«Ελευθέρια ή Ελευθερία το 2014;»

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 1 Ιουλίου 2014

«Ελευθέρια ή Ελευθερία το 2014;»

Τα 101 χρόνια από την ένταξη της πόλης στον εθνικό κορμό σηματοδοτούνται από επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις, στις οποίες η τελετουργική διάσταση είναι εμφανής. Υπάγονται δηλαδή σε ένα τυπικό σχήμα που λειτουργεί από τη μια ως παράγοντας ενδυνάμωσης της συνοχής της ομάδας των συμμετεχόντων, από την άλλη μεταβιβάζει κοινωνικές αξίες, μέσω της αναπαράστασης γεγονότων και της επαναλαμβανόμενης τυποποίησης των εκδηλώσεων μνήμης.

Πλαισιώνονται δε από φεστιβαλικού τύπου παράπλευρες εκδηλώσεις, φολκλορικού κυρίως ύφους, η αξία και διάρκεια των οποίων ελέγχονται. Αν καταφέρνουν σε έναν βαθμό να εκφράσουν το νόημα της επετείου για μια μερίδα πολιτών, δε σημαίνει ότι ανταποκρίνονται ευρύτερα σε αυτό που η κοινωνία των δραμινών πολιτών, και ειδικά των νέων, έχει ανάγκη να ακούσει για το νόημα της Ελευθερίας σήμερα.

Το Project Δράμα 2020  που έχει κάνει πρώτο λόγο για την ταυτότητα της πόλης, θεωρεί πολύ σημαντική την αναμόρφωση του θεσμού των Ελευθερίων προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Οι παράλληλοι εορτασμοί δεν μπορεί να αποτελούν το όχημα για εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων, δείγμα κακής διαχείρισης με χαρακτηριστικά διεκπεραιωτικής φιέστας.

Θεωρούμε πως πρέπει να καθιερωθεί μια ειδικευμένη οργανωτική επιτροπή σε αυτή την εκδήλωση του Δήμου, όπως και σε άλλες αντίστοιχες, για να προσδώσει ένα νέο περιεχόμενο. Να αντανακλά τη μνήμη των ιστορικών αυτών γεγονότων αλλά και το σύγχρονο περιεχόμενο της έννοιας «Ελευθερία», που για τη νέα γενιά βρίσκεται πέρα και πάνω από δραστηριότητες κοινωνικής επίδειξης. Να ενσωματώνει την ταυτότητα του Δήμου, που θέλουμε να αναδείξουμε όλοι μαζί!

Μόνο με αυτό τον τρόπο έχουμε την πεποίθηση πως τα Ελευθέρια θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην ουσία της επετείου.

Please follow and like us:
fb-share-icon