Δημιουργική απασχόληση μαθητών: Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Η αδυναμία της δημοτικής αρχής να χειριστεί ακόμη και θέματα ρουτίνας, θέματα δηλαδή που αντιμετωπίζει ο δήμος κάθε χρόνο στην ίδια χρονική περίοδο, είναι απελπιστική. Ένα τέτοιο θέμα ψηφίσαμε, έστω στο παρά ένα, στο τελευταίο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο. Τη θερινή δημιουργική απασχόληση των μαθητών 6 ως 12 ετών.

Γιατί είναι ένα θέμα ρουτίνας; Γιατί κάθε χρόνο γνωρίζει ο δήμος ότι στις 15 Ιουνίου τα σχολεία κλείνουν και οι οικογένειες πρέπει να κάνουν προγραμματισμό, σχετικά με το πώς θα απασχολούνται τα παιδιά ηλικιών 6 ως 12 ετών τις πρωινές ώρες εργασίας των γονέων.

Γιατί λοιπόν, κάθε χρόνο, το θέμα αυτό το φέρνει η δημοτική αρχή του κυρίου Μαμσάκου, αφού πρώτα έχουν τελειώσει τα σχολεία;

Γιατί η δημιουργική απασχόληση να πρέπει να ξεκινάει στις 2 Ιουλίου και να μην μπορεί να ξεκινήσει την επόμενη μέρα από αυτήν που κλείνουν τα σχολεία;

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί η δημοτική αρχή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ούτε στα πιο απλά θέματα καθημερινότητας του δήμου. Που πηγάζει όμως αυτή η αδυναμία;

Ή η δημοτική αρχή είναι τελείως ανίκανη να χειριστεί έστω τα θέματα ρουτίνας του δήμου είτε το κάνουν έχοντας στο νου τους να ευνοήσουν φίλους ή γνωστούς, που τρέχουν ιδιωτικά αντίστοιχα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης.

Από το 2017, που είχαμε αναδείξει το θέμα, είχαμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Κάποιες από αυτές ήταν να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά δωρεάν, να γίνεται η δημιουργική απασχόληση σε 2 σχολεία της Δράμας και όχι μόνο σε ένα (αναλόγως φυσικά με τη συμμετοχή), να γίνεται η προετοιμασία από την άνοιξη, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια και να γίνουν οι προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, να ξεκαθαρίζει ο δήμος στην απόφαση ποιοι είναι οι δικαιούχοι και με ποια σειρά και ποια κριτήρια επιλέγονται κτλ.

Ο δήμος Δράμας επέλεξε το 2017 και το 2018 να μην κάνει δεκτές τις εισηγήσεις μας. Σήμερα, ακόμη δεν έχει αναρτηθεί το δελτίο τύπου του δήμου στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου, ενώ έχει αποσταλεί στα ΜΜΕ, δίχως πάντως αυτό να γνωστοποιεί τις λεπτομέρειες του προγράμματος και ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Το μόνο που μας έγινε γνωστό στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο ήταν ότι στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης του δήμου αποφασίστηκε να συμμετέχουν και παιδιά προσφύγων από τη δομή της ΒΙΠΕ. Καλωσορίζουμε αυτήν την απόφαση του κυρίου Μαμσάκου κι ας την πήρε προκειμένου να εκμεταλλευτεί δωρεάν το προσωπικό της δομής, κάτι που δεν θα μπορούσε να το κάνει αν δεν είχε τη συμμετοχή των προσφύγων φέτος. Μάλλον πέρυσι δεν δημιουργήθηκε αντίστοιχο θέμα και η δημοτική αρχή θυμήθηκε φέτος τους πρόσφυγες.

Η δημιουργική απασχόληση μαθητών 6-12 ετών είναι ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα που χρήζει μεγαλύτερης προετοιμασίας από τη δημοτική αρχή και τις αρμόδιες υπηρεσίες και πρέπει να δίνει βάση στην ασφάλεια των παιδιών. Και είναι ένα θέμα που κάθε χρόνο θα μας απασχολεί. Ανακουφίζει τους γονείς που εργάζονται και για αυτό τα κριτήρια επιλογής πρέπει να είναι ξεκάθαρα. Είναι θετικό ότι θα γίνει, έστω και έτσι και ότι είναι δωρεάν. Αλλά, ο δήμος Δράμας μπορεί καλύτερα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουμε προτείνει και προεκλογικά, θα κάνουμε πρόταση προκειμένου και χρηματοδοτήσεις να μπορεί να παίρνει ο δήμος από νωρίς και να προετοιμάζει την θερινή δημιουργική απασχόληση από την άνοιξη και να προχωρήσει στην ανάπτυξη αντίστοιχων προγραμμάτων και για ανήλικους και για ενήλικες για ολόκληρο το χρόνο.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ λοιπόν, για μια δημοτική αρχή που κάνει τα πάντα στο πόδι, την τελευταία στιγμή και, πολλές φορές, έπειτα από τις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης.

Please follow and like us:
fb-share-icon