Αντιμετωπίζοντας χιόνι τριών ωρών

10172816_545610852212057_5479747302680170185_n

Οι αντιπολιτεύσεις διαχρονικά σε όλο τον κόσμο (όχι μόνο στην Ελλάδα), αλλά και σε όλους τους δήμους (όχι μόνο στη Δράμα) εκμεταλλεύονται ακραία καιρικά φαινόμενα ή και φαινόμενα που δεν είναι τόσο ακραία, αλλά δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη ζωή των πολιτών, για να ασκήσουν κριτική στην εκάστοτε διοίκηση.

Σκοπεύουμε να αποφύγουμε να αποδώσουμε ευθύνες είτε μέσω δελτίων τύπου είτε με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό το κάνουμε αφενός γιατί διαχρονικά ο μηχανισμός της δημόσιας διοίκησης δείχνει διαχρονικά δείγματα πλημμελούς προετοιμασίας για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων και αφετέρου γιατί θέλουμε να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα και την ανέξοδη κριτική.

Θα καταθέσουμε όμως μερικές σκέψεις για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων:

  1. Να γίνεται ενημέρωση των πολιτών για τα φαινόμενα που αναμένονται προκειμένου να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και δράσεις που μπορούν να δυσκολέψουν τους ίδιους, αλλά και τους συμπολίτες τους. Οι προβλέψεις του καιρού τουλάχιστον είναι συνεχείς και έγκυρες και είναι δυνατό να προετοιμαστούμε όλοι. Δεν είναι δυνατό στο δελτίο τύπου που βγάζει ένας δήμος να μην υπάρχει ένας τηλεφωνικός αριθμός στον δήμο για έκτακτες περιπτώσεις και βοήθεια των δημοτών.
  2. Να προλαμβάνουμε. Στην περίπτωση του χιονιά, που ζήσαμε δύο φορές την τελευταία εβδομάδα, μπορούσε ο δήμος να ρίξει προληπτικά αλάτι στους δρόμους, όπως γίνεται σε κάθε σοβαρή δυτική ευρωπαϊκή χώρα. Όταν σε μια ώρα όλοι οι δρόμοι είναι κάτασπροι, προφανώς και δεν είναι δυνατό με δύο αυτοκίνητα να προλάβεις να τους κρατήσεις όλους ανοιχτούς. Άρα, προλαμβάνεις.
  3. Να λαμβάνουμε αποφάσεις γρήγορα και έγκαιρα. Το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι μια απόφαση, που σίγουρα δυσκολεύει, κυρίως, τους γονείς. Όμως, όταν η εικόνα δεν είναι ίδια για όλες τις σχολικές μονάδες και περιμένεις νέο κύμα κακοκαιρίας, αντιδράς και ενημερώνεις έγκαιρα για να μπορέσουν οι οικογένειες να κάνουν τον απαραίτητο προγραμματισμό.
  4. Να δημιουργείς στον δημότη την αίσθηση ότι είσαι κοντά του, ώστε να του ζητάς και ο ίδιος του από την πλευρά του να κάνει όσα του αναλογούν. Ο δήμος δεν μπορεί να καθαρίζει τα πεζοδρόμια στην πόλη και τα χωριά. Αλλά, αν κάθε δημότης φτυάριζε το χιόνι μπροστά από το σπίτι του, δεν θα υπήρχε τόσο έντονο πρόβλημα στα πεζοδρόμια.

Οι προτάσεις αυτές δεν είναι σοφές. Είναι απλές σκέψεις, που δημιουργούνται από την εμπειρία του καθενός μας και από καλές πρακτικές από χώρες που το χιόνι που θα ρίξει όλο το χειμώνα στη Δράμα, θα το ρίξει στις πόλεις αυτών των χωρών σε 3 μέρες.

Οι δημότες θέλουν κοντά τους τον δήμο αυτές τις στιγμές, αλλά κυρίως πριν δημιουργηθούν προβλήματα. Οι φωτογραφίες στα αυτοκίνητα εκχιονισμού και στις αλατιέρες είναι πολιτική άλλων εποχών και αποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά στην οργάνωση της διοίκησης.

Please follow and like us:
fb-share-icon