Αποκλειστική ευθύνη Μαμσάκου η μη επιχορήγηση των πολιτιστικών συλλόγων

Δημοτικό συμβούλιο της 29-05-2017 (από τα πρακτικά):

Καραμπατζάκης (αντιδήμαρχος): «…η δημοτική αρχή δεσμεύεται να ολοκληρώσει την εργασία της δημιουργίας μητρώου μοριοδότηση και κατάταξη πολιτιστικών σωματείων και συλλόγων μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, ώστε να αποτελέσει κοινό οδηγό επιχορηγήσεων τόσο για τον Δήμο Δράμας όσο και για τα νομικά του πρόσωπα….»

Μαμσάκος (δήμαρχος): «…Για να μην αφήσουμε αναπάντητα ερωτήματα. Και φυσικά όταν γίνεται κύριε Τσιαμπούση μία τοποθέτηση από τον υπεύθυνο της παράταξης που εισηγείται το θέμα φυσικά και συμφωνεί και ο δήμαρχος, το αυτονόητο μην το βάζετε…»

Δημοτικό συμβούλιο της 21-3-2018:

Με αποκλειστική ευθύνη του δημάρχου Δράμας και της δημοτικής αρχής, οι πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου δεν θα επιχορηγηθούν τα ούτως ή άλλως λίγα χρήματα, που έπαιρναν από το δήμο το 2018. Η σημερινή δημοτική αρχή και ο κύριος Μαμσάκος, προσωπικά, είχαν δεσμευτεί τον Μάιο του 2017 ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους θα είχαν ολοκληρώσει τη δημιουργία μητρώου μοριοδότησης πολιτιστικών συλλόγων με συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το δήμο και τα νομικά πρόσωπα αυτού, όπως φαίνεται και από τα πρακτικά του ΔΣ. Χθες, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, προφανώς με την απόλυτη στήριξη του δημάρχου, αποκάλυψαν ότι τελικά δεν συμφωνούσαν το 2017 στην καθιέρωση κριτηρίων για την επιχορήγηση των πολιτιστικών συλλόγων και εξακολουθούν να μη συμφωνούν ούτε σήμερα, κάτι που βεβαίως είχαν αποφύγει να το δηλώσουν, με την εξαίρεση ενός δημοτικού συμβούλου, στην περσινή συνεδρίαση.

Θυμίζουμε ότι το Project Δράμα 2020 είχε ψηφίσει υπέρ της επιχορήγησης των πολιτιστικών συλλόγων το 2017, για πρώτη φορά και αφού πρώτα είχαμε πάρει την δέσμευση του κυρίου Μαμσάκου για την επίλυση ενός θέματος, που είχαμε αναδείξει για πρώτη φορά το 2014 και για το οποίο σταθερά καταψηφίζαμε, απαιτώντας την καθιέρωση κριτηρίων για την επιχορήγηση. Επίσης, ενημερώνουμε ότι παρά τις αιτιάσεις των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας ότι δεν θα ήταν εφικτό κάτι τέτοιο (ανεξαρτήτως αν οι ίδιοι πέρυσι ψήφισαν ότι μπορεί να γίνει), σε επικοινωνία που είχε ο επικεφαλής της παράταξής μας, κύριος Τσιαμπούσης, με την πλειοψηφία των προέδρων των πολιτιστικών συλλόγων, υπήρξε σχεδόν απόλυτη συμφωνία ότι η θέσπιση κριτηρίων είναι αναγκαία για τη διαφάνεια και την ορθό επιμερισμό των επιχορηγήσεων.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι κοιτίδες πολιτισμού, οι οποίες, ανάλογα με το αντικείμενό τους, εξασφαλίζουν τη διατήρηση της παράδοσής μας, την ανάδειξη άλλων μορφών πολιτισμού, όπως το θέατρο, οι τέχνες, η λογοτεχνία και η ποίηση, την ζωντάνια στα χωριά μας κτλ. Τα χρήματα που δίνονται από το δήμο μπορεί να μην είναι πολλά, αλλά τους βοηθούν να καλύπτουν ζωτικές τους ανάγκες. Η άρνηση της δημοτικής αρχής και του κυρίου Μαμσάκου, προσωπικά, να θεσμοθετήσει το δημοτικό συμβούλιο συγκεκριμένα κριτήρια με τα οποία θα γίνεται η επιχορήγηση των πολιτιστικών συλλόγων τόσο από το δήμο όσο και από τα νομικά πρόσωπα αυτού, υποκρύπτει την προσπάθεια του δημάρχου να δημιουργήσει σχέσεις εξάρτησης με τους συλλόγους, που θα επιχειρήσει να τις κεφαλαιοποιήσει σε ψήφους, στις επόμενες εκλογές.

Ήδη, ο κύριος Μαμσάκος απέδειξε σε όλους τους δραμινούς, για άλλη μια φορά, ότι είναι ο πλέον ασυνεπής δήμαρχος, που έχει περάσει ποτέ από την Δράμα. Παρόλα αυτά, καλούμε το δήμαρχο Δράμας, έστω και τώρα, να φέρει προς ψήφιση τον κανονισμό με συγκεκριμένα κριτήρια, με τα οποία θα εξασφαλίζεται η δίκαιη και διαφανής επιχορήγηση των πολιτιστικών συλλόγων τόσο από το δήμο όσο και από τα νομικά πρόσωπα, ώστε αφενός να τηρήσει τη δέσμευση που ανέλαβε πριν ένα χρόνο απέναντι στις αντιπολιτεύσεις και αφετέρου να ξεμπλοκάρει την επιχορήγηση των συλλόγων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, το επόμενο διάστημα, το Project Δράμα 2020 θα επιδιώξει να συναντηθεί με τα ΔΣ των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Δράμας για να τους ενημερώσει και να ενταθεί η πίεση προς το δήμαρχο για να κάνει αυτό που πρέπει.

Please follow and like us:
fb-share-icon