Σκουπίδια: Οι δημότες πληρώνουν την ανεπάρκεια του κυρίου Μαμσάκου

O επικεφαλής του Project Δράμα 2020 Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, επισκέφθηκε μαζί με τους υπόλοιπους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τον χώρο του ΚΔΑΥ-ΣΜΑ, όπου γίνεται η συλλογή και ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών.

Ο εκπρόσωπος της ΔΙΑΑΜΑΘ, Βογιατζής Γεώργιος ενημέρωσε τους επικεφαλής των παρατάξεων για το έργο που συντελείται στο ΚΔΑΥ-ΣΜΑ και προσπάθησε να απαντήσει σε ερωτήσεις και απορίες.

Ο επικεφαλής της παράταξής μας τόνισε το γεγονός ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας σήμερα τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας, με κάδους να μένουν επί μέρες γεμάτοι και άπλυτοι όσο και σε επίπεδο γενικότερου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, με τους δημότες τελικά να πληρώνουν υπέρογκα δημοτικά τέλη λόγω της ανεπάρκειας της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου, ο οποίος είναι άλλωστε και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ.

Ζητήσαμε στοιχεία σχετικά με τον όγκο των απορριμμάτων που μεταφέρονται και αποτίθενται στις Σέρρες, σχετικά με τον όγκο των ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και του υπολείμματος των ανακυκλώσιμων και των υλικών της ανακύκλωσης, που λόγω κακής ποιότητας δεν ανακυκλώνονται τελικά και καταλήγουν στα σκουπίδια, επιβαρύνοντας επιπλέον τους δημότες. Στοιχεία δεν πήραμε, ούτε καν το ποσοστό της ανακύκλωσης επί του συνολικού όγκου απορριμμάτων, αλλά δόθηκε υπόσχεση ότι θα πάρουμε τα στοιχεία μέσω e-mail το επόμενο διάστημα.

Επίσης, θίξαμε τη μεσοβέζικη λύση να υπάρχει εργολάβος, ο οποίος όμως μόνο διαχειρίζεται τη δομή, κάνοντας αποκλειστικά προσλήψεις εργατικού δυναμικού και όχι συνολική διαχείριση της ανακύκλωσης προκειμένου τα κέρδη του να προέρχονται από το υλικό που καταφέρνει να ανακυκλώσει. Με πρόχειρους υπολογισμούς, αυτό κοστίζει στη ΔΙΑΑΜΑΘ, της οποίας μέτοχοι είναι οι δήμοι της Περιφέρειάς μας, 300 χιλιάδες ευρώ ετησίως, δίχως βεβαίως να έχουμε στοιχεία πόσα τελικά έσοδα έχει η ΔΙΑΑΜΑΘ από την ανακύκλωση των υλικών. Προφανώς, αυτή η λύση, που είναι η πιο δαπανηρή για τους δημότες, εξυπηρετεί κάποιους, οι οποίοι διά μέσου του εργολάβου κάνουν προσλήψεις σε οικεία πρόσωπα ή ρουσφετολογικές προσλήψεις ψηφοφόρων τους.

Το συμπέρασμα από την επίσκεψή μας στο ΚΔΑΥ-ΣΜΑ είναι ότι η Δράμα είναι πολύ χαμηλά σε ανακύκλωση, ένα μεγάλο ποσοστό του εν δυνάμει ανακυκλώσιμου υλικού μένει ανεκμετάλλευτο και ένα κομμάτι αυτού σαπίζει στον ΚΔΑΥ-ΣΜΑ πριν προλάβει να γίνει διαλογή. Επίσης, ο τρόπος λειτουργίας της δομής είναι ηθελημένα προβληματικός, προκειμένου να χρησιμοποιείται για τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κυρίου Μαμσάκου.

Όλα τα παραπάνω έχουν μοναδικούς χαμένους τους δημότες του δήμου Δράμας, οι οποίοι είδαν τον κύριο Μαμσάκο να αυξάνει τα δημοτικά τέλη κατά 55% σε ένα βράδυ και να μην κάνει, επίτηδες, καμία κίνηση προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα που ο δήμος μας στέλνει στις Σέρρες και οι δημότες τα πληρώνουν.

Η Δράμα είχε την «τύχη», στις δύο τελευταίες δημοτικές θητείες, να βρίσκονται στη θέση του προέδρου της ΔΙΑΑΜΑΘ ο σημερινός και ο προηγούμενος δήμαρχος. Και τι κέρδισε; Απολύτως τίποτε. Αντιθέτως, οι δήμαρχοί μας, πρώην και νυν φαίνεται ότι κάτι κερδίζουν από αυτήν την ιστορία. Ελπίζουμε μόνο κάποια στιγμή, να μάθουμε και τι.

 

Please follow and like us:
fb-share-icon