” Ένα Project για τη Δράμα -Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021, σήμερα!”

Δελτίο Τύπου

Δράμα, 06 Φεβρουαρίου 2015

” Ένα Project για τη Δράμα -Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021, σήμερα!”

Οι προ ημερησίας ερωτήσεις και προτάσεις του Project Δράμα 2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 4/2 σηματοδοτούν ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική μας παρουσία και αναμένεται να προκαλέσουν συζητήσεις για μια διεκδικητική και ενεργή Δράμα.

-Βασική μας πρόταση είναι η εμπλοκή του δήμου μας στο διαγωνισμό για την ανάδειξη της Δράμας σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, ένας τίτλος που εκ περιτροπής απονέμεται μετά από αρκετά χρόνια, ξανά,  σε πόλη της χώρας μας.

Πιστεύουμε ότι ο ρόλος των τοπικών αρχών είναι να συντονίζουν μεγαλόπνοα έργα που να τονώνουν τη ζωή των πόλεων και αυτό πετυχαίνει η εν λόγω πρόταση του Project Δραμα 2020. Το στοίχημα των δημοτικών παρατάξεων είναι να αφήνουν το πολιτικό τους αποτύπωμα με τις προτάσεις τους οι οποίες ενεργοποιούν το δυναμικό της πόλης σε ένα κοινό project, με οφέλη για τους πολίτες.

Η σύνδεση του πολιτισμού με την αστική ανάπτυξη στην εποχή της κρίσης και της ψηφιακής τεχνολογίας ενεργοποιεί χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση έργων που θα μείνουν κτήμα ες αεί της πόλης. Όταν η κοινωνική ζωή στη Δράμα έχει υποβαθμιστεί στους περισσότερους τομείς, όταν η ανεργία αλλά και η ελλειματική παρουσία θεσμών επαγγελματικής εξειδίκευσης διώχνουν πολλούς νέους στη μετανάστευση, τότε η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου για τη διοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων και δημιουργίας υποδομών ανοίγει πολύτιμες νέες θέσεις εργασίας.

Ακόμα και σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να πάρουμε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας  για το 2021, θα έχουμε ως πόλη αποκομίσει εμπειρία κατά τη φάση της διεκδίκησης, χρήσιμη για άλλες διασυνοριακές συνεργασίες και θεσμούς . Δεδομένου, μάλιστα, ότι η πόλη μας ήδη επενδύει στον πολιτισμό και φιλοξενεί έναν από τους κορυφαίους θεσμούς σε πανελλαδικό επίπεδο, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, καλό θα είναι να εντάξουμε όλη αυτή την δραστηριότητα σε μια νέα δυναμική.

-Ως δεύτερο βήμα, επαναφέραμε το θέμα του προϋπολογισμού, που πλέον πρέπει να είναι απολογισμός, για την Ονειρούπολη. Αν και το θέμα θα συζητηθεί σε μελλοντικό ΔΣ, είναι αδιανόητο να μην έχουμε εικόνα για τα οικονομικά μεγέθη της διοργάνωσης ένα μήνα μετά τη λήξη της, χωρίς καν να έχουμε τον προϋπολογισμό της.

Επιπλέον, θίξαμε την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία περιήλθε ο Δημοτικός Κήπος μετά την Ονειρούπολη, παρατήρηση που και η δημοτική αρχή αποδέχτηκε. Το ζήτημα είναι ότι η καταπόνηση του δημοτικού κήπου είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για την επόμενη Ονειρούπολη και για αυτό ζητήσαμε να γίνει συνεδρίαση της άτυπης διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα επιληφθεί από νωρίς το σχεδιασμό για την επόμενη διοργάνωση.

-Στα ημερήσιας διάταξης θέματα, ξεχώρισε το ζήτημα της επένδυσης για τη δημιουργία θερμοκηπίου υδροπονίας ντομάτας στην τοπική κοινότητα Μαυροβάτου. Αν και  θεωρούμε όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις καλοδεχούμενες, πιστεύουμε, επίσης, ότι η προεργασία πρέπει να είναι αυστηρά πλαισιωμένη, προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος του Δήμου. Δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση αυτό το δεδομένο δεν ισχύει, και μας προκαλεί αρνητική εντύπωση, γιατί η δημοτική αρχή προχωράει σε μια παραχώρηση που δεν είναι σίγουρο αν μπορεί να γίνει.

Τέλος, ξεχώρισε η μείωση του ορίου για τους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου. Πέραν του γεγονότος ότι η σημερινή αρχή προεκλογικά είχε βάλει τον πήχη στον συγκεκριμένο τομέα ψηλά, μετεκλογικά και από πλευράς κονδυλίων αυτό δεν επιβεβαιώνεται. Κρίνεται εξόχως αρνητικό το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκαν οι προτάσεις της αντιπολίτευσης για καλύτερη διανομή των αγαθών, ώστε να μην παρατηρούνται τα προβλήματα, τα οποία υποτίθεται ότι θα λύσει η μείωση.

Γενικότερα η εμμονή της αρχής στο να περνάει αποφάσεις βασιζόμενη στην πλειοψηφία της, χωρίς να προσπαθεί να πείσει ουσιαστικά τους δημοτικούς συμβούλους, είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε αρκετά από τα θέματα που συζητήθηκαν.

Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να λειτουργεί ως ένα πεδίο συζήτησης.  Με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας προειλημμένες καταλήγει  μέσο επίδειξης της δύναμης της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Θυμίζουμε ότι ο ουσιαστικός ρόλος του συμβουλίου είναι η λήψη αποφάσεων για τη διοίκηση του δήμου και όχι η επίδειξη παραταξιακού πατριωτισμού.

Τα πράγματα αλλάζουν, η αναζήτηση συγκλίσεων  είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Μόνον όσοι το αντιληφθούν νωρίς, θα μπορέσουν να επιβιώσουν στη σύγχρονη εποχή της Αυτοδιοίκησης.

Please follow and like us:
fb-share-icon