Κείμενο Αρχών & Θέσεων

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΩΝ & ΘΕΣΕΩΝ
(2014)

 

1.       Πιστεύουμε σε μια συμμετοχική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πιστεύουμε στις απολύτως συμμετοχικές, δημοκρατικές και πλειοψηφικές διαδικασίες, που θα έχουν ως πρωταγωνιστή τον πολίτη. Δημιουργούμε μια δεξαμενή πολιτών, οι οποίοι δεν αναλώνονται σε ένα μήνα εθελοντική εργασία, αλλά συνδιαμορφώνουν την ατζέντα της δημοτικής αρχής και συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων προσδιορίζοντας έτσι οι ίδιοι την κατεύθυνση του Δήμου.

2.       Παλεύουμε για μια ακομμάτιστη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ξεκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει από το να βάζουμε ψηλότερα αυτό που μας ενώνει. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη Δράμα.  Στα πλαίσια αυτά, δεσμευόμαστε πως δεν θα ζητήσουμε, αλλά ούτε και θα δεχτούμε, στηρίξεις και χρίσματα από πολιτικά κόμματα, την ύπαρξη των οποίων σεβόμαστε, αλλά δε μας δεσμεύoυν.

3.       Πιέζουμε για μια οικονομικά και διοικητικά αυτόνομη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προωθούμε την αποκέντρωση. Παίρνουμε την πρωτοβουλία να δικτυώσουμε αυτοδιοικητικές κινήσεις σε Δήμους με κοινά προβλήματα, αλλά και οράματα, ώστε η πίεση για περισσότερη συνεργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει πράξη.

4.       Πιστεύουμε σε μια κοινωνικά ευαίσθητη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με τον εθελοντισμό και τη συμμετοχικότητα επιτυγχάνουμε τη δημιουργία λειτουργικού δικτύου κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης μέσω κοινωνικών φροντιστηρίων, φαρμακείων, ιατρείων, σίτισης, στέγασης, νομικής στήριξης κλπ. Ο εθελοντισμός γίνεται πρότυπο κοινωνικής συμπεριφοράς και η συμμετοχή των πολιτών διασφαλίζει την αλληλεγγύη στους οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

5.       Αναδεικνύουμε την ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια, αξιοκρατία, ισότιμη αντιμετώπιση των δημοτών, εξοικονόμηση πόρων με σωστή διαχείριση και αλλαγή νοοτροπίας στην άσκηση εξουσίας. Αποφεύγονται κεντρικές φιέστες, που κοστίζουν και απευθύνονται συνήθως σε λίγους, αποτελούν όμως την εκλογική πελατεία της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

6.       Πιστεύουμε στη δύναμη του πολιτισμού και της τέχνης ως στοιχεία που επηρεάζουν την ποιότητα της διαβίωσης των πολιτών. Ανοίγουμε το διάλογο με όλους τους πολιτιστικούς φορείς του Δήμου και συμφωνούμε σε κανόνες λειτουργίας σχετικά με την οικονομική βοήθεια που λαμβάνουν από τον Δήμο Δράμας. Οργανώνουμε ετήσιο καλεντάρι εκδηλώσεων με περιορισμένο αριθμό μεγάλων εκδηλώσεων που καλύπτονται από τον Δήμο, ώστε να μπορούν οι πολίτες να παρακολουθούν μεγαλύτερο αριθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων.

7.       Επιθυμούμε με στοχευμένες δράσεις να ζωντανέψουν η πόλη και τα χωριά μας και να αναδειχθούν τουριστικά, πολιτιστικά και χωροταξικά. Ομορφαίνουμε την πόλη και τα χωριά μας με αστικές αναπλάσεις, αλλά και μικρότερου μεγέθους παρεμβάσεις. Κρατάμε τους νέους στη Δράμα βοηθώντας τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του τόπου και τις νέες τεχνολογίες. Αξιοποιούμε τη δημοτική περιουσία.

8.       Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους με νέες ιδέες και την εναλλαγή των προσώπων στον πολιτικό στίβο. Δεσμευόμαστε για την καθιέρωση των δύο θητειών για όλα τα στελέχη μας.

9.       Πιστεύουμε στην ύπαρξη μιας δυνατής ομάδας και όχι στο προσωποκεντρικό, δημαρχοκεντρικό μοντέλο που ακολουθείται από όλες τις παρατάξεις που στήθηκαν ουσιαστικά για να εξυπηρετεί τις προσωπικές φιλοδοξίες και ανάγκες του εκάστοτε επικεφαλής και των γύρω του. Ως εκ τούτου, ο επικεφαλής προκύπτει από δημοκρατική και διαφανή διαδικασία από ευρύ εκλεκτορικό σώμα των στελεχών μας. Ο επικεφαλής δεσμεύεται να εκφράζει ως ίσος μεταξύ ίσων τα στελέχη, στα οποία και απολογείται.

10.   Επιλέγουμε μια προεκλογική εκστρατεία, που το κόστος της δεν θα προκαλεί. Στον καιρό του διαδικτύου και της γρήγορης διακίνησης των πληροφοριών δεσμευόμαστε πως ο τρόπος που θα απευθυνθούμε στους Δραμινούς, αλλά και ο λόγος μας, θα είναι βασισμένοι στην οικονομία και τη σύνεση.