Πασχάλης Καϊκής – Υπ. Τοπικής Ενότητας Δράμας: Το Project αντιπροσωπεύει το νέο, το ελπιδοφόρο, το διαφορετικό.

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

«Είναι, κατά συνέπεια, η καταλληλότερη χρονική στιγμή ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους που διαθέτουν όλα τα εχέγγυα για ένα ελπιδοφόρο αύριο, να αναλάβουν τα ηνία αυτού του τόπου και να τον οδηγήσουν με σταθερά βήματα, προοπτική, και μεθοδικότητα προς την ελπίδα και την ανάπτυξη» αναφέρει ο υποψήφιος για την Τοπική Ενότητα Δράμας με τη Δημοτική Παράταξη «Project Δράμα 2020» κύριος Πασχάλης Καϊκής

Άνθρωπος πειθαρχημένος στη ζωή και ταυτόχρονα με ανοιχτά μυαλά, με πολυεπίπεδη εκπαίδευση, αποφάσισε να ταχθεί ενεργά στην Ομάδα του Project με την πεποίθηση ότι η παράταξη αυτή μπορεί να βάλει τη δική της πινελιά, να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στο Δήμο Δράμας, προς όφελος όλων των Δημοτών. Γιατί όπως σωστά αναφέρει ο κύριος Καϊκής «Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ή να ζητάμε να αλλάξουν τα πράγματα αν δεν σηκωθούμε από τον καναπέ μας ή αν δεν αλλάξουμε τις επιλογές μας».

Κύριε Καϊκή, ποια πρόκληση σας οδήγησε να λάβετε την απόφαση ενεργής συμμετοχής σας στο Project;

- Από τις εκλογές του 2014 είχα ακούσει θετικά σχόλια για το Project Δράμα 2020. Ήταν όμως μικρό το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την δημιουργία της παράταξης έως τις εκλογές κι έτσι δεν πρόλαβα να τους γνωρίσω από κοντά. Βέβαια, από τότε τους παρακολουθούσα και ενημερωνόμουν για τις δράσεις και τη συμμετοχή τους στο Δημοτικό συμβούλιο.

Το 2018 επιδίωξα να τους γνωρίσω από κοντά πλέον. Διαπίστωσα λοιπόν και μόνος μου ότι αντιπροσωπεύουν πραγματικά όχι μόνο το νέο, το ελπιδοφόρο, το διαφορετικό. Βρήκα μια ΟΜΑΔΑ νέων σε ηλικία ανθρώπων, με πολύ υψηλό επιστημονικό επίπεδο, πλούσια επαγγελματική εμπειρία, της οποίας τα μέλη, παρόλο που προέρχονται από όλους τους δημοκρατικούς πολιτικούς χώρους, έχουν βρει τον μαγικό σχεδόν τρόπο να παραμερίζουν τις προσωπικές πολιτικές τους πεποιθήσεις, να συζητούν και να συναποφασίζουν με κοινό πάντα γνώμονα το καλύτερο για τον τόπο μας.

Ενστερνίζονται επίσης την άποψη ότι η πελατειακή σχέση ανάμεσα στον πολίτη και την οποιασδήποτε μορφής εξουσίας πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην συμπορευτώ με αυτή την ΟΜΑΔΑ, της οποίας οι αρχές ταυτίζονται με τις δικές μου.

Κύριε Καϊκή τι σας κάνει να πιστεύετε ότι το μοντέλο της συμμετοχικότητας-συνεργασίας-δημοκρατικών διαδικασιών, με το οποίο πορεύετε προεκλογικά το Project, μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη;

- Η απλή αναλογική, βάσει και του νέου εκλογικού νόμου, θα είναι το νέο εκλογικό σύστημα. Λόγω και του πλήθους των παρατάξεων που κατεβαίνουν στις εκλογές, και του ότι οι Δημοτικοί σύμβουλοι θα καθοριστούν από την πρώτη Κυριακή, θα υπάρχει αρκετή διασπορά στους εκλεγμένους συμβούλους ανά παράταξη. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος θα πρέπει να υπάρχουν πάντα σύμβουλοι των αντιπολιτεύσεων που θα υπερψηφίζουν τις αποφάσεις στα ΔΣ.

Παρατάξεις προσωποκεντρικές ή παρατάξεις που είναι ένα σύνολο ασύμβατων μεταξύ τους προσώπων, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα προσαρμογής. Το Project Δράμα 2020, θέλει και μπορεί να συνεργαστεί. Αυτό συμβαίνει άλλωστε από ιδρύσεώς της σε κάθε ενδοπαραταξιακή συνάντηση. Αυτό που για όλους τους άλλους φαντάζει δύσκολο, για το Project είναι φιλοσοφία ζωής.

Νέα εποχή, νέα δεδομένα, νέες απαιτήσεις, νέα μοντέλα ανάπτυξης. Ποιο πιστεύετε ότι θα ήταν το ποιο ενδεδειγμένο για την περιοχή μας;

- Οι εσφαλμένες επιλογές, η έλλειψη οράματος, οι εξαρτήσεις από κόμματα και το λανθασμένο (αποδεδειγμένα) μοντέλο άσκησης της εξουσίας, οδήγησαν την πόλη μας στη δυσχερή θέση του σήμερα. Αν θέλουμε να ανακτήσουμε τον πολύτιμο χρόνο που χάθηκε, θα πρέπει να έχουμε όραμα που δεν θα καλύπτει μόνο την επόμενη τετραετία. Με το πρόγραμμα του Project που είναι απόλυτα εφαρμόσιμο, θα τεθούν οι απαραίτητες βάσεις έτσι ώστε να μπορούμε να ατενίζουμε με αισιοδοξία και σιγουριά το μέλλον.

Η αξιοποίηση των εργαλείων της τεχνολογίας της πληροφορίας σε κάθε πτυχή της διοίκησης, της οικονομίας, της κοινωνικής πολιτικής κλπ είναι επιβεβλημένη αν θέλουμε να παρέχουμε σύγχρονες, αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες. Η Έξυπνη-Σύγχρονη πόλη είναι μονόδρομος.

Στον τομέα εκμετάλλευσης φυσικών πηγών ενέργειας, ως περιοχή αν και διαθέτουμε τις προϋποθέσεις, βλέπω πως δεν έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον μας. Πιστεύετε κύριε Καϊκή ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό;

- Εδώ και αρκετά χρόνια δόθηκε μία τεράστια ευκαιρία στους Δήμους μέσω των κινήτρων που δόθηκαν από την κεντρική εξουσία, όχι μόνο να δείξουν έμπρακτα την ευαισθησία τους σε περιβαλλοντικά θέματα, αλλά και να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα σε σημαντικό βαθμό. Παρόλα αυτά ο Δήμος Δράμας δεν αξιοποίησε πάρα μόνο ελάχιστα την ευκαιρία αυτή, και αυτό φανερώνει πολλά για τις δύο τελευταίες διοικήσεις. Με τον Ν.4513/23-1-2018 δίνεται μία ακόμα μεγάλη ευκαιρία μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Η παράταξή μας δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη δυνατότητα που υπάρχει ώστε να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα του Δήμου αλλά και να ωφεληθούν όλοι οι Δημότες από την σημαντικότατη μείωση των λειτουργικών εξόδων και όχι μόνο. Συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις επ’ αυτού υπάρχουν ήδη στο πρόγραμμά μας.

Εκπαίδευση Ενηλίκων, ένας θεσμός που κερδίζει καθημερινά έδαφος. Κύριε Καϊκή υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες και σε ποιο βαθμό;

- Η διά βίου μάθηση και εκπαίδευση έχει πολλαπλά οφέλη. Κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της φροντίζει για την συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων. Η ικανοποίηση, η ψυχική ανάταση, η αποδοτικότερη και ποιοτικότερη εργασία είναι μερικά μόνο από τα οφέλη (ατομικά και συλλογικά). Οι δύσκολες περίοδοι (οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά κλπ) είναι για έναν ακόμα λόγο κατάλληλες για εκπαίδευση.

Η πολυεπίπεδη εκπαίδευση διευρύνει τους ορίζοντες του ανθρώπου, και αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στην σημερινή εποχή είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των ενήλικων εκπαιδευόμενων αλλά και των κέντρων Διά Βίου Μάθησης που ανοίγουν σε όλη τη χώρα.

Πόσο έτοιμος είναι ο κόσμος να αποπέμψει νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος και να εμπιστευτεί κάτι νέο;

- Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ή να ζητάμε να αλλάξουν τα πράγματα αν δεν σηκωθούμε από τον καναπέ μας ή αν δεν αλλάξουμε τις επιλογές μας. Όλοι μας έχουμε πολλά προβλήματα στην καθημερινότητά μας, όλοι είμαστε δυσαρεστημένοι από την πολιτική κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο κάθε πολίτης-δημότης έχει απογοητευτεί πλήρως από τις αποτυχημένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα αλλά και οι ίδιοι οι πολιτικοί απαξιώνονται καθημερινά.

Είναι, κατά συνέπεια, η καταλληλότερη χρονική στιγμή ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους που διαθέτουν όλα τα εχέγγυα για ένα ελπιδοφόρο αύριο, να αναλάβουν τα ηνία αυτού του τόπου και να τον οδηγήσουν με σταθερά βήματα, προοπτική, και μεθοδικότητα προς την ελπίδα και την ανάπτυξη.

Πιστεύετε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ουσιαστικά απεξαρτημένη από κομματικές ταμπέλες;

- Το Project σέβεται απόλυτα την ύπαρξη και τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων. Συζητά με τους εκπροσώπους τους στα πλαίσια της εύρεσης πολιτικής λύσης ή διεκδίκησης για θέματα που απασχολούν τη Δράμα μας. Δεν ζήτησε αλλά ούτε και δέχτηκε στήριξη από κανένα κόμμα ή επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό αποδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο, μία από τις σημαντικότερες διαφορές μας με την επικρατούσα (για δεκαετίες) «πολιτική» νοοτροπία και τακτική. Αυτών δηλαδή που ταλανίζουν την Ελλάδα. Η πελατειακή σχέση που καλλιεργήθηκε από τους πολιτικούς και αναπτύχθηκε επί δεκαετίες, είναι αυτή που εγκλωβίζει πολίτες και εξουσία σε φαύλο κύκλο με τις γνωστές καταστρεπτικές συνέπειες.

Κύριε Καϊκή, τι πιστεύετε ότι αξίζει περισσότερο στη ζωή;

- Οι ανθρώπινες σχέσεις, και εξηγώ : στα δύο μου παιδιά λέω συχνά το εξής : «ο άνθρωπος είναι ικανός να ανταπεξέλθει στις συνθήκες σχεδόν οποιασδήποτε δουλειάς, αυτό όμως που είναι ακόμα πιο απαιτητικό και δύσκολο είναι οι ανθρώπινες σχέσεις». Η αυτογνωσία, η ειλικρίνεια, ο αλληλοσεβασμός και η ταπεινότητα είναι πιστεύω απαραίτητα συστατικά μίας υγιούς σχέσης στο σχολείο, στην εργασία, στις παρέες, στην οικογένεια.

Έχετε φίλους και ποιο ρόλο παίζουν στη ζωή σας;

- Έναν από τους πραγματικούς μου φίλους τον γνώρισα στο νηπιαγωγείο. Έναν ακόμα στα χρόνια της συμμετοχής μου στη Φιλαρμονική του Δήμου Δράμας. Έναν άλλο από τα εφηβικά μου χρόνια. Ομοίως και μερικούς ακόμα. Σημασία δεν έχει να είναι πολλοί, αλλά πραγματικοί. Να συναντιέσαι μαζί τους, να συζητάς ειλικρινά και να σε νιώθουν. Να τους τηλεφωνείς (γιατί ζουν μακριά σου) και να τους νιώθεις δίπλα σου!!!

Πως βλέπετε τις γυναίκες συναδέλφους σας στο χώρο της πολιτικής; Θα προτείνατε φίλους γνωστούς σας, να ψηφίσουν γυναίκες;

- Μπορεί να επιβάλλεται μέσω νόμου πλέον η ποσόστωση γυναικών στις εκλογές, αλλά νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο έτσι κι αλλιώς. Οι γυναίκες της Ομάδας μας είναι εξίσου δυναμικές, μορφωμένες, έντιμες και παθιασμένες με την προσφορά για το κοινό καλό, με τους άντρες. Το «πρόβλημα» δεν εντοπίζεται στο αν θα διαλέξω άντρες ή γυναίκες, αλλά στο ότι θα πρέπει να επιλέξω γενικώς τρεις μόνο από το κεντρικό ψηφοδέλτιο και έναν ακόμα (εκτός από τον εαυτό μου φυσικά!!!) από το τοπικό ψηφοδέλτιο. Είναι όλοι τους πολύ ικανοί και αξίζουν πραγματικά την ψήφο του κάθε Δραμινού.

Θα μπορούσατε να χαζέψετε από το παράθυρο αυτό που λέγεται ζωή;

- Στη φράση σας αυτή περικλείεται το μεγαλύτερο ίσως μυστικό για μία ευτυχισμένη ζωή. Υπάρχουν πολλά πράγματα στην καθημερινότητα όλων μας που μας στεναχωρούν, μας ταλαιπωρούν, μας θυμώνουν. Όμως, παράλληλα θα πρέπει να εντοπίζουμε και να εστιάζουμε σε όλα εκείνα τα μικρά και καθημερινά που μας χαρίζουν ηρεμία, χαμόγελο, αγάπη και σιγουριά. Με αισιοδοξία, καλή διάθεση και αγάπη μπορείς να βρεις το νόημα της ζωής ακόμα και αν το παράθυρό σου δεν κοιτάζει σ’ έναν ανθισμένο κήπο, αλλά σ’ ένα άχρωμο και σκοτεινό κοινόχρηστο χώρο!!! Η διατήρηση της ισορροπίας στη διάρκεια μιας ημέρας θα πρέπει να αποτελεί στόχο του καθενός μας. Κάποτε το πετυχαίνουμε και κάποτε όχι. Ένας διαρκής και δύσκολος αγώνας.

Ποιο από τα δύο είναι πιο σημαντικό στη ζωή σας, να έχετε πειθαρχία ή ανοιχτό μυαλό;

- Κυρία Τριανταφυλλίδου, αυτή είναι μία υπέροχη ερώτηση και αποτελεί για μένα ένα μίνι ψυχογράφημα. Στη ζωή μου έμαθα να λειτουργώ με απόλυτη πειθαρχία και συνέπεια στο λόγο αλλά και στις πράξεις μου, τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και στο φιλικό και οικογενειακό μου περιβάλλον. Ταυτόχρονα, θεωρώ πως έχω την ικανότητα να βλέπω μακριά, και αυτοί είναι δύο από τους λόγους που μου επιτρέπουν να χαίρω της εκτίμησης όλων των συναδέλφων μου. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το ενδιαφέρον μου για πολυεπίπεδες γνώσεις.

Απέκτησα πτυχίο Μηχανολογίας, Μεταπτυχιακό Πιστοποιητικό στον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων & δομημένου περιβάλλοντος, πιστοποιητικό ξένης γλώσσας, πιστοποιητικό εκπαίδευσης στα έξυπνα ενεργειακά δίκτυα αλλά και ακόμα ένα με αντικείμενο τη διαπαιδαγώγηση στην παιδική & εφηβική ηλικία. Επίσης, ήμουν μέλος της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας για 7 χρόνια και φωτογράφος σε ημιεπαγγελματικό επίπεδο για αρκετά χρόνια.

Όλα αυτά και πολλά ακόμα που δεν αποτυπώνονται σε πτυχία και πιστοποιητικά, μου δίνουν το δικαίωμα να θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν άνθρωπο με διευρυμένους γνωστικούς ορίζοντες. Για να καταλήξω τελικά στην ερώτησή σας θα μου επιτρέψετε να απαντήσω ως εξής : Η πειθαρχία είναι πολύ σημαντική στη ζωή μας, ιδιαίτερα σε δύσκολες εποχές όπως αυτή της οικονομικής κρίσης.

Τα ανοιχτά μυαλά βοηθούν τον άνθρωπο, έτσι κι αλλιώς, να σκεφτεί και να λειτουργήσει “out of the box”. Ξεφεύγεις από τα στενά όρια της πεπατημένης και της κοινής λογικής, δίνεις απαντήσεις και λύσεις σε θέματα της καθημερινότητας αλλά και οραματίζεσαι το μέλλον με πιο καθαρή ματιά. Δεν μπορώ να διαλέξω ένα από τα δύο επειδή έμαθα να ζω συνδυάζοντας ΚΑΙ τα δύο!!

Κύριε Καϊκή να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο σας και να δώσω το λόγο σε σας να στείλετε το δικό σας μήνυμα προς τους συμπολίτες σας ενόψει εκλογών.

- Όλοι είμαστε κουρασμένοι και απογοητευμένοι από την καθημερινότητά μας και από την άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Δράμας εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν μπορούμε όμως να ελπίζουμε σε θαύματα. Δεν γίνονται θαύματα. Όπως επίσης δεν μπορούμε να προσδοκούμε βελτίωση της κατάστασης αν δεν αλλάξουμε τρόπο σκέψης και επιλογές.

Υπάρχει μία ΟΜΑΔΑ από νέους Δραμινούς πολίτες, με πολύ δύναμη, μόρφωση, όραμα, και διάθεση για ανιδιοτελή προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Δίχως κομματικές δεσμεύσεις, αλλά με φιλοσοφία και νοοτροπία που εγγυώνται μοντέλα διακυβέρνησης που θα θέσουν τις βάσεις και θα κάνουν τη Δράμα μας την πόλη που ονειρεύεται ο καθένας μας.

Αυτή η ΟΜΑΔΑ είναι το Project Δράμα 2020. Ραντεβού λοιπόν στις κάλπες. Σας ευχαριστώ πολύ.

Ποιος είναι ο Πασχάλης Καϊκής

Ο Καϊκής Πασχάλης γεννήθηκε στη Δράμα το 1970. Ζει με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά στη Δράμα. Είναι εκλεγμένο μέλος του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Ομίλου ΔΕΗ.

Είναι:

- Πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. από το Τ.Ε.Ι. Αν. Μακεδονίας & Θράκης,

- Κάτοχος Μεταπτυχιακού Πιστοποιητικού (PG Cert) με αντικείμενο τον «Αειφόρο Ενεργειακό Σχεδιασμό Κτιρίων & Δομημένου Περιβάλλοντος» από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

- Κάτοχος Πιστοποιητικού Εκπαίδευσης με αντικείμενο τα «Έξυπνα Ενεργειακά Δίκτυα» από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,

- Κάτοχος δύο ακόμα Πιστοποιητικών σε διάφορα αντικείμενα, επίσης από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

- Κάτοχος TOIEC

Εργασιακή εμπειρία:

- Εργάζεται εδώ και 28 έτη στον Όμιλο ΔΕΗ (ΔΕΗ – ΔΕΔΔΗΕ) με αντικείμενο τα πέντε τελευταία έτη τις Μελέτες Εναέριων & Υπογείων Δικτύων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Μέσης & Χαμηλής Τάσης,

- Είναι μέλος της επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής της εργολαβίας «Δίκτυα Της Περιοχής Δράμας»,

- Πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων στον ΔΕΔΔΗΕ

Dermetzoglou_card
DSCF3003
1IMG_20190424_164458
Please follow and like us:
fb-share-icon