Αλέξανδρος Τσιαμπούσης: Οι δήμοι μπορούν να ενισχύουν εμμέσως αλλά δυναμικά την απασχόληση

Την πεποίθησή του ότι η κακή κατάσταση που υπάρχει στον Δήμο Δράμας μπορεί να ανατραπεί μέσα από οράματα, γνώσεις και σχεδιασμό που διαθέτουν τα στελέχη της δημοτικής παράταξης Project Δράμα 2020, εκφράζει ο επικεφαλής του συνδυασμού και υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας Αλέξανδρος Τσιαμπούσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στα ΧΡΟΝΙΚΑ, σημειώνοντας ότι ο Δήμος Δράμας θα πρέπει να επενδύσει σε μελέτες για μεγάλα και σε ορισμένες περιπτώσεις, μακρόπνοα έργα και θα εξασφαλίσει πόρους από περιστολή στις ασυλλόγιστες δαπάνες του δήμου…

Κύριε Τσιαμπούση, τα περισσότερα από τα προβλήματα που απαιτούν λύσεις στην πόλη της Δράμας υφίστανται πολλά χρόνια. Είστε πεπεισμένος ότι η παράταξή σας μπορεί να δώσει λύσεις εκεί που, όπως έχετε πει, δεν μπόρεσαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές;

Στο Πρότζεκτ Δράμα 2020 όλοι πιστεύουμε ότι μπορούμε να αναστρέψουμε την ομολογουμένως κακή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Δράμας τα τελευταία χρόνια. Για να το πετύχουμε, εκτός από τη μεγάλη αγάπη μας για τη Δράμα, έχουμε οράματα και ιδέες, γνώσεις και αποφασιστικότητα. Προπαντός, όμως, έχουμε πρόσωπα καταξιωμένα και διατεθειμένα να εργαστούν με όλες τις δυνάμεις τους για την αναγέννηση του δήμου μας.

Κατά την προσωπική μου γνώμη, ένας σημαντικός λόγος για την υστέρηση της Δράμας σε μεγάλα έργα είναι η έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού και η μη ετοιμασία ώριμων μελετών. Αν υπήρχαν οι μελέτες και προέκυπταν πηγές χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ ή άλλα προγράμματα, ο δήμος θα ήταν έτοιμος να τις υποβάλει και κάποιες από αυτές θα εγκρίνονταν.

Επιπρόσθετα, ο δήμος θα πρέπει να είναι σε καλή οικονομική κατάσταση όχι μόνο για να πληρώνει το κόστος των μελετών, αλλά και για να καλύπτει κάθε φορά τη δική του συμμετοχή στα έργα που επιδοτούνται ή να πληρώνει εξ ολοκλήρου κάποια έργα που δεν επιδοτούνται.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί πολλοί δήμοι στην Ελλάδα δεν ξόδευαν χρήματα για να ετοιμάσουν μελέτες; Γιατί, απλούστατα, η μελέτη, μέχρι να καταλήξει σε έργο, καμιά φορά απαιτεί και πιο πολλά από τέσσερα χρόνια. Και υπάρχει το ενδεχόμενο το έργο να το εγκαινιάσει ο επόμενος δήμαρχος, που θα πάρει και τη δόξα.

Ε, αυτή είναι μια παρωχημένη αντίληψη και εμάς δεν μας αγγίζει. Εμείς θα επενδύσουμε σε μελέτες για μεγάλα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μακρόπνοα έργα. Και θα εξασφαλίσουμε πόρους από περιστολή στις ασυλλόγιστες δαπάνες του δήμου, αλλά και από άλλες πηγές. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, για παράδειγμα, άλλαξε τους λαμπτήρες του φωτισμού της πόλης με λαμπτήρες LED. Το έργο στοίχισε περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Το αποτέλεσμα; Οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος 650 χιλιάδες ευρώ κατ’ έτος. Να ποια είναι τα σπουδαία έργα και να πώς αλλάζουν οι πόλεις και οι δήμοι.

Στην περίπτωση της Δράμας, όμως, υπάρχουν και χρονίζοντα πρακτικά προβλήματα, όπως η έλλειψη καθαριότητας και η διαχείριση των σκουπιδιών, η αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων ζώων κ.α., που οι διοικούντες απέτυχαν να τα επιλύσουν λόγω ανικανότητας ή γιατί δεν άντεχαν το πολιτικό κόστος. Από την πλευρά μας, δηλώνω ότι θα είμαστε μία δημοτική αρχή που, για το καλό της πόλης και των πολλών, δεν θα φοβάται τις συγκρούσεις. Και θα δώσει λύσεις σε όλα τα δύσκολα προβλήματα, έστω και αν γίνουμε σε κάποιους αντιδημοφιλείς.

Στο σημείο αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι τα τελευταία χρόνια δεν έγιναν στη Δράμα κάποια έργα, πολύ λιγότερα βεβαίως από παλιότερα. Αλλά άμα δεν είσαι επαρκώς προετοιμασμένος και τρέχεις να προλάβεις τις καταληκτικές ημερομηνίες, αν οι μελέτες είναι πρόχειρες και βιαστικές, τα έργα στοιχίζουν πολύ περισσότερο από όσο αν ήταν καλά μελετημένα, και κάποιες αστοχίες τους είναι αναπόφευκτες.

Η Δράμα υφίσταται πληθυσμιακή αιμορραγία με τους νέους ανθρώπους να αναζητούν δουλειά σε άλλες πόλεις και το εξωτερικό. Πως μπορεί ο Δήμος να συμβάλλει για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο;

Θέλω να είμαι ειλικρινής, σε αντίθεση με ορισμένους υποψηφίους που, εν έτει 2019, δίνουν ψεύτικες υποσχέσεις ότι θα προσλάβουν άνεργους στον δήμο ή θα δώσουν δουλειές σε επαγγελματίες της Δράμας, για να τους κλέψουν την ψήφο. Ναι, οι δήμοι μπορούν να ενισχύουν δυναμικά την απασχόληση, αλλά εμμέσως. Και σίγουρα δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας προσλαμβάνοντας υπαλλήλους.

Κάποια προγράμματα απασχόλησης ελαφραίνουν τα προβλήματα του κόσμου, αλλά μέχρις εκεί. Ο δήμος όμως μπορεί να κάνει διαφημιστικές καμπάνιες για τα τοπικά προϊόντα, να κρατά την πόλη καθαρή, νοικοκυρεμένη, όμορφη και λειτουργική, ώστε να προσελκύει τουρίστες και επισκέπτες, να αναδείξει τον ορεινό όγκο της Δράμας, να κατασκευάζει και να συντηρεί τις απαραίτητες υποδομές (π.χ. δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης κ.α.), να προωθεί την ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων κλπ. Με αυτά ενισχύεται η τοπική οικονομία και αυξάνουν οι θέσεις εργασίας.

Όλο αυτό θα το προωθήσουμε με όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Από την άλλη, αν η Δράμα στο προσεχές μέλλον γίνει μια λειτουργική και όμορφη πόλη (όπως πρέπει να είναι), μια ενδιαφέρουσα περιοχή για μόνιμη εγκατάσταση, ένας ελκυστικός δήμος για καινοτόμες επενδύσεις, και αν η χώρα μας επανέλθει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σίγουρα κάποια από τα νέα παιδιά που έφυγαν θα επιστρέψουν, αλλά αυτό μένει να το δούμε. Τελευταία, πάντως, κάποιοι βλέπουμε και το άλλο φαινόμενο. Κάποιοι σπεύδουν να εγκαινιάσουν δήθεν επενδύσεις, απλά και μόνο για να κοροϊδεύσουν νέους της Δράμας και τους γονείς τους, ότι θα τους βρούνε δουλειά.

Οι τακτικές αυτές πιστεύω ότι θα καταδικαστούν την Κυριακή από τους δημότες.

Ποιά είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στις συνοικίες και τις γειτονιές της πόλης; Τι σας επεσήμαναν οι πολίτες κατά την προεκλογική περίοδο;

Οι δημότες στις γειτονιές, αλλά και στα χωριά της Δράμας, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Η καθαριότητα, οι βρώμικοι και σπασμένοι κάδοι των σκουπιδιών, η προβληματική υδροδότηση (π.χ. στον Ξηροπόταμο) και οι διακοπές του νερού, τα οδοστρώματα και η κατάληψη των πεζοδρομίων, οι αυθαιρεσίες στα παρκαρίσματα, τα αδέσποτα ζώα, τα πάρκα που εκτός από τις παραμονές των εκλογών μοιάζουν παρατημένα …είναι προβλήματα ελλιπούς χρηματοδότησης αλλά και έλλειψης οργάνωσης και σοβαρής αντιμετώπισής τους.

Ως Πρότζεκτ θα λειτουργήσουμε μια εφαρμογή, ώστε μέσω των κινητών τηλεφώνων ο δημότης να υποβάλει το πρόβλημά του, το αίτημα να καταγράφεται (ημέρα, ώρα) και ο δήμος να είναι υποχρεωμένος να το επιλύσει στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Συγχρόνως, θα λειτουργεί και τηλεφωνική γραμμή για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε έξυπνα τηλέφωνα ή τάμπλετς. Αυτά που λέω δεν είναι τίποτε σοφίες, ήδη υπάρχουν πόλεις στην Ελλάδα όπου το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται με επιτυχία. Δυστυχώς, μια απόπειρα να εφαρμοστεί και στη Δράμα έχει αποτύχει παταγωδώς.

Πως κρίνετε τις υπόλοιπες υποψηφιότητες για τον Δήμο της Δράμας;

Πρώτα πρώτα θέλω να πω ότι, αν το Πρότζεκτ την επομένη των εκλογών γίνει δημοτική αρχή, θα βλέπει τις υπόλοιπες παρατάξεις ως εν δυνάμει συνεργάτες. Αυτό εκφράζει τον σεβασμό από μέρους μας, αλλά προκύπτει και από το εκλογικό σύστημα και την κατανομή των θέσεων των δημοτικών συμβούλων. Καμιά παράταξη, δηλαδή, δεν θα έχει αυτοδυναμία και για όλες τις αποφάσεις επιβάλλεται να επιτυγχάνονται συναινέσεις, ώστε να ψηφίζονται από την πλειοψηφία.

Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι οι συνεργασίες και η συμμετοχικότητα, ως έννοιες και πρακτική, είναι στην κουλτούρα του Πρότζεκτ από την ίδρυσή του. Άρα, αυτόν τον ρόλο της επίτευξης συμφωνιών εμείς μπορούμε να τον παίξουμε καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη παράταξη. Βάσει αυτού του στοιχείου, πιστεύω ότι η επιλογή του Πρότζεκτ 2020 είναι η καλύτερη για να διοικηθεί σωστά ο δήμος την επόμενη τετραετία.

Σας ακούσαμε πολλές φορές να μιλάτε για διαδημοτικές συνεργασίες, κάτι στο οποίο δεν αναφέρεται καμία άλλη παράταξη. Εξηγείστε μας τι ακριβώς εννοείτε.

Ο Δήμος Δράμας έχει καλούς γείτονες. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έγιναν διαδημοτικές συνεργασίες είναι μια μεγάλη παράλειψη, που στοιχίζει λεφτά στους δημότες και υπονομεύει τα αποτελέσματα πολλών προσπαθειών.

Μερικά παραδείγματα: Στον σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ορεινού όγκου της Δράμας μπορούν να συμμετέχουν και να συνεισφέρουν τρεις δήμοι και όχι μόνο ένας. Στις ενεργειακές κοινότητες επιβάλλεται εκ του νόμου να συμμετέχουν δύο τουλάχιστον δήμοι. Είναι κουταμάρα κάθε δήμος να έχει δικό του εργοστάσιο βιολογικού καθαρισμού, καμιά φορά και περισσότερα από ένα, ενώ θα μπορούσαν δύο και τρεις δήμοι, ιδίως αν είναι μικροί σε πληθυσμό και το έδαφος το επιτρέπει, να οδηγούν τα λύματά τους στην ίδια μονάδα. Ο τουρισμός της περιοχής θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού.

Στην Αθήνα λειτούργησε ένα καταφύγιο αδέσποτων ζώων με διαδημοτική συνεργασία. Εξάλλου, τα αδέσποτα δεν είναι πρόβλημα μόνο της Δράμας, αλλά και της Προσοτσάνης και του Δοξάτου και της Καβάλας. Η συνεργασία φορέων, δήμων και στελεχών είναι μέσα στην κουλτούρα του Πρότζεκτ. Και, αν εκλεγούμε νέα δημοτική αρχή, θα φροντίσουμε οπωσδήποτε να την προάγουμε.

60854205_1994564417316686_4162758757996036096_o
60646945_1994564967316631_3077545321161555968_o
Please follow and like us:
fb-share-icon