Αλέξανδρος Τσιαμπούσης – Συνέντευξη (Ψίθυροι Press)

H πρώτη συνέντευξη ως δημοτικός σύμβουλος κύριε Τσιαμπούση. Καλή επιτυχία …

Όντως, η πρώτη μου συνέντευξη ως δημοτικός σύμβουλος του Project Δράμα 2020. Δράττομαι της ευκαιρίας που μου δίνετε, αφού πρώτα σας ευχαριστήσω για τις ευχές, για να αποδώσω και μέσω της εφημερίδας σας τα εύσημα και τις ευχαριστίες ολόκληρης της παράταξης στον Βαγγέλη Καλφόπουλο. Θα λείψει η συνεπής, δυναμική και εμπεριστατωμένη παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο, ευελπιστούμε ότι ο Βαγγέλης θα είναι από το 2019 και μετά και πάλι δημοτικός σύμβουλος, ένας από τους πολλούς που στοχεύουμε να εκλέξουμε ως Project. Άλλωστε, ο Βαγγέλης παραμένει κοντά μου και κοντά στη Συντονιστική Επιτροπή, αναλαμβάνοντας μάλιστα την θέση του Υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της παράταξής μας και η παραίτησή του οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι η εργασία του είναι εκτός Δράμας προς το παρόν. Για την παράταξή μας πάντως δεν αλλάζουν πολλά. Όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής θα ήταν άμεσα έτοιμα να αναλάβουν το ρόλο του δημοτικού συμβούλου, αφού γνωρίζουν όλα τα θέματα, για τα οποία άλλωστε συναποφασίζουμε.

Είστε μια παράταξη που λειτουργείτε συλλογικά. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους φίλους και τα μέλη του Πρότζεκτ;

Η λειτουργία του Project υπαγορεύεται από τον κανονισμό και τις αρχές, που έχουν ψηφιστεί στις Γενικές Συνελεύσεις της παράταξής μας. Βασικά χαρακτηριστικά, ανάμεσα σε άλλα, είναι η συμμετοχικότητα και η δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας και η συνέπεια λόγου και πράξεων είναι που έχουν προσελκύσει πολλούς συνδημότες μας, οι οποίοι το 2014 δεν ήταν υποψήφιοι ή μέλη της παράταξής μας, κάποιοι ούτε καν ψηφοφόροι, να έρθουν κοντά μας, να συμμετέχουν ισότιμα στα όργανα της παράταξης και να έχουν ήδη εκφράσει τη θέλησή τους να πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιό μας στις επόμενες δημοτικές εκλογές, όποτε γίνουν αυτές και με όποιο εκλογικό σύστημα γίνουν. Ωστόσο, εδώ και τρία χρόνια δουλεύουμε ώστε να μπορέσουμε, ενόψει των επόμενων εκλογών, να δημιουργήσουμε γύρω από το Project μια, ακόμη πιο ευρεία συνεργασία υγιών δυνάμεων και άφθαρτων ανθρώπων που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες μαζί μας. Σε κάθε περίπτωση, οι συνεργασίες, η τελική μορφή του ψηφοδελτίου, αλλά και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας θα αποφασιστούν σε Γενική Συνέλευση, που θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στον εκλογικό νόμο της αυτοδιοίκησης. Υπέρ ή κατά της απλής αναλογικής;  

Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αντίθετοι σε ένα πιο αναλογικό σύστημα, το οποίο ευνοεί τη συμμετοχικότητα στις εκλογές και την ανάπτυξη συνεργασιών μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Φυσικά, οι λεπτομέρειες του νέου εκλογικού νόμου θα καθορίσουν και σε τι βάθος θα φτάσει η μεταρρύθμιση, αν και πιστεύουμε πως πιο σημαντικό είναι να αποκρυσταλλωθούν πλήρως οι αρμοδιότητες των δήμων και να αποδοθεί η δυνατότητα οι δήμοι να διαχειρίζονται πόρους που σήμερα διαχειρίζεται η κεντρική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, κύριε Φυλακτέ, εμείς, με οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα θα είμαστε παρόντες στις επόμενες εκλογές, όποτε και να γίνουν αυτές. Για εμάς, η παρουσία στα τοπικά πράγματα δεν εξαρτάται από το εκλογικό σύστημα ή τους πιθανούς αντιπάλους. Δημιουργήσαμε το 2014 το Project με στόχο να αλλάξουμε το μοντέλο αυτοδιοίκησης, που υπηρετούσαν και υπηρετούν τόσο ο κύριος Μαμσάκος όσο και ο κύριος Χαρακίδης. Είμαστε εδώ και τρεισήμιση χρόνια, καθημερινά δίπλα στους πολίτες, δεν φύγαμε ποτέ. Ακούμε και μεταφέρουμε τα προβλήματά των δραμινών μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ως παράταξη της αντιπολίτευσης, πιστεύοντας και υπηρετώντας το ρόλο που μας έδωσαν. Θεωρώ ότι όλα αυτά μας αναδεικνύουν ως την πλέον συνεπή παράταξη της αντιπολίτευσης. Δεν πιστεύουμε σε σωτήρες ή φαντάσματα του παρελθόντος που θα εμφανιστούν σιγά σιγά για να πείσουν τους συνδημότες μας ότι είναι, ξαφνικά, οι καταλληλότεροι. Στο βρώμικο παιχνίδι που σίγουρα θα απλωθεί ως τις επόμενες εκλογές, που θα εμπλέξει εξουσία, χρήμα, MME, συνδιαλλαγή και ανίερες συμμαχίες, εμείς θα απαντήσουμε παραμένοντας πιστοί στις αρχές μας και παρουσιάζοντας ένα ψηφοδέλτιο που θα αγγίζει όλες τις ηλικιακές ομάδες, όλα τα επαγγέλματα και όλες τις περιοχές του δήμου μας, ελπίζοντας ο κόσμος να γυρίσει την πλάτη του στο παρελθόν και να στρέψει το βλέμμα του στο μέλλον.

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια που η παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» ανέλαβε την διοίκηση του δήμου. Πώς κρίνετε το μέχρι τώρα έργο της δημοτικής αρχής;

Προσπαθήσαμε τα περασμένα χρόνια να μην είμαστε σκληροί ή άδικοι με τη δημοτική αρχή. Δυστυχώς, όμως, η δημοτική αρχή δίνει απλόχερα αφορμές για κριτική. Η κακή διαχείριση των απορριμμάτων έφερε αύξηση στα δημοτικά τέλη και την απένταξη του έργου της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, που πιθανότατα θα κοστίσει κι άλλα χρήματα στους δραμινούς. Ο βαθμός που παίρνει ο κύριος Μαμσάκος σε θέματα διαφάνειας είναι υπό του μηδενός. Συνδιαλλαγή, βολέματα, εισαγγελικές παρεμβάσεις είναι στην ημερήσια διάταξη. Στα θέματα που εμείς ονομάζουμε μεγάλους στόχους, όπως η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Δράμας, σπασμωδικές κινήσεις, δίχως σχέδιο, δίχως όραμα. Κάναμε μια πρόταση για διεκδίκηση της παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου Ανδρικάκη και δεν πήραμε καν απάντηση από τον κύριο Μαμσάκο. Ο δήμαρχος αρνείται να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για οτιδήποτε. Κρύβεται πίσω από τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου και επιλέγει να μιλήσει μόνο όταν δεν μπορεί να υπάρξει αντίλογος, ακριβώς επειδή τον φοβάται, δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με έργα. Δεν αξίζει στη Δράμα τόσο κακή δημοτική αρχή.

Θα μπορούσε να κάνει περισσότερα δηλαδή κύριε Τσιαμπούση; Και αν ναι σε ποιους τομείς; 

Καταρχάς, θα έπρεπε η δημοτική αρχή να εκμεταλλευτεί το υψηλό επίπεδο αντιπολίτευσης που έχει. Και μιλάω κυρίως σε επίπεδο προτάσεων. Δεν το έχει κάνει. Επιλέγει να αντιπαρατίθεται με την μείζονα αντιπολίτευση για όσα δεν έκανε αυτή τα χρόνια που κυβέρνησε, λες και δεν έχει ήδη κριθεί στην κάλπη αλλά και στη συνείδηση του κόσμου η διοίκηση του κυρίου Χαρακίδη. Ωστόσο, αυτή η κόντρα δεν μας εκπλήσσει και θα δείτε ότι θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Σας είπα μερικά παραδείγματα παραπάνω. Για εμάς πρωταρχικό είναι να μη χάνονται ευκαιρίες χρηματοδότησης, να θέσουμε, ως δήμος, μεγάλους στόχους για την επόμενη δεκαπενταετία, οι οποίοι θα είναι αποτέλεσμα συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων, ώστε η επίτευξή τους να είναι υπόθεση όλων των δραμινών, να λύνονται με καθαρούς και γρήγορους τρόπους τα ζητήματα καθημερινότητας στο δήμο και να υπάρχει διαφάνεια και απολογισμός στις αποφάσεις της δημοτικής αρχής. Σε όλα αυτά, η δημοτική αρχή παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό ως σήμερα.

Με δεδομένη την οικονομική στενότητα υπάρχουν ζητήματα που μένουν πίσω αυτήν την περίοδο;

Η οικονομική στενότητα στους δήμους είναι μια πραγματικότητα, την οποία κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνεται δικαιολογία για την ανυπαρξία της δημοτικής αρχής. Ο κύριος Μαμσάκος γνώριζε ότι θέλει να γίνει δήμαρχος της Δράμας, ενός μικρού δήμου της μνημονιακής Ελλάδας, με τα δεδομένα προβλήματα. Αν ο κύριος Μαμσάκος πίστευε ότι θα γίνει δήμαρχος στη Ζυρίχη, ας δοκιμάσει, την επόμενη φορά, εκεί την τύχη του. Η οικονομική στενότητα απαιτεί περισσότερη δουλειά από πλευράς δημοτικής αρχής, μείωση κάθε περιττού εξόδου, εξαφάνιση κάθε είδους συνδιαλλαγής και διαφθοράς, προσέλκυση επενδύσεων, που θα βοηθήσουν την τοπική οικονομία και εξασφάλιση κάθε διαθέσιμου πόρου από προγράμματα. Όσο η δημοτική αρχή δεν κάνει σχεδόν τίποτε από τα παραπάνω, δεν μπορεί να επικαλείται την οικονομική στενότητα ως δικαιολογία.

Οι αντιπολιτεύσεις συνεργάζονται και φέρνουν διάφορα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο. Πρόσφατα για την βράβευση της Άννας Κορακάκη… 

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία για αρκετά θέματα που αφορούν το δημοτικό συμβούλιο. Κυρίως στο να προκαλούμε συζητήσεις γιατί πολλές φορές οι απόψεις μας μπορεί να διαφέρουν. Αυτό, νομίζω, είναι προπομπός του ότι οι δημοτικές παρατάξεις μπορούν να συνεργάζονται σε ένα δημοτικό συμβούλιο, όπου καμία δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία εδρών. Όσο αφορά το τελευταίο θέμα για το οποίο συνεργαστήκαμε, αυτό της βράβευσης της Άννας Κορακάκη, ήταν μια πρωτοβουλία του Project, που οι υπόλοιπες παρατάξεις αγκάλιασαν και η οποία δίνει λύση σε μια κατάφορη αδικία έναντι της πιο σημαντικής ελληνίδας αθλήτριας, στην ιστορία των ολυμπιακών αγώνων, μόλις στα 21 της. Είναι ντροπή ο δήμος Δράμας να μην την έχει τιμήσει, αν και πιστεύω ότι αυτό που χρωστάμε πραγματικά στην Άννα, αλλά και στο άθλημα της σκοποβολής, είναι να δώσουμε οριστική λύση στο προπονητικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι αθλητές μας.

Πολλά τα παράπονα για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Στις τελευταίες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου βλέπουμε μεγάλη ένταση και ακραίες συμπεριφορές. Πώς τις σχολιάζετε;

Πρώτα από όλα, πρέπει να πούμε και μέσω του βήματος που μας δίνετε ότι είναι απαράδεκτο οι δημότες να μην έχουν το δικαίωμα να παρακολουθούν τα δημοτικά συμβούλια μέσω live streaming ή youtube. Το έχουμε τονίσει δεκάδες φορές, αλλά δυστυχώς, η δημοτική αρχή και ο πρόεδρος κωφεύουν. Όπως σας είπα και παραπάνω, εμείς περιμένουμε οι εντάσεις να αυξηθούν, με ταυτόχρονο αποτέλεσμα να δούμε ίσως και πιο ακραίες συμπεριφορές, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Είναι ωστόσο προσχηματικές. Συντηρούν μια εκλογική κόντρα του παρελθόντος, την οποία, αμφότερες οι παρατάξεις που υπήρξαν δημοτικές αρχές τα τελευταία 7 χρόνια, θέλουν να αναζωπυρώσουν η μία για να πάρει τη ρεβάνς και η άλλη γιατί προτιμά έναν γνωστό αντίπαλο, τον οποίο ήδη έχει κερδίσει μια φορά, από έναν αντίπαλο, όπως το Project, το οποίο δεν μπορεί να χτυπήσει με το γνωστό τρικ της παραπολιτικής μέσω της αβάντας που έχει από συγκεκριμένα ΜΜΕ. Το λέγαμε το 2014, το λέμε και σήμερα, θα το λέμε και το 2019. Με τα ίδια πρόσωπα του παρελθόντος, ας μην περιμένουν οι δραμινοί αλλαγή πολιτικής. Το Project αποτελεί τη μόνη λύση για να αλλάξει σελίδα στο δήμο Δράμας, μια και καλή. Αλλιώς, πάλι τα ίδια.

Μεγάλη συζήτηση για τους οδικούς άξονες. Εποικοδομητική ή χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο;

Κύριε Φυλακτέ, η σύνδεση της Δράμας με τους οδικούς άξονες είναι ένα θέμα που ανέδειξε η παράταξή μας, όταν κανείς δεν το συζητούσε. Κάναμε εκδήλωση τον Μάιο του 2016, προκαλέσαμε δημοτικό συμβούλιο, που επαναβεβαίωσε την απόφασή του σχετικά με τις προτεραιότητες της Δράμας σε αυτό το θέμα, ήρθαμε σε κοινή τροχιά με την παράταξη «Καβάλα, ο τόπος της ζωής μας», προκειμένου να ενώσουμε τις φωνές μας για τη διεκδίκηση των απολύτως δίκαιων αιτημάτων μας και καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς, κατά τη γνώμη μας, θα έπρεπε να προχωρήσουν οι φορείς της Δράμας στις διεκδικήσεις τους για τους οδικούς άξονες. Εποικοδομητική λοιπόν είναι η συζήτηση. Πολύ φοβάμαι ωστόσο ότι μπορεί να αποδειχτεί προσχηματική και να καταλήξουμε ο ένας να κατηγορεί τον άλλον, κάτι το οποίο είναι βούτυρο στο ψωμί του κυρίου Σπίρτζη, ο οποίος, ας μη γελιόμαστε, δεν θέλει στην πραγματικότητα να γίνει κανένας από τους δύο άξονες.

Τελικά τι είναι κατά την άποψή σας αυτό που έλειπε και έμεινε ο τόπος μας πίσω σε σύγκριση με γειτονικούς Νομούς;

Σίγουρα, το βασικότερο ήταν η έλλειψη σύμπνοιας και συνεργασίας των πολιτικών μας. Άλλοι νομοί, και δε μένω μόνο στους γειτονικούς, γιατί τελικά και αυτοί δεν είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το δικό μας, εκμεταλλεύτηκαν ανθρώπους που βρέθηκαν στις κατάλληλες θέσεις, ακόμη και αν ήταν του αντίθετου πολιτικού χώρου. Θυμίζω μια περίπτωση, που, λόγω της φύσης του θέματος ακούστηκε στη Δράμα έντονα, την περίπτωση της χορηγίας του ΟΠΑΠ για τον ερασιτέχνη Δόξα Δράμας για την διαμόρφωση του γηπέδου. Όλοι οι πολιτικοί μας λειτουργούσαν ατομικά με στόχο να αναδείξουν το «κατόπιν ενεργειών τους». Το αποτέλεσμα; Μηδέν εις το πηλίκο.

Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;

Η παράταξή μας μπαίνει πλέον σε τροχιά προεκλογική. Συνεχίζουμε τη συνεπή μας πορεία μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Βγαίνουμε πιο δυναμικά έξω στον κόσμο, προσπαθώντας να τον πείσουμε με το πρόγραμμά μας και τις ιδέες μας ότι αξίζει να δοθεί μια ευκαιρία σε μια ομάδα, νέων κατά πλειοψηφία, ανθρώπων που επέλεξαν να συγκρουστούν με το τοπικό κατεστημένο, λειτουργώντας απόλυτα συμμετοχικά και δημοκρατικά. Βεβαίως, κλείνοντας δεν θα μπορούσα να παραλείψω να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία στην εφημερίδα.

Please follow and like us:
fb-share-icon