Β. Καλφόπουλος – “Το βασικότερο για εμάς είναι να καταστήσουμε κοινωνούς της διοίκησης μας τους Δραμινούς.”

Μια νέα ομάδα με όραμα, νέες ιδέες και όρεξη για δουλειά, πάνω στην βελτίωση της Δράμας, εμφανίστηκε ως παράταξη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές του δήμου μας. Μια ομάδα χωρίς πολιτική στήριξη και με τα περισσότερα μέλη της, χωρίς μέχρι τότε συμμετοχή σε ψηφοδέλτια άλλων παρατάξεων.

Κοινός τους σκοπός η βελτίωση του τρόπου ζωής των Δραμινών μέσα από νέες, έξυπνες και ελπιδοφόρες προτάσεις, για έργα που μπορούν να γίνουν και έχουν ανάγκη οι δραμινοί. Επικεφαλής αυτής της παράταξης ο Βαγγέλης Καλφόπουλος, ο οποίος μας παρουσιάζει και μας αναλύει τον λόγο δημιουργίας της παράταξης αλλά και μελλοντικές σκέψεις για τo Project Δράμα 2020.

“Η συγκεκριμένη συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fdrama free press magazine Απριλίου.”

 

Κύριε Καλφόπουλε είστε για πρώτη φορά στο τιμόνι μιας νέας παράταξης για την πόλη μας στη θέση της αντιπολίτευσης. Πως κρίνετε το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής τα 2,5 περίπου χρόνια που διοικεί; 

Κύριε Μάρκου, ο στόχος της καθόδου του ProjectΔράμα 2020 στις εκλογές του 2014 ήταν η συμμετοχή μας στο δημοτικό συμβούλιο ακριβώς για να μπορούμε να ελέγχουμε τη δημοτική αρχή και να τη βοηθάμε με τις προτάσεις μας. Νομίζω ότι όσοι παρακολουθούν τα πράγματα, ακόμα και όχι τόσο κοντά όσο εμείς, δεν μπορούν παρά να περιγράψουν τα πρώτα δυόμιση χρόνια με μία λέξη: “πισωγύρισμα”. Ενώ γύρω μας συμβαίνουν αλλαγές που αξίζει να εκμεταλλευτούμε και να προωθήσουμε, η δημοτική αρχή δίνει την εντύπωση ότι αμύνεται απέναντι σε ο, τιδήποτε θα μπορούσε να δημιουργήσει κλίμα ανοιχτής προς τους δημότες, σύγχρονης και προοδευτικής διοίκησης. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κανείς και το αξίωμα ότι στην πολιτική και τη διοίκηση οι αλλαγές γίνονται τον πρώτο καιρό – δεν είναι τυχαίο ότι αξιολογούνται διεθνώς οι πρώτες 100 μέρες- τότε και η συνέχεια της διοίκησης αυτής μοιάζει καταδικασμένη σε περισσότερη ακινησία, δέσμια των ρουσφετολογικών τακτικών του παρελθόντος.

Είστε μια παράταξη που αποτελείται κυρίως από νέα άτομα, όπως επίσης από άτομα που δεν είχαν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ποια ήταν η αντιμετώπιση του κόσμου απέναντι σας; (Σαν παράταξη)

Η παράταξή μας είναι γέννημα της ανάγκης. Ανάγκης να βγει στο προσκήνιο μια γενιά που βλέπει τις ιδεοληψίες της κοτζαμπασικής δεξιάς και της φοβικής αριστεράς να την εγκλωβίζουν σε ένα μέλλον που δεν αντιστοιχεί στα προσόντα, τις ικανότητες και τις επιδιώξεις της. Ανάγκης να αντιμετωπίζονται οι δημότες ως υπεύθυνοι πολίτες και όχι ως υποψήφιοι προς εξαπάτηση. Ανάγκης να σταθούμε στα πόδια μας ως τοπική κοινωνία και να αναλάβουμε της δικής μας ταυτότητας, της δικής μας πολιτικής του δικού μας σχεδίου για την ανάταξη ενός Δήμου, που πρέπει να ξαναβρεί το νήμα της ιστορίας του ως κέντρου της ευρύτερης περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας. Κατ’ επέκταση οι πολίτες ήταν ιδιαίτερα θετική ακριβώς γιατί οι ανάγκες που περιέγραψα παραπάνω είναι και δικές τους ανάγκες. Εμείς απλώς προσπαθούμε να τις εκφράσουμε και να τις στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, απέναντι σε μια τοπική πολιτική σκηνή που ήταν βολεμένη σε παλιά σχήματα και αντιλήψεις και αδυνατούσε να παίξει τον ουσιαστικό της ρόλο. Ελπίζω να το πετυχαίνουμε.

Γιατί να εμπιστευτεί ο κόσμος της Δράμας το ProjectΔράμα 2020 στις επόμενες εκλογές και σε τι διαφέρετε από τις άλλες παρατάξεις;

Ο λόγος να μας εμπιστευτεί κάποιος στις επόμενες εκλογές είναι κυρίως ότι καταφέρνουμε να βγάλουμε στο προσκήνιο, στην πρώτη γραμμή, αυτήν ακριβώς τη γενιά που πλήττεται πιο άμεσα από την κρίση. Αν το σκεφτείτε, νομίζω είναι λογικό να μπει μπροστά μια ομάδα που έχει τις ικανότητες αλλά και την ανάγκη να οδηγήσει τα πράγματα σε ρήξη με τις κακές πρακτικές του παρελθόντος και να προετοιμάσει το μέλλον για όλους τους δημότες. Ενώ και σε άλλες παρατάξεις υπάρχουν φωνές και απόψεις που είναι κοντά σε εμάς, η απόφαση τους να στρατευτούν πίσω από αυτό που θεωρείται «έμπειρο» αποδεικνύεται λανθασμένη, ακριβώς γιατί καταλήγουν να υπηρετούν ένα παλιό μοντέλο προσπαθώντας να ιεραρχήσουν το τι μπορεί να γίνει, αλλά τελικά βάζουν στο χρονοντούλαπο ρηξικέλευθες προτάσεις και ιδέες.

Ποιο είναι το πρώτο που θέλετε να αλλάξετε εφόσον αναλάβετε σαν παράταξη  τα ηνία του δήμου Δράμας;

Το βασικότερο για εμάς είναι να καταστήσουμε κοινωνούς της διοίκησης μας τους Δραμινούς. Αυτό είναι που εκφράζει η άποψη μας για τη συμμετοχικότητα, την οποία εφαρμόζουμε και στις εσωτερικές μας διαδικασίες, με μεγάλη μέχρι τώρα επιτυχία. Αυτό θα επιτευχθεί με πολλούς τρόπους, από την αναβάθμιση των θεσμικών οργάνων της διοίκησης μέχρι τη χρήση νέων τεχνολογιών σε μεγάλο φάσμα της δημοτικής ζωής. Μια άλλη προτεραιότητα θα είναι η ανάταξη του διοικητικού δυναμικού του Δήμου στην κατεύθυνση της ομαδοποίησης των προσφερόμενων υπηρεσιών από έναν φορέα, με σκοπό την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στον τελικό ωφελούμενο, τον δημότη. Και μια άλλη επιλογή θα είναι η προώθηση της ιδέας ότι ο Δήμος Δράμας μπορεί να χτίσει μια ταυτότητα πρωτότυπη και μοναδική, που θα είναι και το βασικό μας αναπτυξιακό όπλο, αναφορικά με τομείς όπως ο τουρισμός, η οικολογία, ο πρωτογενής τομέας και η παραγωγή μαρμάρου και κρασιού, αλλά και η λεγόμενη βιομηχανία του πολιτισμού. Για αυτά θα δείτε πρωτοβουλίες στις πρώτες 100 μέρες, από μια δημοτική αρχή που θα στηρίζεται από εμάς!

Θα πραγματοποιηθούν εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής της παράταξής σας ή θα είστε εσείς χωρίς κάποιες διαδικασίες;

Το Projectαντιμάχεται το προσωποκεντρι κό μοντέλο, άρα είναι απόλυτα λογικό να υπάρξει εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής στις επόμενες εκλογές. Έχουμε καταφέρει η αναγνωρισιμότητα της ομάδας να είναι μεγαλύτερη από κάθε μεμονωμένο πρόσωπο και αυτό γίνεται συνειδητά μιας και ο καθένας μας, από όποια θέση και αν έχει, υπηρετεί τους στόχους που όλοι μαζί συναποφασίζουμε. Εμείς, κύριε Μάρκου, θα συνεχίσουμε το μοντέλο αυτό, γιατί το θεωρούμε προϋπόθεση για την επιτυχία μας ως δημοτική αρχή.

Θα δούμε το «ProjectΔράμα 2020» αρκετά αλλαγμένο σε πρόσωπα στις επόμενες εκλογές»; Υπάρχει πλάνο αλλαγών ή κινήσεων με σκοπό την άνοδο της παράταξης;

Θα δείτε το Projectνα κάνει τις αλλαγές εκείνες που θα επιτρέψουν στη διαφορετική φιλοσοφία διοίκησης που αντιπροσωπεύουμε να επηρεάσει τα πράγματα καταλυτικά την επόμενη μέρα των εκλογών. Πάντως, η υπάρχουσα ομάδα, και κυρίως όσοι υπήρξαν υποψήφιοι, είναι ένα εξαιρετικό δείγμα ανανέωσης και εμπειρίας με κοινό παρανομαστή της αξιοσύνη, που μπορεί να προσφέρει η παράταξή μας. Στον ίδιο άξονα προχωρούμε για όλα τα νέα πρόσωπα που μας πλαισιώνουν!

Βλέπουμε πολλούς δήμους σήμερα κυρίως λόγω της κρίσης, να βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας. Θεωρείτε ότι ο κίνδυνος υπάρχει και για τον Δήμο Δράμας;

Δε φαίνεται να υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, κυρίως γιατί η διαχείριση των υπηρεσιών υπήρξε τέτοια ώστε κάθε υπέρμετρη δαπάνη, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτροχιασμό συγκρατήθηκε. Από εκεί και μετά, όμως, δεν μπορεί να είναι αρκετό το γεγονός ότι απλώς δε βουλιάζουμε αλλά επιπλέουμε στο άγνωστο χωρίς κανένα σχέδιο να βγούμε στη στεριά. Ο κύριος Μαμσάκος και η διοίκηση του διαχειρίζονται το χαμηλό βαρομετρικό που πνέει στο Δήμο χωρίς να έχουν την πνοή και το σχέδιο που απαιτείται για να αλλάξουν τα πράγματα. Αρκούνται σε λογικές «υπολοίπων», όπως με το πολυδιαφημιζόμενο από μεριάς τους ΒΑΑ, που ενώ υποστήριζαν ότι η πρόταση του Δήμου -που κατατέθηκε χωρίς καμία ουσιαστική διαβούλευση- είναι άρτια, βρεθήκαμε να χρηματοδοτούμαστε από τα υπόλοιπα του προγράμματος, με κίνδυνο να χάσουμε και αυτό. Αν αυτή η δημοτική αρχή αρκείται στα «υπόλοιπα», η δραμινή κοινωνία έχει άλλες ανάγκες!

Είστε ευχαριστημένος από την λειτουργία της Ονειρούπολης και αν όχι, υπάρχουν προτάσεις για την βελτίωση της;

Και μόνο το γεγονός ότι η συζήτηση και ο τρόπος που αυτή γίνεται –με ανυπαρξία απολογισμού και γενικότερα στοιχείων- για την Ονειρούπολη καταλαμβάνει σημαντικό μέρος των δημοτικών πραγμάτων κάθε χρονιά φανερώνει ότι κάτι γίνεται λάθος στην όλη διαδικασία. Η κρίση και η συνακόλουθη πτώση της επισκεψιμότητας και του οικονομικού οφέλους βοηθάει στο να μην συγκαλύπτονται αυτά τα προβλήματα, αλλά αντί η δημοτική αρχή να εκμεταλλευτεί τη διάθεση όλων των παρατάξεων και της δραμινής κοινωνίας στο να γίνει μια ουσιαστική και σε βάθος και με βάθος χρόνου συζήτηση για το μέλλον της Ονειρούπολης οχυρώνεται πίσω από μια αυταρέσκεια που και δεν είναι παραγωγική και δείχνει μόνο το άγχος της. Το βασικό, κύριε Μάρκου, είναι να καταλήξουμε στο χαρακτήρα της Ονειρούπολης, που δεν μπορεί παρά να είναι μια μαζική χριστουγεννιάτικη γιορτή κατά την άποψή μας. Αν συμφωνήσουμε σε αυτό το απλό, τότε μπορούν να βρεθούν προτάσεις που θα υπηρετήσουν αυτό το χαρακτήρα και θα αναγεννήσουν τη γιορτή που μάλλον φθίνει. Αυτό που εμείς έχουμε στο μυαλό μας πάντως είναι η θεσμική θωράκιση και διαφάνεια στην προετοιμασία αφενός και ο πολλαπλασιασμός των οφελών για τους δημότες, είτε κατοικούν απέναντι από τον κήπο είτε στο Βαθύλακο, αφετέρου. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Ποια είναι η σχέση σας με την Δημοτική αρχή στα Δημοτικά συμβούλια; Υπάρχει κλίμα συνεργασίας;

Καταρχάς τα δημοτικά συμβούλια ακολουθούν ένα τυποποιημένο τρόπο συζήτησης, ως εν μέρει οφείλουν, αλλά χωρίς να υπηρετούν τον στόχο του να γίνεται ώσμωση των διαφορετικών απόψεων επ’ ωφελεία του Δήμου. Εμείς από την πρώτη μέρα έως και σήμερα – παράδειγμά το τελευταίο συμβούλιο στις 20/3, οπότε καταθέσαμε πρόταση για τη διεξαγωγή τοπικού πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης με την αρωγή του Δήμου από τα επαγγελματικά σωματεία, για την προαγωγή του μαζικού αθλητισμού- προτείνουμε θέσεις και ιδέες που μπορούν, αν ακολουθηθούν, να δώσουν ακόμα και τώρα μια ανάσα στον Δήμο, οικονομικά και αναπτυξιακά. Από τη μεριά της δημοτικής αρχής, είτε οι προτάσεις και αιτιάσεις μας δεν απαντώνται είτε απορρίπτονται είτε, στη σπάνια περίπτωση που γίνονται δεκτές, εφαρμόζονται με βάση την ατζέντα των προσωπικών εξυπηρετήσεων, στην οποία η διοίκηση του σημερινού Δημάρχου έχει έφεση.

Please follow and like us:
fb-share-icon