Αλέξανδρος Τσιαμπούσης – Υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας

«Δίνουμε, με τα πρόσωπα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο, τη δυνατότητα στους Δραμινούς να επιλέξουν άφθαρτους δημοτικούς συμβούλους, με όρεξη για δουλειά, που ξέρουν και μπορούν να αλλάξουν τη Δράμα» αναφέρει ο υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας με το Πρότζεκτ Δράμα 2020 Αλέξης Τσιαμπούσης.

Υπογραμμίζει ότι η μάχη του Μαΐου δεν πρέπει να είναι η μάχη δύο πρώην δημάρχων που μαλώνουν τελικά για το ποιος ήταν λιγότερος κακός. Τέλος δηλώνει ότι όπλα του Πρότζεκτ είναι η ειλικρίνεια, η βαθιά δημοκρατική εσωτερική λειτουργία της παράταξης, που δημιουργεί πολλαπλά επίπεδα εσωτερικού ελέγχου των στελεχών από τους συναδέλφους τους, αλλά και η αποφασιστικότητα να αλλάξει η Δράμα, προς το καλύτερο.

Συνέντευξη Ψίθυροι 13-12-2018

– Υποψήφιος δήμαρχος με την παράταξη Project Δράμα 2020. Σίγουρα μια ξεχωριστή στιγμή για εσάς.

– Είναι πραγματικά μεγάλη η τιμή που μου έκαναν τα μέλη και οι φίλοι της δημοτικής μας παράταξης και με εξέλεξαν ομόφωνα υποψήφιο δήμαρχο Δράμας. Κύριε Φυλακτέ, πιστεύω ότι η θέση του δημάρχου Δράμας είναι η σημαντικότερη πολιτική θέση, που μπορεί ένας δημότης Δράμας να κατέχει.

Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν τίτλο πιο τιμητικό για έναν πολίτη, χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τον ρόλο των βουλευτών ή των περιφερειαρχών. Το λέω αυτό διότι ο δήμαρχος είναι αυτός που βρίσκεται δίπλα στα προβλήματα της πόλης και των χωριών του δήμου. Είναι αυτός που οι δημότες μπορούν (ή πρέπει να μπορούν) κάθε μέρα να τον συναντούν και να του εκφράζουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Είναι η εγγύτερη μορφή διοίκησης και εξουσίας για τους δημότες.

Από την άλλη, είναι ακόμη μεγαλύτερη η ευθύνη που νιώθω απέναντι στους Δραμινούς, απέναντι σε όσους θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο και απέναντι σε ολόκληρη την ομάδα που από το 2014 ως σήμερα έχει χαράξει μια αταλάντευτα ανοδική πορεία του Project. Όμως, έχοντας δίπλα μου τόσο άξια στελέχη και μια ομάδα με τέτοια συνοχή, παίρνω δύναμη και είμαι σίγουρος ότι θα εκπληρώσουμε τις προσδοκίες των Δραμινών για μια άλλη αυτοδιοίκηση, για μια άλλη Δράμα.

– Η παράταξή σας ανακοίνωσε ήδη τους πρώτους 19 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους. Τι προγραμματίζετε στη συνέχεια;

– Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ανακοινώσει πάνω από το 1/3 του ψηφοδελτίου μας. Το 19 δεν είναι τυχαίος αριθμός. Είναι καταρχάς η χρονιά που φιλοδοξούμε η Δράμα να γυρίσει μια και καλή σελίδα στην τοπική πολιτική ζωή. Από την άλλη, στην πραγματικότητα είμαστε 20, αφού κι εγώ, αν και υποψήφιος δήμαρχος, νιώθω ένας από την ομάδα. Άρα μιλάμε για 19+1.

Το 20 από την άλλη είναι συστατικό στοιχείο του Project, μιας και υπάρχει στο όνομά μας, αλλά επιπλέον, έτσι ξεκινήσαμε το 2014. Ανακοινώνοντας στις 20 Μαρτίου 2014 τους 20 πρώτους υποψηφίους. Μας αρέσει να παίζουμε με τους αριθμούς και με τα σημαινόμενα. Το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για επιτυχημένους ανθρώπους, ο καθένας στον τομέα του, με κοινωνική και επαγγελματική δράση, που έρχονται με φόρα, οι περισσότεροι για πρώτη φορά, να δείξουν ότι υπάρχει εναλλακτική στην κάλπη.

Δίνουμε, με τα πρόσωπα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο, τη δυνατότητα στους Δραμινούς να επιλέξουν άφθαρτους δημοτικούς συμβούλους, με όρεξη για δουλειά, που ξέρουν και μπορούν να αλλάξουν τη Δράμα. Αλλά και όσοι έχουν ασχοληθεί παλαιότερα με την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι πρόσωπα που δεν μπορεί κανένας να τους κατηγορήσει για τίποτε και μπολιάζουν την παράταξη με εμπειρία διοίκησης.

Για τη συνέχεια, προγραμματίζουμε θεματικές εκδηλώσεις, που θα αφορούν προγραμματικές θέσεις του Project και ζητήματα που απασχολούν τους Δραμινούς και, φυσικά, την παρουσίαση και του υπόλοιπου ψηφοδελτίου μας, που θα καλύπτει γεωγραφικά, επαγγελματικά και κοινωνικά όλα τα στρώματα του δήμου μας.

Όσοι Δραμινοί θέλουν να γυρίσει η Δράμα σελίδα, θα στηρίξουν την πρόταση του Project

– Είπατε στην εκδήλωση της παρουσίασης των πρώτων υποψηφίων ότι στο Project δε χωράνε όλοι. Είναι μια περίεργη δήλωση, ιδιαίτερα όταν έχουμε συνηθίσει τους υποψηφίους δημάρχους να ανοίγουν τις αγκαλιές τους ανεξαιρέτως σε όλους στην προεκλογική περίοδο. Τι ακριβώς εννοούσατε;

– Σας ευχαριστώ για αυτήν την ερώτηση. Πράγματι, αυτό είπα. Προφανώς, βέβαια, δεν εννοούσα τους ψηφοφόρους. Κάθε ψηφοφόρος, που θέλει να στηρίξει και να ψηφίσει το Project είναι, προφανώς, ευπρόσδεκτος και τον ευχαριστούμε για τη στήριξη. Βέβαια, ακόμη και σε αυτό το σημείο, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται να χαϊδέψουμε αυτιά, να λαϊκίσουμε για να υφαρπάξουμε ψήφους ή να ψαρέψουμε στα θολά νερά των άκρων είτε αυτά είναι δεξιά είτε αριστερά.

Η συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου μου πήγαινε κυρίως στα στελέχη, που θα εμφανίσουμε στην κοινωνία της Δράμας και τα οποία θα καταλάβουν θέσεις ευθύνης την επόμενη μέρα. Δεν θα αποτελέσει, κύριε Φυλακτέ, το Project την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κανέναν. Δεν θα δεχτούμε ανθρώπους που προκάλεσαν με την πολιτική τους διαδρομή ή τον τρόπο που διοίκησαν.

Αυτό, θέλω να είναι ξεκάθαρο στον κόσμο. Όταν ευαγγελίζεσαι το διαφορετικό, το πράττεις κιόλας. Δεν έχουμε βαρίδια στις πλάτες μας και δεν πρόκειται να βάλουμε, απλά και μόνο γιατί ο τάδε ή ο δείνα υποψήφιος, φαινομενικά, κουβαλάει «ψηφουλάκια». Θεωρούμε ότι οι Δραμινοί είναι ώριμοι και έτοιμοι να κάνουν καθαρές επιλογές. Δεν θα τους στερήσουμε εμείς αυτήν την επιλογή, ίσα ίσα που θα τους την προσφέρουμε απλόχερα από μια ομάδα αξιόλογων και άφθαρτων στελεχών.

– Πώς εκτιμάτε την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Δράμα;

– Κύριε Φυλακτέ, όπως και οι περισσότεροι Δραμινοί. Δεν είναι καλή η κατάσταση. Σε αυτό φταίει διαχρονικά ότι δεν μπορεί το πολιτικό προσωπικό να συνεννοηθεί, αλλά και η αναποτελεσματικότητα αυτού του προσωπικού, που σε γενικές γραμμές απέτυχε να κρατήσει τη Δράμα από την ελεύθερη πτώση. Δεν αξίζει η Δράμα να είναι ουραγός σχεδόν στα πάντα. Και επειδή ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, οι εκλογές του 2019 είναι οριακές για το δήμο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας.

– Ιεραρχώντας τα προβλήματα, πού θα δώσετε εσείς περισσότερη βαρύτητα;

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε ανακοινώσει πάνω από το 1/3 του ψηφοδελτίου μας

– Η λειτουργία του δήμου, κατά γενική ομολογία ορίζει και το επίπεδο ζωής των δημοτών, σε μεγάλο βαθμό. Είναι η λεγόμενη καθημερινότητα. Αν δεν έχεις μια καθαρή πόλη, μια όμορφη πόλη, με λυμένο το πρόβλημα των αδέσποτων, με καλή κυκλοφοριακή κατάσταση στο κέντρο της πόλης, με ποιοτικό νερό και με ασφάλεια, είναι πολύ δύσκολο να ζητάς τα παραπάνω.

Σίγουρα, η καθημερινότητα θα μας απασχολήσει έντονα. Θεωρούμε όμως ότι η επίλυση όλων των παραπάνω ζητημάτων απαιτεί απλά εργατικότητα και επιμονή. Έπειτα, βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι μιλάμε για έξυπνες πόλεις. Δεν είναι κάτι εξωγήινο. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να μειώσουν δραστικά την γραφειοκρατία, ενώ, ταυτόχρονα, μπορούν να κάνουν την ζωή στη Δράμα πιο εύκολη για τους κατοίκους.

Οι καλές πρακτικές υπάρχουν, η δε εμπειρία μας από αντίστοιχες περιπτώσεις ευρωπαϊκών πόλεων μας οπλίζουν με γνώση για το πώς η Δράμα θα εξελιχθεί σε έξυπνη πόλη, με τη βοήθεια μάλιστα και του τοπικού ιδιωτικού τομέα, που αποδεικνύεται πρωτοπόρος παγκόσμια, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Raycap.

Τρίτος πυλώνας είναι τα μεγάλα projects. Ως αντιπολίτευση, αναδείξαμε τρεις περιπτώσεις, που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης και να βοηθήσουν στην καθιέρωση μιας μοναδικής ταυτότητας για τον τόπο μας. Ήταν η διεκδίκηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη, η ανάπλαση της 19ης Μαΐου και η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Θα δείτε κι εσείς και οι συμπολίτες μας ότι στο πρόγραμμά μας θα εξειδικεύσουμε τέτοιες προτάσεις και θα βάλουμε στο τραπέζι των συζητήσεων κι άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις, που αφορούν τον πολιτισμό, τις αναπλάσεις, το περιβάλλον, αλλά και την εξωστρέφεια της Δράμας, έναν στόχο που όλες οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου είχαν εκτός της ατζέντας τους.

– Δηλαδή, κύριε Τσιαμπούση, η σημερινή δημοτική αρχή ή και η προηγούμενη, αφού συχνά εξισώνεται τις δύο, δεν έχουν κάνει τίποτα; Μήπως προετοιμάζεται το επιχείρημα της καμένης γης;

– Κύριε Φυλακτέ, το να μηδενίζεις το έργο μιας δημοτικής αρχής είναι λάθος. Κάθε δημοτική αρχή αφήνει ένα αποτύπωμα στο δήμο, άλλοτε πετυχημένο, άλλοτε όχι τόσο. Δεν μηδενίζουμε το έργο κανενός. Ίσα ίσα λέμε ότι θα χτίσουμε σε όσα θετικά έχουν γίνει και θα συνεχίσουμε projects που ξεκίνησαν οι προηγούμενοι, εφόσον όντως μπορούν να φτάσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Όμως, να σας πω. Δεν έχετε βαρεθεί να διαβάζετε προεκλογικά προγράμματα που λένε χίλια μύρια και στο τέλος από αυτά υλοποιείται το 10-15% ή τελείως άλλη ατζέντα; Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι το πρόγραμμά μας θα είναι μια συμφωνία με τους πολίτες της Δράμας και στην υλοποίηση αυτής της συμφωνίας θα τους ζητάμε να μας κρίνουν και να μας ελέγχουν, όχι μόνο στο τέλος της τετραετίας, μέσω της ψήφου τους, αλλά μέσω αμεσοδημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών.

Το επιχείρημα της καμένης γης δεν θα το ακούσουν οι Δραμινοί από εμάς για δύο λόγους: πρώτον, γιατί ξέρουμε ακριβώς τι πάμε να παραλάβουμε σε αντίθεση με τους προηγούμενους δημάρχους, που ενώ μάλιστα ήταν χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο, όταν αναλάμβαναν τη διοίκηση του δήμου καταλάβαιναν ξαφνικά ότι τα πράγματα ήταν δυσκολότερα από όσο περίμεναν.

Δεύτερον, γιατί η απλή αναλογική και η εκ των πραγμάτων δημοτική αρχή μειοψηφίας θα μας αναγκάσει να συνεργαστούμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Στην πολιτική πρέπει να είσαι σε θέση να αναγνωρίζεις όσα γίνονται από τους αντιπάλους σου και είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Άλλωστε, οι πολίτες έχουν βαρεθεί τις ανούσιες κοκορομαχίες.

– Ποιο θα είναι το πλαίσιο της συνεργασίας σας με τις υπόλοιπες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου κύριε Τσιαμπούση αν είσαστε δημοτική αρχή και ποιο αν θα είσαστε αντιπολίτευση;

– Δεν θα είναι διαφορετικό στη μία ή στην άλλη περίπτωση. Εμείς θα καταθέσουμε προεκλογικά μια δέσμη προγραμματικών θέσεων, οι οποίες θα αποτελούν κόκκινες γραμμές, προκειμένου να συζητήσουμε μετεκλογική συνεργασία με τις υπόλοιπες παρατάξεις είτε είμαστε στην διοίκηση του δήμου είτε είμαστε στην αντιπολίτευση.

Αυτές οι κόκκινες γραμμές θα εδράζονται σε ζητήματα που αποτελούν βασικά για την αλλαγή του μοντέλου αυτοδιοίκησης. Θα αφορούν τη διαφάνεια, τη λειτουργία του δήμου και των δημοτικών επιχειρήσεων, την αύξηση των συμμετοχικών διαδικασιών και την λογοδοσία. Τέτοια θέματα είναι που θα πρέπει να συμφωνήσουν οι παρατάξεις που θα απαρτίζουν το επόμενο δημοτικό συμβούλιο και όχι ποιος θα γίνει αντιδήμαρχος, ποιος θα μπει πρόεδρος σε κάθε δημοτική επιχείρηση και ποιος θα αποφασίζει για το που θα δίνονται τα χρήματα του δήμου, άρα των δημοτών.

Θα επιχειρήσουμε δηλαδή να θεσπίσουμε θεσμούς, που θα εγγυώνται τη διαφάνεια και την δημοκρατία με γνωστούς σε όλους όρους και όχι να βολέψουμε δυο τρεις δικούς μας συμβούλους. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό θέλει να δει ο κόσμος από τις δημοτικές παρατάξεις για να πιστέψει και πάλι ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Αντέχουν οι υπόλοιπες παρατάξεις μια τέτοια συζήτηση, με όσα τους βαραίνουν από το πρόσφατο παρελθόν; Θα δούμε σύντομα ποιες το αντέχουν και τι θα σκαρφιστούν για να μην μπούνε καν σε τέτοιες συζητήσεις, που όμως αποτελούν τη βάση για αρμονικές και καθαρές συνεργασίες.

24169722_10212224049411248_932975199_o

– Πολλές φορές, τα λόγια φαίνονται ωραία κύριε Τσιαμπούση. Στην πραγματικότητα όμως, οι δημότες τι σας λένε; Συμμερίζονται αυτές τις θέσεις κι αν ναι, πιστεύετε ότι είναι έτοιμες και να τις υπερψηφίσουν;

Το πρόγραμμά μας θα είναι μια συμφωνία με τους πολίτες της Δράμας

– Μένει να το δούμε κύριε Φυλακτέ. Δεν σας κρύβω ότι καθημερινά γινόμαστε δέκτες παραπόνων για τη λειτουργία του δήμου, αλλά και δέκτες υποστήριξης από πολλούς συνδημότες μας γιατί έχουν βαρεθεί το παλιό, όπως οι ίδιοι λένε.

Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη στο Project και σε μένα προσωπικά. Δεν πρέπει και δεν αντέχει ούτε η Δράμα να μπούμε κι εμείς στη μακρά λίστα όσων ο κόσμος πίστεψε αρχικά, αλλά τελικά απογοητεύτηκε από αυτούς. Όπλα μας σε αυτήν την προσπάθεια είναι η ειλικρίνεια, η βαθιά δημοκρατική εσωτερική λειτουργία της παράταξης, που δημιουργεί πολλαπλά επίπεδα εσωτερικού ελέγχου των στελεχών από τους συναδέλφους τους και τον κόσμο που μας παρακολουθεί, αλλά και η αποφασιστικότητα να αλλάξουμε τον τόπο που επιλέξαμε να ζήσουμε σε πείσμα των καιρών, τη Δράμα, προς το καλύτερο, πρώτα από όλα για τα παιδιά μας.

Πιστεύουμε πραγματικά ότι ο κόσμος θα υπερψηφίσει την πρόταση του Project. Το στοίχημα είναι να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες τους. Αλλά θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε.

– Άρα, ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του Project Δράμα 2020;

– Ο στόχος μας είναι να καταθέσουμε μια κατά το δυνατό καλύτερη προεκλογική πρόταση στα μάτια των συνδημοτών μας. Επίσης, να τους δώσουμε μια ξεκάθαρη εναλλακτική σε σχέση με τις δύο παρατάξεις του χθες, παρουσιάζοντας νέα, άφθαρτα και άξια πρόσωπα για να υποστηρίξουν την πρότασή μας για την επόμενη τετραετία.

Πιστεύουμε ότι όσοι Δραμινοί θέλουν να γυρίσει η Δράμα σελίδα μια και καλή, θα στηρίξουν στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών την πρόταση του Project, ευελπιστώντας να δημιουργήσουν στο σύνολο πλέον των εκλογέων μια εναλλακτική εξουσίας, που θα καθοριστεί από το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. Με λίγα λόγια, ζητάμε από τους συνδημότες μας να δώσουν σε εμάς, αλλά και στη Δράμα, τη δυνατότητα να αναμετρηθεί στο δεύτερο γύρο το νέο με το παλιό και όχι δύο παρατάξεις που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.

Η μάχη του Μαΐου δεν πρέπει να είναι η μάχη δύο πρώην δημάρχων που μαλώνουν τελικά για το ποιος ήταν λιγότερος κακός. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου θα είναι τελικά μια μάχη μεταξύ ενός πρώην, ενός νυν και του επόμενου δημάρχου Δράμας. Ξεκάθαρα λοιπόν σας λέω ότι ο εκλογικός στόχος του Project είναι ο δεύτερος γύρος, η δεύτερη Κυριακή.

– Κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;

– Σας ευχαριστώ και πάλι για το βήμα που δίνετε σε μένα προσωπικά και στην παράταξή μου. Θέλω να ευχηθώ καλές γιορτές στους συνδημότες μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Να περάσουν όμορφα τις άγιες αυτές μέρες και να θυμούνται ότι πάντα εκεί έξω υπάρχουν συνάνθρωποί μας, που ζούνε χειρότερα από εμάς και έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας. Εύχομαι το 2019 να είναι μια καλύτερη χρονιά από τις προηγούμενες για την Ελλάδα, τη Δράμας και όλους τους Δραμινούς.

Δείτε περισσότερα – Δημοτικές εκλογές 2019

Ρωτάτε – απαντάμε !

Διαφάνεια – Διαύγεια

Συνεντεύξεις – (video)

Χάρτα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας

Συμμετοχικότητα

Please follow and like us:
fb-share-icon