Έργο Μαμσάκου: η αύξηση τελών κατά 55% πέρασε νύχτα

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 31 Οκτωβρίου 2015

Έργο Μαμσάκου: η αύξηση τελών κατά 55% πέρασε νύχτα

Δεν μας προξένησε καμία απορία το γεγονός ότι η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τα ανταποδοτικά τέλη που καλείται να πληρώσει ο κάθε δραμινός ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Με τους μισούς συμβούλους να έχουν φύγει και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δίχως κανάλια, δίχως πολίτες στην αίθουσα, η δημοτική αρχή αποφάσισε αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 55% για τα δραμινά νοικοκυριά.

Και αυτό είναι, αποκλειστικά, έργο Μαμσάκου και της δημοτικής του αρχής. Η αύξηση αποφασίστηκε για να καλυφθούν τα λάθη και οι παραλείψεις της δημοτικής αρχής στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η αργοπορία, ο κακός υπολογισμός του όγκου των απορριμμάτων, η κακή σύμβαση που υπογράφτηκε από το δήμαρχο με συγκεκριμένο τονάζ σκουπιδιών, που στην ουσία υποσκάπτει τη διαδικασία της ανακύκλωσης και η απόφαση για τη μεταφορά από ιδιώτη, δίχως την εκτίμηση της διαφοράς κόστους σε περίπτωση που ήταν εφικτό να μεταφερθούν με ίδια μέσα, ανέβασαν το κόστος μεταφοράς και εναπόθεσης των απορριμμάτων με αποτέλεσμα να φέρει ως προαποφασισμένη την αύξηση κατά 55% η δημοτική αρχή για κάθε νοικοκυριό.

Επιπλέον, η δημοτική αρχή προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι, ανακοινώνοντας μείωση περίπου 15% των τελών για τη γενική χρήση (καταστήματα, επιχειρήσεις κτλ) επικαλούμενη την κρίση και την ώθηση που θέλει να δώσει στην επιχειρηματικότητα. Δημιουργείται ωστόσο η εξής, εύλογη, απορία: πέρυσι, κύριε Μαμσάκο, που προτάθηκε από την υπηρεσία αύξηση 16%, τόσο για την οικιακή όσο και για τη γενική χρήση, δεν υπήρχε η κρίση; Γιατί πέρυσι, που θεωρητικά ήταν περισσότερο ισοσκελισμένα τα έξοδα με τα έσοδα προτείνατε και αποφασίσατε μηδενική αύξηση (και όχι μείωση) σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις; Γιατί φέτος, ξαφνικά, σας έπιασε ο καημός να βοηθήσετε τους επιχειρηματίες; Η απάντηση απλή. Δεν είναι παρά ένα τέχνασμα, προκειμένου να ρίξετε το επικοινωνιακό βάρος της απόφασής σας στη μείωση για τη γενική χρήση και να περάσει στα ψιλά η τεράστια αύξηση για τα οικιακά.

Στην περσινή συζήτηση για τα τέλη, το Project Δράμα 2020 είχε επισημάνει ότι επίκειται το ζήτημα της μεταφοράς και εναπόθεσης των σκουπιδιών μέσα στο 2015 και είχε ζητήσει να μην είναι μια δίχως σκέψη απόφαση αυτή της μηδενικής αύξησης των τελών. Η αύξηση τότε που ζητούνταν από την υπηρεσία ήταν 12 ευρώ/έτος για ένα σπίτι 100τ.μ. Σήμερα, η δημοτική αρχή φέρνει αύξηση 43 ευρώ/έτος για το ίδιο σπίτι. Εμείς, μακριά από λαϊκισμούς και μεγαλοστομίες είχαμε υπολογίσει ότι με τις έγκυρες και έγκαιρες κινήσεις της δημοτικής αρχής στο ζήτημα των απορριμμάτων, καθώς και με τα δομικά, όχι φορομπηχτικά, μέτρα, που προτείναμε σαν Project από πέρυσι και φέτος θα είχαν ήδη αποδώσει καρπούς, θα μπορούσε να καλυφθεί το κενό στα ανταποδοτικά τέλη μόνο με την αύξηση των 12 ευρώ/έτος. Δεν μας άκουσαν, δεν έκαναν καμία σωστή κίνηση στο ζήτημα των απορριμμάτων και τώρα προσπαθούν με τεχνάσματα να ξεγελάσουν τους δημότες.

Όσο αφορά τους πίνακες που έφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος (και φανταζόμαστε ότι θα είναι σημαία της επικοινωνιακής καμπάνιας απόκρυψης της πραγματικότητας) σχετικά με το γεγονός ότι η Δράμα είναι η δεύτερη πιο φτηνή πόλη από τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, δεν ξεγελάνε κανέναν. Τα πρόσωπα που τόσα χρόνια, με γερές δόσεις λαϊκισμού, απέφευγαν τις αυξήσεις κατά 5% (λιγότερα δηλαδή από 0,04 ευρώ/τ.μ./ετός) σήμερα έρχονται να βάλουν αναδρομικά (και περισσότερο) για την τελευταία δεκαετία αύξηση στα τέλη, προσπαθώντας να κρύψουν τις ευθύνες τους για το πώς φτάσαμε ως εδώ.

Το λαϊκισμό των πολιτικών έρχεται η ώρα που κάποιοι τον πληρώνουν. Και δυστυχώς, αυτοί είναι οι δημότες. Ο δήμαρχος, κος Μαμσάκος και οι συνεργάτες του θα πιούνε μέχρι τέλους το πικρό ποτήρι, όχι τόσο της αύξησης, που αποφάσισαν σε εποχή που οι πολίτες δεν αντέχουν πλέον ούτε ευρώ να δώσουν παραπάνω, όσο του λαϊκισμού, που υπηρετούσαν ακόμη και μέχρι πέρυσι. Αλλά οι δημότες θα τους ξεπληρώσουν μια και καλή το 2019.

Οι ευθύνες ανήκουν στο παλιό μοντέλο αυτοδιοίκησης. Οι υπηρέτες του παλιού μοντέλου αυτοδιοίκησης θα υποστούν και το πολιτικό κόστος των διαχρονικών λαθών τους. Εμείς, από την πλευρά μας, καλούμε τους δημότες να υψώσουν τη φωνή τους και να ζητήσουν ένα νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης, το οποίο δεν θα τους κοροϊδεύει και στο οποίο κύριοι εκφραστές των πολιτικών που θα ακολουθούνται θα είναι οι ίδιοι τους, μέσω άμεσων, συμμετοχικών και δημοκρατικών διαδικασιών, όπως είναι αυτές που έχει εισάγει το Project στην τοπική πολιτική ζωή.

Please follow and like us:
fb-share-icon