρίση και δυσκολεύονται οικονομικά, να λαμβάνουν ίδιας ποιότητας φροντιστηριακή παιδεία.

Είναι πλέον φανερό και θα γίνεται ακόμα πιο κατανοητό από τους συνδημότες μας ότι μόνο οι ιδέες μιας παράταξης που σκέφτεται σύγχρονα και μακριά από δεσμεύσεις μπορεί να βάλει τη Δράμα πίσω σε μια βιώσιμη πορεία, η οποία όμως θα φέρνει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες. Είναι στο χέρι όλων μας να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια για να μη συνεχίσουμε να βαδίζουμε με χορούς και τραγούδια προς το απόλυτο τέλμα, όπως συμβαίνει σήμερα!

Please follow and like us:
fb-share-icon