Η Ελευσίνα των 30.000 κατοίκων θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021!

Η Ελευσίνα των 30.000 κατοίκων θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021!

Το Project Δράμα 2020 είχε προτείνει στο δήμαρχο Δράμας, κύριο Μαμσάκο, να διεκδικήσει και η Δράμα τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Η δημοτική αρχή επέλεξε να κάνει δύο ολόκληρους μήνες να μας απαντήσει ότι θεωρεί ότι είναι μάταιος κόπος γιατί άλλοι δήμοι είχαν ξεκινήσει νωρίτερα την προετοιμασία και, τελικά, δεν έκανε τίποτε πάνω στην πρότασή μας.

Σαν πολίτες αυτού του δήμου, αλλά και σαν άνθρωποι που επιλέξαμε πριν από 3 χρόνια σχεδόν, να ενεργοποιηθούμε και να ασχοληθούμε με τα κοινά, “μας τη δίνει” που οι δημοτικοί άρχοντες βλέπουν τη Δράμα σαν δήμο δεύτερης διαλογής. Προφανώς, για αυτούς, η Ελευσίνα έχει πολλά περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να διεκδικήσει και να κερδίσει τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Αλλά και στο θέμα του Πολιτιστικού προϊόντος της περιοχής μας γενικότερα, παρότι από τότε είχαν υποσχεθεί σύσταση Επιτροπής, που θα ασχοληθεί με το κομμάτι αυτό, ποτέ δεν έγινε κάτι.

Αναφέραμε σε εκείνο το δελτίο τύπου:
“…θεωρούμε ότι το στοίχημα των δημοτικών παρατάξεων πρέπει να είναι να αφήνουν το πολιτικό τους αποτύπωμα με τις προτάσεις τους οι οποίες ενεργοποιούν το δυναμικό της πόλης σε ένα κοινό project, με οφέλη για τους πολίτες.

Η σύνδεση του πολιτισμού με την αστική ανάπτυξη στην εποχή της κρίσης και της ψηφιακής τεχνολογίας ενεργοποιεί χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση έργων που θα μείνουν κτήμα ες αεί της πόλης. Όταν η κοινωνική ζωή στη Δράμα έχει υποβαθμιστεί στους περισσότερους τομείς, όταν η ανεργία αλλά και η ελλειμματική παρουσία θεσμών επαγγελματικής εξειδίκευσης διώχνουν πολλούς νέους στη μετανάστευση, τότε η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου για τη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων και δημιουργίας υποδομών ανοίγει πολύτιμες νέες θέσεις εργασίας.

Ακόμα και σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να πάρουμε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021, θα έχουμε ως πόλη αποκομίσει εμπειρία κατά τη φάση της διεκδίκησης, χρήσιμη για άλλες διασυνοριακές συνεργασίες και θεσμούς . Δεδομένου, μάλιστα, ότι η πόλη μας ήδη επενδύει στον πολιτισμό και φιλοξενεί έναν από τους κορυφαίους θεσμούς σε πανελλαδικό επίπεδο, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, καλό θα είναι να εντάξουμε όλη αυτή την δραστηριότητα σε μια νέα δυναμική.”

Η επόμενη φορά που η χώρα μας θα φιλοξενήσει την πόλη που θα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης θα είναι το 2034 ή το 2035. Μπορεί να φαντάζει πολύ μακρινό, αλλά η παράταξή μας, όταν θα κληθεί να γίνει δημοτική αρχή, θα δουλέψει το μακροχρόνιο αυτό project προκειμένου την επόμενη φορά, η Δράμα να είναι ανάμεσα στις πόλεις που θα διεκδικήσουν τον τίτλο αυτό.

Συγχαρητήρια στην Ελευσίνα και στους ανθρώπους εκεί, που πίστεψαν στην πόλη τους, δούλεψαν σκληρά και τελικά δικαιώθηκαν!

Please follow and like us:
fb-share-icon